decisió judicial
L’Audiència ordena investigar Homs per la internacionalització del procés
L’Audiència de Barcelona ha ordenat que s’investigui l’exconseller Francesc Homs per la presumpta desviació de fons per a la promoció internacional del procés. El tribunal de la Secció Vuitena ha anul·lat la interlocutòria d’arxivament sobre l’exdiputat que va dictar el Jutjat d’Instrucció número 8 de la capital catalana, que instrueix la causa en què figuren com a imputats l’exconseller Raül Romeva, l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo i altres alts càrrecs de la Generalitat.
La jutge d’instrucció Carmen García Martínez va desestimar en el seu dia imputar Homs pels fets que li va atribuir la Fiscalia de Barcelona en la seva querella, a l’entendre que no tenien caràcter delictiu, ni que les despeses abonades excedissin del marc de competències de la Generalitat en acció exterior o estiguessin relacionades amb el procés. No obstant, ara l’Audiència de Barcelona ha rebutjat aquest argument i afirma que l’exconseller ha de ser, d’entrada, investigat per aclarir si ha comès o no algun delicte.
La magistrada García Martínez, segons fonts jurídiques, ha remès a les parts personades en la causa, tant a la fiscalia com a les defenses, perquè opinin si segons la seva opinió les indagacions contra Homs s’han de desenvolupar en una peça separada de la principal, alhora que corrobora que, segons ella, les conductes sota sospita no tenen relació amb actes a l’estranger a favor de la independència.
Contractes i fundacions
La fiscalia argumenta en la querella que Homs, en la seva condició de secretari general de la Conselleria de Presidència, en els anys 2011 i 2012, va participar en la fragmentació irregular de la contractació dels serveis oferts per una empresa per al desplaçament i l’allotjament a Barcelona dels assistents a la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, celebrada a Barcelona el maig del 2012. Es van aprovar dos expedients de contractació menor (17.850 euros cada un), quan tots els serveis «anaven indissolublement units».
La querella remarca, a més, que el que va ser també diputat al Parlament i al Congrés, va adjudicar a un despatx d’advocats per un import de 14.520 euros la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte d’una dinamització internacional en matèria de propietat industrial, matèria aliena, segons l’acusació, a la Conselleria de Presidència.
Finalment, la fiscalia imputa a Homs, al costat d’una altra persona, atorgar el desembre del 2012 una subvenció directa a la fundació CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata), de l’entorn de l’extinta Convergència Democràtica (CDC), per un import de 7.400 euros. Aquest ajuda econòmica estava destinada a «contribuir al finançament» de les despeses derivades de la seva pertinença a l’European Liberal Forum i a la traducció a diverses llengües de material de difusió de la seva activitat. L’acusació vincula a aquesta acció una altra del mes anterior, del novembre, quan Homs havia deixat sense efecte la convocatòria d’altres subvencions per a la promoció i projecció internacional d’organitzacions catalanes. L’exconseller ha declinat fer qualsevol comentari sobre la decisió de l’Audiència.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"