Implosió a les files populars
La guerra bruta entre Casado i Ayuso trenca el PP en dos
El líder del PP expedienta la presidenta madrilenya després que acusés la direcció del partit d’espionatge i ordir un pla per destruir-la
La guerra entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso s’ha desencadenat amb tota cruesa. Els dos antics amics van exhibir aquest dijous la seva hostilitat davant de les càmeres i amb acusacions creuades que inclouen detectius, dossiers, comissions il·legals i l’obertura d’un expedient informatiu a la presidenta. Tot es va desencadenar per la publicació a ‘El Mundo’ i ‘El Confidencial’ d’una suposada operació d’espionatge de la direcció del PP de Casado per treure-li draps bruts a la presidenta de la Comunitat de Madrid. Aquest encàrrec s’hauria fet a través d’una empresa de l’ajuntament de la capital. La cúpula conservadora va negar haver contractat cap empresa de detectius, tot i que va assegurar que sí que li havia demanat informació a la presidenta per un contracte d’1,5 milions d’euros en mascaretes amb què el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, s’ha embutxacat una comissió de 280.000 euros.
Després de llegir les informacions als mitjans, el primer a prendre la paraula a les nou del matí de dijous va ser l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida. El primer regidor va explicar que ell va tenir coneixement d’aquest suposat espionatge al desembre i que va iniciar una investigació dins l’Empresa Municipal de la Vivenda (EMV). La conclusió va ser que no hi havia hagut cap contracte ni reunió entre els treballadors i un detectiu per aconseguir informació que pogués desacreditar Ayuso. «¿Qui deixa per escrit un contracte per informar que espiaran la presidenta?», van respondre amb sorna fonts de la Puerta del Sol al sentir-lo.
A la seu del Govern madrileny ja estaven preparant la resposta. La intervenció d’Ayuso va ser una successió de frases que semblaven míssils. I la majoria anaven contra Casado i el seu número dos, el secretari general del PP, Teodoro García Egea. A Almeida, i va voler que es notés, el va salvar de la crema. «Em crec les seves paraules», va afirmar.
Ayuso va començar negant «tràfic d’influències» perquè el seu germà, que porta «26 anys de comercial sanitari», aconseguís un contracte de la comunitat. La política madrilenya va exigir a Casado que demostri amb proves que ella ha comès cap il·legalitat. Va acusar la direcció d’espiar-la i ordir un pla «cruel» per desprestigiar-la per voler presentar-se al congrés del PP de Madrid.
Informació de l’exmarit i l’exnòvio
Segons aquestes fonts, la direcció del PP no només va encarregar tasques d’espionatge sobre Ayuso i el seu germà. També van demanar investigar sobre l’exmarit (Sergio Hernández-Torre), l’exnòvio (Jairo Alonso) i el cap de Gabinet de la presidenta, Miguel Ángel Rodríguez, a qui Génova acusa d’haver dedicat bona part de les seves jornades a debilitar Casado i García Egea.
En la seva al·locució, la dirigent va admetre que el seu germà es va beneficiar del contracte, però que l’operació, l’abril del 2020, va ser totalment legal. Fonts de la Puerta del Sol van insistir que en aquestes dates la «necessitat i urgència d’aconseguir material sanitari» era «l’únic objectiu». «¡Morien 500 persones cada dia!», van destacar.
Tanmateix, la comissió que hauria rebut el germà, de la qual en aquests moments no hi ha proves, va arribar a un 18%, segons la direcció de Casado. «Uns 280.000 euros per al germà. És un escàndol», van denunciar a Génova.
El cara a cara amb Casado
En la seva intervenció, Ayuso va informar d’una reunió clau a què Casado la va convocar «al setembre». Va explicar que el seu cap li va parlar del contracte i el seu germà i li va assegurar que aquests detalls formaven part d’un «dossier» que li havien filtrat «des de la Moncloa», una cosa que l’Executiu de Pedro Sánchez va negar. Fonts de Sol van insinuar que la conversa va ser com «un xantatge». Ella ja havia anunciat, el 31 d’agost, que volia ser presidenta del PP de Madrid i havia demanat a la cúpula que convoqués el congrés intern.
Segons fonts de Génova, en aquesta època ella va començar una campanya per pressionar Casado amb la data perquè el seu objectiu era «tenir poder i notar-se acompanyada pel PP» per frenar la investigació sobre el seu germà. Per a Sol, en canvi, la debilitat de Casado li va fer veure Ayuso com «una amenaça» al seu lideratge i no va saber aprofitar la seva empenta electoral.
De seu a seu
La cap de l’Executiu va acabar la intervenció (sense preguntes) demanant que el president depurés responsabilitats. Totes les mirades es van dirigir a García Egea, que en el Govern autonòmic consideren que ha sigut qui ha liderat la campanya per intentar desprestigiar Ayuso. No obstant, la jornada va acabar amb només una dimissió, la del director general d’alcaldia, Ángel Carromero, implicat en el suposat espionatge, segons la informació publicada per ‘El Confidencial’. Segons fonts de la direcció del PP, nega la seva participació però fa aquest pas per poder «defensar-se millor» de les acusacions i «no comprometre l’ajuntament».
Pocs minuts després que s’acabés la intervenció de la presidenta, la direcció del PP va convocar la premsa a la seu central per a una roda de premsa.
Notícies relacionadesGarcía Egea va anunciar que la direcció havia decidit obrir un «expedient informatiu» a Ayuso i que deixa en mans dels seus advocats futures accions legals després que la presidenta hagués reconegut pagaments al seu germà i per «les acusacions gravíssimes, gairebé delictives, contra Pablo Casado i la direcció del partit».
El número dos popular va destacar que els càrrecs del partit estan compromesos amb l’«exemplaritat i la transparència» i que, per aquesta raó, quan el setembre de l’any passat el PP va rebre informació sobre un «suposat cobrament» de comissions «en benefici» de l’entorn d’Ayuso, Casado la va convocar al seu despatx per aclarir-ho. Fonts de la direcció concreten que no van posar la qüestió en mans de la fiscalia perquè no tenien proves. El 20 d’octubre, en una altra reunió amb García Egea, la va informar que el partit posava en marxa el «procediment de bones pràctiques» i iniciava «una investigació interna». Ayuso va quedar emplaçada a aportar més informació. «Fins avui», va tancar el secretari general. Fins el dijous 17 de febrer del 2022, que quedarà marcat per a la història del PP com un dels dies més turbulents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Pablo Casado PP - Partit Popular Corrupció al PP José Luis Martínez Almeida Isabel Díaz Ayuso
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034