Crisi al PP

Els barons veuen la «rendició» de Casado davant Ayuso com una mostra de la seva «extrema debilitat»

El líder del PP tancarà l’expedient que li havia obert a la presidenta de Madrid poques hores després de llançar-li greus acusacions

Els barons veuen la «rendició» de Casado davant Ayuso com una mostra de la seva «extrema debilitat»
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La direcció de Pablo Casado va informar aquest dissabte a mitja tarda que el PP tancarà l’expedient informatiu que li havia obert a Isabel Díaz Ayuso per les comissions que creia que s’havia emportat el seu germà després de firmar contractes a dit amb la Comunitat de Madrid. El partit farà aquest pas perquè Casado considera «satisfactòries» les explicacions sobre els negocis de Tomás Díaz Ayuso que divendres a la tarda la dirigent li va oferir en persona, en una reunió a què la va convocar a la seu de Génova.

La clausura d’aquest expedient s’ha vist per part dels barons més representatius del partit com una «rendició» de Casado davant Ayuso i una mostra d’«extrema debilitat» per part del líder dels populars. «Tu no pots tancar la investigació 24 hores després de portar dos dies insinuant que la presidenta de Madrid és una corrupta i que ha tingut un comportament que no és exemplar», declara un president autonòmic amb responsabilitat de govern que demana no aparèixer amb noms i cognoms. «Quan he vist la notícia, pensava que era mentida, perquè mostra tal fragilitat com a dirigent que no s’entén», afegeix.

Els barons consultats per aquest diari coincideixen en tres raons que han portat Casado a «embeinar-se-la» en tan poques hores davant la dirigent madrilenya: primer, la manifestació que aquest diumenge està convocada per demanar la dimissió del president del PP davant la seu de Génova; segon, els pocs dirigents regionals i alcaldes «importants» que han sortit a defensar-lo després que dijous es declarés la guerra amb Ayuso; i finalment la constatació que, «per primera vegada», ha vist que hi ha una «alternativa»: Alberto Núñez Feijóo.

El president de la Xunta va demanar divendres a Casado que tanqués al més aviat possible l’«hemorràgia» que s’havia obert dins el partit si no volia que els dirigents territorials haguessin de demanar un congrés extraordinari. En una entrevista a EsRadio, Feijóo li va reclamar expressament que s’assegués cara a cara i a soles amb Ayuso. «No es pot unir el centredreta si no s’acredita que el partit està unit», va llançar amb referència a la necessitat de neutralitzar Vox, que amenaça l’hegemonia del PP entre els votants més conservadors.

Les acusacions del líder

El líder del PP va tardar poques hores a complir la petició de Feijóo. Després de dinar, la va trucar. Segons fonts de la Puerta del Sol, va sorprendre el gest, perquè no havien passat ni vuit hores des que, a la Cope, el cap dels populars hagués llançat frases molt dures contra Ayuso. «La qüestió és si és comprensible que l’1 d’abril, quan a Espanya morien 700 persones, es pot contractar amb la teva germana i rebre 286.000 euros de benefici per vendre mascaretes», va arribar a dir sobre un dels negocis firmats per Tomás Díaz Ayuso.

El segon tren de Feijóo

Casado va fer aquestes declaracions a les nou, just abans que parlés Feijóo i li posés deures. Al veure l’actitud del president de la Xunta, que va ser més clar que mai, Casado i Teodoro García Egea «s’han espantat», apunten els barons consultats. Creuen que Feijóo ha aconseguit fixar el «marc mental» que hi pot haver una sortida al «caos» i que podria passar per ell. Ja ha aconseguit la seva quarta majoria absoluta, té 60 anys i sap que el tren li està passant per segon cop. El primer va ser després de la moció de censura de Mariano Rajoy, el 2018, i va decidir no fer el pas en el congrés extraordinari que Casado va acabar guanyant davant Soraya Sáenz de Santamaría.

Aquesta mesura de pressió llançada per Feijóo està parlada amb els barons més destacats, com ara Juanma Moreno (Andalusia) i Alfonso Fernández-Mañueco (Castella i Lleó), i també «comentada» amb «molts més presidents regionals del partit», asseguren fonts coneixedores d’aquests contactes a moltes bandes. «Si García Egea i Casado volen pensar que tenen lligat el partit que vegin qui ha sortit a recolzar-los en les xarxes socials que tant els agraden», apunten aquestes fonts.

Els recolzaments interns

Davant, en canvi, entre els líders autonòmics més casadistes, es considera que la cúpula del partit «té assegurats el 80% dels recolzaments» de la junta directiva nacional, l’òrgan en què es votaria l’opció de convocar un congrés extraordinari. En aquesta junta, on hi ha prop de 400 persones, entre la cúpula directiva, diputats, senadors, europarlamentaris, presidents autonòmics, del partit i també alcaldes, s’hauria de decidir per una majoria de dos terços la possibilitat d’anar a unes primàries per elegir un nou president (o presidenta) de la formació.

Els defensors de Casado consideren que és innecessària «la campanya contra García Egea», perquè el líder del PP «mai deixarà caure» el seu secretari general. Dies enrere, alguns dirigents van suggerir que el líder del PP podria destituir el seu número dos com a «gest de distensió» davant Ayuso i la resta del partit. A García Egea se’l responsabilitza del suposat espionatge ordenat per la direcció nacional a la presidenta i el seu entorn per trobar draps bruts.

Notícies relacionades

La qüestió es va abordar en el cara a cara de divendres entre el líder i la presidenta i que Génova va donar a conèixer aquest dissabte al migdia. La direcció va proposar emetre un comunicat per escenificar el final de les hostilitats en què Ayuso digués que no havia sigut espiada pel PP. La dirigent no ho va subscriure. Malgrat la seva negativa, aquest dissabte, Casado a iniciativa pròpia va anunciar que l’expedient per les suposades comissions del seu germà es tancarà en la pròxima reunió del comitè de drets i garanties.

El quid de la qüestió ara, avisen els barons, és saber fins quan els interessarà, a ells i també a Ayuso, un Casado «moribund». La presidenta ha acabat tocada per aquesta crisi i no li convé un congrés urgent en dos mesos. L’ordinari s’hauria de celebrar al juliol, quan farà quatre anys de l’elecció de Casado. Cinc mesos. Tot un món veient la velocitat de la política.