Implosió al PP

Casado presidirà el PP fins al congrés de l’abril i ungeix Feijóo com a successor

El líder es resisteix a dimitir en una reunió en què gairebé tots els barons van demanar el seu cap

El dirigent es compromet a no presentar-se i pacta amb els dirigents que Gamarra sigui la coordinadora general

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban
Marisol Hernández

Pablo Casado va neutralitzar l’ofensiva. El president del PP continuarà sent president del PP fins al congrés extraordinari que entronitzarà, previsiblement, Alberto Núñez Feijóo el 2 i 3 d’abril. Casado no ha dimitit malgrat la pressió de gairebé tots els seus barons perquè ho fes de manera imminent. A canvi, s’ha compromès a no postular-se i ha demanat al dirigent gallec que sí que ho faci.

El màxim responsable dels conservadors va convocar aquest dimecres a Génova a última hora tots els presidents autonòmics del PP, una manera de poder deixar fora Isabel Díaz Ayuso, que no té les regnes del partit a Madrid. Les declaracions que els dirigents van fer a les televisions a l’entrada dibuixaven una operació d’assetjament a Casado, amb peticions insistents perquè fes un pas enrere. La reunió amb tots va començar gairebé a les 20.45 hores, després que el cap dels populars hagués estat reunit una hora i mitja a soles amb Feijóo.

Ronda amb tots

La cita, segons alguns dels testimonis, va començar amb una breu introducció de Casado. Va dir que, després d’haver escoltat l’opinió del president gallec, volia saber com veien la situació tots ells. En faltaven tres, els dirigents de Catalunya, les Canàries i les Balears. Alguns es van prendre el seu temps i les intervencions es van allargar. Alguns, segons fonts presents, van mostrar el convenciment que el millor era que, a l’acabar, Casado anunciés la dimissió, tot i que es consolidés dimarts, en la junta directiva nacional prevista. Consideraven que era la millor manera de tancar la greu crisi que viu el partit des que va esclatar la guerra entre Génova i Ayuso amb greu encreuament d’acusacions.

No obstant, el líder del PP es va resistir. No va voler deixar a correcuita el seu càrrec de matinada, «com si hagués fet alguna cosa dolenta», expliquen fonts del seu equip. Casado va aguantar el pols i va aconseguir arribar a l’acord de continuar de president a canvi de deixar clar davant de tothom que vol que Feijóo sigui el seu successor. El polític de Palència volia «una sortida honorable», deien fonts del seu entorn. I ho va aconseguir. «No poden obligar-lo a fer-ho», deien fonts del seu equip mentre transcorria la reunió.

Gamarra i Pons

En el comunicat conjunt, que es va conèixer a les 1.20 hores, es deixa per escrit el compromís de Casado a no presentar-se al pròxim congrés nacional, a la seva continuïtat en el càrrec fins al conclave i també es donen dos noms clau per a la transició: Cuca Gamarra i Esteban González Pons.

Gamarra, actual portaveu del grup parlamentari del PP al Congrés, serà la coordinadora general, una manera d’apartar ja Casado de la gestió del dia a dia. Aquest és un càrrec que ja s’ha utilitzat abans en el partit. El va ocupar Fernando Martínez Maillo en l’última etapa de Mariano Rajoy, quan María Dolores de Cospedal era la secretària general i també ministra de Defensa.

González Pons, un antic conegut de la casa, ara eurodiputat, serà qui presidirà el comitè organitzador del congrés. Els barons es comprometen que aquest nou òrgan sigui format per almenys un membre designat per cada organització territorial.

A la sortida, el to de les declaracions dels barons era molt més suau. El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, va celebrar que el PP hagi acabat aquest episodi d’una manera «raonada i assenyada amb la crisi». «Pablo Casado no ha de dimitir, va entrar en un congrés i, per tant, li correspon marxar en un congrés», va continuar. Va ser un dels primers que va parlar al sortir i va sorprendre el canvi d’actitud, que va continuar amb molts d’altres. El president del PP a Castella-la Manxa, Paco Núñez, va reconèixer que la reunió havia sigut «molt intensa», però estava igualment satisfet per haver aconseguit unanimitat per resoldre la crisi en un partit que ha qualificat d’«unit, fort i solvent».

Semblava que els barons volguessin oblidar tot el que s’havia dit i escrit a les xarxes socials durant els últims dies en què diputats, senadors i alts càrrecs de tot Espanya han comminat Casado a fer un pas al costat al més aviat possible.

En «col·lapse orgànic»

¿I què va dir Feijóo, el futur líder del PP (si no hi ha sorpreses)? Doncs va explicar que els seus companys l’han animat a presentar-se, però que ho dirà quan es convoqui el congrés. No abans, perquè cal respectar els temps. També va assegurar que Casado «és un senyor de la política», una opinió com a mínim xocant considerant que el president de la Xunta ha sigut clau en la velocitat dels esdeveniments.

Notícies relacionades

Després de la guerra desfermada dimecres de la setmana passada per les acusacions d’Ayuso a Casado que el seu equip l’havia espiat per buscar-li draps bruts, i la resposta que tenien sospites que el seu germà (Tomás Díaz Ayuso) havia cobrat 280.000 euros en comissions il·legals, Feijóo es va moure ràpid. El dirigent gallec va instar el líder del PP a tancar la crisi. O, si no, va apuntar, hauria de demanar un congrés extraordinari per descavalcar-lo, que és el que ha passat.

Segons el dirigent gallec, el PP estava en una situació de «col·lapse orgànic» i en un entorn d’«enorme desafecció social» i, en la reunió, els barons ho van aconseguir rectificar.