Perfil
Xavier Antich (Òmnium): Un filòsof per repensar el full de ruta independentista
El seu interès teòric per la desobediència civil va cridar l’atenció de Jordi Cuixart, que el va fitxar per a la junta quan ell estava empresonat per l’1-O

El filòsof Xavier Antich (la Seu d’Urgell, 1962) agafa avui les regnes d’Òmnium Cultural després del pas al costat de Jordi Cuixart, després de mesos clamant per un canvi de lideratges en l’independentisme i a l’espera que la resta d’actors prediquin amb l’exemple. Un relleu tranquil, meditat des de fa anys, amb l’encàrrec de pilotar una etapa de distensió en la qual es proposen repensar l’estratègia sobiranista des de la desobediència civil i lliurar un pols en defensa de la immersió lingüística i de la cultura catalana.
Doctor en Filosofia i professor d’Història de les Idees Estètiques i de Teoria de l’Art a la Universitat de Girona, Antich es va asseure a la junta d’Òmnium Cultural el desembre del 2017, quan Cuixart ja estava empresonat de forma preventiva pel referèndum de l’1-O. «Té dots de lideratge i, alhora, transmet molta pau i tranquil·litat», explica un pròxim, que assegura que Antich va acceptar l’oferta del llavors vicepresident Marcel Mauri «sense pensar-s’ho». «Té la confiança total i absoluta de l’entitat», asseguren des d’Òmnium, i així ho demostra el fet que no hagi tingut competidor a la presidència. Fonts de l’entitat expliquen que busca promocionar el «poder femení», amb quatre dones al seu costat en la direcció, i el «talent jove».
«És una bèstia intel·lectual. És molt precís en les seves idees. En les reunions, sempre intervé l’últim, primer escolta tothom, pren notes, i tanca amb la seva intervenció prenent una mica de cada un. És un savi», opinen en el seu entorn. Aquestes qualitats, que podrien desencadenar una imatge altiva, s’interpreten en el seu cercle com una gran capacitat de bastir ponts. «Transmet coneixement i és una persona molt prudent, una cosa idònia per al sobiranisme en el moment en què som», afegeix una altra veu que afirma sentir-se impactada per la seva «autoritat moral implantada amb empatia i generositat».
El coneixement a les aules
A l’entitat va sobresortir com a teòric de la desobediència civil –una cosa que el va acostar a Cuixart– i va ser l’impulsor de l’escola de formació Guillem Agulló i el responsable de campanyes com la que aposta per una amnistia per als líders de la convulsa tardor del 2017. President de la Fundació Antoni Tàpies, el seu coneixement s’ha abocat a les aules de diverses universitats estrangeres –com la Universitat de Stanford a Califòrnia i la Universitat Catòlica de Lisboa– i en la direcció de màsters, com el de Comunicació i Crítica de la Universitat de Girona, o del programa d’estudis independents del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. «És una eminència», destaca un actual dirigent de l’entitat sobre el seu currículum.
En la seva llarga trajectòria en el món de la cultura destaca haver sigut membre electe pel Parlament del primer Conell Nacional de les Arts i la Cultura de Catalunya i membre dels patronats de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i de la Fundació Enciclopèdia Catalana.
Assidu col·laborador en diversos mitjans de comunicació, ha escrit diversos llibres sobre filosofia i art, i el 1992 va guanyar el premi Joan Fuster per ‘El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- La Feria de Abril torna a ser gratis
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Hospital Germans Trias Demanen al TSJC que investigui un cas de "discriminació" per parlar en català a l'Hospital de Can Ruti de Badalona
- Les entitats socials superen per primera vegada els dos milions d’atesos i aporten un 2% al PIB català
- La legislatura catalana El Govern tanca amb ERC una nova injecció de 1.300 milions i aferma la seva estabilitat sense pressupostos
- Mercat laboral L’atur puja en 47.000 persones a Catalunya, el pitjor primer trimestre des de la Gran Recessió
- Tots els festius a Catalunya fins a l'estiu: encara en queden