Tancament d’una turbulenta etapa en el PP

Ayuso dinamita el comiat de Casado i mira de marcar el camí de Feijóo

La presidenta de Madrid reclama al futur líder que s’expulsi del PP els responsables de la «campanya» per desacreditar-la

El futur líder dels populars assegura que la dirigent madrilenya «és un actiu inqüestionable» i no té dubtes sobre la seva «honorabilitat»

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Per al que podia haver sigut... Creieu-me que al final no ha passat gairebé res», confessava amb angoixa a la premsa aquest dimarts a la nit una persona clau en el PP de transició. Es referia a l’última escomesa pública d’Isabel Díaz Ayuso contra Pablo Casado davant la plana major del partit. La junta directiva nacional del partit es va reunir aquest dimarts en un hotel de Madrid per convocar el futur congrés extraordinari del qual sortirà Alberto Núñez Feijóo com a líder i la dirigent madrilenya va provocar un terratrèmol que no va deixar ningú indiferent. Allà, cara a cara, amb Casado assegut en una taula principal sobre un escenari, Ayuso va pronunciar un discurs inclement contra l’encara president del partit per haver encarregat que se l’espiés per mirar de desacreditar-la. La cap de l’Executiu madrileny va demanar «no tancar les ferides en fals» i expulsar del partit els que van organitzar aquesta «campanya», per la qual ha hagut d’admetre que el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, va cobrar 55.000 euros per un contracte de mascaretes que la Comunitat de Madrid li va concedir a dit. La fiscalia està investigant aquest negoci en concret i d’altres del germà, per si hi va haver tràfic d’influències.

Amb el seu discurs, Ayuso va aconseguir fer tres coses alhora: va defensar la seva honorabilitat mentre carregava contra l’encara president del PP, va aprofitar per posar-li deures a Feijóo (al qual va deixar encarregat d’«investigar» els «fets gravíssims») i va obligar el líder gallec a pronunciar-se sobre aquesta sospita que penja sobre ella. «És un actiu inqüestionable per al PP. És la presidenta de la Comunitat de Madrid i, per tant, una persona honorable que defensarem perquè no ens presenta dubtes la seva honorabilitat», va afirmar a la sortida del conclave. Respecte a la tasca d’analitzar si realment Casado o el seu número dos, Teodoro García Egea, van actuar en contra d’Ayuso per debilitar-la políticament, serà la futura direcció amb Feijóo al capdavant la que haurà de prendre una decisió, segons va apuntar Esteban González Pons, el president del comitè organitzador del congrés. L’encara líder de la Xunta serà entronitzat el 2 d’abril a Sevilla. L’ombra de García Egea

investigar» els «fets gravíssims») Teodoro García Egea, entronitzat el 2 d’abril a Sevilla. L’ombra de García Egea«Mai [el meu Executiu] va beneficiar cap familiar i menys, meu. Ni familiar ni amic», va dir Ayuso, que va estrenar el torn de paraula després que el cap dels populars fes el seu primer discurs de comiat (l’últim serà a la ciutat andalusa). En la seva voluntat d’aparèixer com una víctima de la cúpula sortint (i també per mostrar el seu «dolor pel viscut», segons fonts del seu equip), Ayuso va arribar a comparar-se amb una icona del PP. «¿Quantes Rites Barberá deixarà aquest partit a la cuneta?». Es referia a l’exalcaldessa de València, que va aparèixer morta d’un infart en un hotel a Madrid després d’anys en què el seu nom sortís de manera contínua relacionat amb escàndols de corrupció. «Tant de bo s’hagués investigat amb tant detall Pedro Sánchez i altres governs de l’esquerra com membres del partit, la Comunitat o la meva família», va seguir davant la junta directiva i sota la mirada atenta de Casado.

A l’acabar, segons diversos testimonis, només va aplaudir la meitat de l’auditori. «O menys», van coincidir diversos diputats. «Ha sigut tan incòmode per a tothom l’escena, s’ha rabejat tant que a alguns ens ha semblat que ja no era necessari», va assenyalar un d’ells. Algun altre, no obstant, l’entenia: «El que ha fet García Egea als territoris, apartant amb males arts alguns dirigents de tota la vida, no pot quedar així. Algú ha de pagar per això».

Ayuso va baixar de l’escenari on havia llegit el discurs que portava escrit i el líder del PP va voler respondre-li i va prendre la paraula:  «Isa, ja et vaig dir en aquesta reunió en la qual vam estar dues hores i mitja que jo no he fet això que tu has dit. A mi això m’ha sentenciat». L’esquinç del partit en vista de tots. Diverses desenes dels assistents el van aplaudir, segons diversos testimonis.

Silenci dels barons

Després d’Ayuso van demanar parlar Cayetana Álvarez de Toledo, que va reclamar una ponència política per debatre «idees» al Congrés (i que està descartada); l’extremeny José Antonio Monago, que va mostrar el seu desig perquè comencin a «cicatritzar les ferides»; el castellanomanxec Paco Núñez, que va instar a activar-se al més aviat possible per a les municipals del 2023, i Ignacio Cosidó i Carlos Izquierdo, que van demanar unitat.

Notícies relacionades

La contundència de la dirigent madrilenya no va ser secundada pels altres quatre barons que també governen (Feijóo, Juanma Moreno, Fernando López Miras i Alfonso Fernández Mañueco). Cap va prendre la paraula. Els dos primers, en concret, han sigut els artífexs de l’operació exprés per tancar aquesta greu crisi provocada per la guerra entre la direcció nacional i Ayuso, però aquest dimarts van preferir no afegir més llenya al foc. Tots van fer declaracions davant la premsa demanant mirar al futur i remarcant el consens entorn de Feijóo.

El president de la Xunta va anunciar que, aquest dimecres, celebrarà una junta directiva del PP de Galícia. El seu partit allà espera que els aclareixi ja el seu futur. Aquesta vegada sí, el dirigent està decidit a fer el pas i liderar els populars. I ho farà per aclamació, com va desitjar el 2018 i no ho va aconseguir perquè Casado, entre d’altres, van voler donar la batalla en unes primàries.