En qüestions prèvies

El Suprem suspèn el judici contra Eulàlia Reguant per un error de procediment

  • La Sala ordena que el ministeri fiscal torni a acusar-la i que insti de nou l’obertura de judici oral perquè és aforada

  • La defensa de la diputada de la CUP veu extemporània l’última petició fiscal de quatre mesos de presó per desobediència

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha suspès el judici que anava a celebrar contra la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per un delicte de desobediència, al negar-se a contestar a l’acusació que exercia Vox en la vista oral que es va seguir contra els líders del procés, i ha ordenat que les actuacions retrocedeixin fins al moment en què el fiscal ha de presentar el seu escrit d’acusació i insti l’obertura de judici oral, perquè ho faci el Suprem, que és a qui correspon per la seva condició d’aforada.

La Sala, presidida per Miguel Colmenero, va admetre una de les qüestions prèvies plantejades per la defensa de Reguant, que exerceix l’advocat Daniel Amelang, i que va recolzar el fiscal Carmelo Quintana. Per això va qualificar d’«error» que la tramitació del procediment contra ella seguís en un jutjat madrileny després que fos elegida diputada del Parlament.

Poc abans de començar la vista oral el també diputat de la CUP Xavi Pellicer va anunciar que el ministeri públic havia rebaixat la seva petició de pena de sis a quatre mesos de presó, en un escrit presentat per la Fiscalia del Suprem, mentre que l’anterior el rubricava la madrilenya, circumstància que la defensa va esgrimir per demanar la nul·litat d’actuacions.

Doble càstig

L’advocat va qualificar d’«extemporània» la modificació del ministeri públic i va criticar que el nou escrit inclogués canvis substancials en el relat de fets que s’atribueix a Reguant, com que el president del tribunal del judici del procés, Manuel Marchena, la va advertir de les conseqüències penals que la seva negativa a contestar a Vox podia suposar-li.

El fiscal va admetre que «s’havien produït uns límits que no es podien passar», perquè hauria d’haver estat el Suprem qui obrís judici oral contra Reguant, però va demanar al tribunal que rebutgés la resta d’al·legacions de la defensa, com que Reguant ja va ser multada pel mateix Suprem amb una sanció prevista per quan no s’està davant un delicte, que és incompatible amb jutjar-la ara i suposa castigar dues vegades els mateixos fets.

Notícies relacionades

La fiscalia es va preguntar en quina manera s’havien pogut vulnerar els drets ideològics de Reguant i va recordar que la conducta de l’acusada va ser «una negativa radical» a contestar cap pregunta que li fes l’acusació, no les que poguessin ser impertinents, per la qual cosa va cometre desobediència. Per negar qualsevol vulneració de drets, va recórrer a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’expresident català Quim Torra per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis dependents de la Generalitat.

Reguant, que va acudir al Suprem acompanyada per diputats de la CUP, ERC, Bildu i Junts per Catalunya, va destacar la importància de lluitar contra el feixisme i l’extrema dreta, pràctica que va qualificar d’«urgent i necessària». Va anunciar que això és el que hauria fet en el judici si s’hagués celebrat i el que continuarà fent als barris.