El futur de Joan Carles
Sense pla per a la tornada del rei Joan Carles
L’emèrit no ha aclarit encara on es vol allotjar quan torni a Espanya
L’ex cap d’Estat continua pendent de la investigació de l’Agència Tributària.
La notícia que la fiscalia no es querellarà contra Joan Carles I ha alleujat l’emèrit, segons fonts del seu entorn, tot i que el Monarca continua pendent de la investigació de l’Agència Tributària sobre les dues regularitzacions que va fer per més de cinc milions d’euros. La inquietud per aquesta qüestió encara en marxa i el retard en el tancament del ministeri fiscal, que fa cinc mesos va filtrar que faria aquest pas, han fet que el Monarca no hagi pres cap decisió encara sobre on es voldrà allotjar quan decideixi tornar a Espanya.
El rei Joan Carles no ha comunicat al seu fill, Felip VI, ni tampoc a cap mitjancer amb el Govern de Pedro Sánchez on voldrà viure quan torni. Fonts de la Zarzuela i de l’Executiu consultades per aquest diari, i que seran les encarregades d’engegar aquest dispositiu, asseguren que no han rebut cap indicació sobre la qüestió que afecta l’emèrit. En tot cas, les dues institucions apunten que, quan es manifesti, la logística s’organitzarà «de manera diligent». «No és cap problema», afegeixen.
«No hi ha pla a ni pla b ni pla c. No hi ha cap pla», afirmen des de la Moncloa. Persones de l’entorn de confiança del rei Joan Carles confirmen que el Monarca no ha aclarit als seus pròxims si prefereix quedar-se en alguna casa cedida per amics o si es decanta per algun edifici patrimoni de l’Estat. L’emèrit ha assumit, segons aquestes fonts, que no podrà tornar a viure de manera permanent a Espanya, sinó que hi passarà «temporades» i la residència continuarà estant fora, per ara als Emirats Àrabs Units.
L’ex cap d’Estat sí que havia mostrat interès a tornar al palau de la Zarzuela almenys de manera simbòlica, ni que fos durant unes hores, la primera vegada que torni a Espanya. Porta 19 mesos vivint a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), allotjat en una residència que li ha deixat el xeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan, príncep hereu del país. Només ha fet algunes sortides a altres països per passar uns dies de vacances. Al principi, el complex de la Zarzuela, que va ser la seva vivenda gairebé durant 58 anys, es descarta com allotjament per mantenir la distància (física i emocional) que pare i fill van establir l’agost del 2020, després que es publiquessin nombroses informacions sobre la fortuna desconeguda de Joan Carles I. Es dona la circumstància que la seva dona, la reina Sofia, continua vivint en un dels edificis del complex. En aquest any i mig han transcendit les visites de les seves dues filles, Cristina i Elena, però no es té constància que Sofia l’hagi anat a visitar.
Silenci a la Zarzuela
Segons la carta de comiat que li va enviar llavors a Felip VI, se’n va anar a l’estranger per facilitar-li la tasca com a cap d’Estat i donar-li «tranquil·litat» i «assossec». En aquest escrit, l’emèrit també va deixar dit que seria una solució temporal («et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d’España»). Ara aquell moment és més a prop tot i que encara no se sap quant.
La direcció de l’Estat no va voler fer cap comentari oficial sobre la decisió de la fiscalia i va remetre a Javier Sánchez-Junco, l’advocat de Joan Carles I. La notícia arriba en una setmana que hi ha molts altres focus amb intensitat informativa, com és, sobretot, la guerra d’Ucraïna, però també la crisi del PP. Malgrat l’arxiu de les diligències, els fiscals del Tribunal Suprem que han investigat el Monarca han constatat nombroses irregularitats fiscals i diuen que no les poden perseguir perquè les va cometre quan era inviolable (abans de l’abdicació), les ha reparat amb les regularitzacions que va fer (i que els funcionaris de l’Agència Tributària estan comprovant que siguin «completes i veraces») i falten proves per imputar-lo.
Sánchez-Junco va emetre un comunicat en què, a més de remarcar que la conducta del seu client no ha sigut «susceptible de retret penal», afirma que «la setmana vinent» analitzarà en profunditat l’arxiu del ministeri fiscal i també informarà sobre «les decisions que pugui prendre» el Monarca sobre la seva tornada. Una manera de donar-se temps per analitzar l’impacte de la decisió de la fiscalia en la societat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial