Conflicte Rússia-Ucraïna
Podem pressiona el PSOE amb una reforma fiscal d’«emergència» davant les conseqüències de la guerra
Els morats reivindiquen que és més «urgent» que mai la necessitat que les grans fortunes es «corresponsabilitzin»
La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, reclama una reforma fiscal «d’emergència» per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra entre Rússia i Ucraïna, segons fonts del seu departament. De res van servir les paraules d’aquest dijous de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, explicant que el conflicte bèl·lic impedia «fer de manera immediata cap pujada fiscal». La secretària general de Podem ha desatès la dirigent socialista i colla els seus socis per portar a terme el «repte» que s’havien marcat per a aquesta legislatura.
Amb la reforma laboral firmada, fa setmanes que els morats pressionen el PSOE per iniciar una reforma de la fiscalitat. Fins i tot, van arribar a presentar les seves pròpies propostes sense el consensos dels seus companys de govern. La resposta de l’ala socialista ha sigut sempre que era necessari esperar l’informe que preparava el comitè d’experts encarregat per Hisenda. Aquest document, de més de 700 pàgines, es va presentar aquest dijous. Però Montero va assenyalar que el «context» actual fa difícil la seva posada en marxa «immediata».
Tot i així, fonts del Ministeri de Drets Socials tenen una opinió contrària i assenyalen que el previsible impacte que pugui tenir el conflicte entre Rússia i Ucraïna en l’economia espanyola fa «més urgent que mai abordar de manera immediata una reforma fiscal ambiciosa». El que exigeixen, per tant, és el que descarta la ministra d’Hisenda, immediatesa. En aquest sentit, argumenten que les repercussions econòmiques no poden pagar-les els treballadors i les petites i mitjanes empreses, sinó que les grans empreses i fortunes han de «corresponsabilitzar-se».
El perquè
«Si volem un Estat del Benestar i uns serveis públics com els que tenen els països del nostre entorn, hem de tenir també un sistema fiscal similar al d’aquests països, i encara estem lluny de situar-nos en aquest punt», recalquen les mateixes veus. A més, fan referència al Llibre Blanc del Comitè d’Experts per a la Reforma del Sistema Tributari per assenyalar que Espanya «té un problema d’infrafinanciació de les polítiques públiques» i que això es deu al «feble sistema fiscal».
En resum, els morats parlen de la necessitat d’una fiscalitat «progressiva» que, afegeixen, va ser el que es va pactar amb Brussel·les en el marc del Pla de Recuperació i amb la societat espanyola en l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el desembre del 2019.
A principis de febrer, Belarra, junt amb Irene Montero, van presentar el pla de reformes que proposa Unides Podem. Entre les mesures hi havia la creació d’un nou impost a les grans fortunes, diferent al de Patrimoni, que afectaria les riqueses superiors al milió d’euros, i que no podria ser bonificable per les comunitats autònomes. A més, plantejaven elevar els trams de l’IRPF per a les rendes que superessin els 120.000 euros. Les dues mesures van ser presentades a través d’una proposició no de llei al Congrés i el PSOE va votar en contra.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia