Assumir les contradiccions
Les tensions a Unides Podem debiliten la seva unitat davant el PSOE
Belarra i Montero es van oposar a l’enviament d’armes a Ucraïna, malgrat que Díaz, Garzón i Subirats van recolzar Sánchez
Els morats afirmen que no hi ha pla b a la vicepresidenta i remarquen que li han de donar espai per construir el seu projecte
«Ens trobarem molts límits i contradiccions», va avisar Pablo Iglesias a la militància de Podem al pactar amb Pedro Sánchez. Aquelles paraules han sigut premonitòries en infinitat d’ocasions. Llavors, l’exlíder morat va reconèixer el seu paper de soci minoritari. I aquest argument s’ha esgrimit quan han hagut de cedir davant el PSOE. Fins aquesta setmana. Aquesta unitat discursiva s’ha trencat, fruit de les tensions internes que viu Unides Podem. Yolanda Díaz, Alberto Garzón i Joan Subirats van recolzar la rectificació de Sánchez d’enviar armes a Ucraïna, malgrat anar en contra de les seves posicions tradicionals, per sentit d’Estat; Ione Belarra i Irene Montero es van mantenir fermes i van rebutjar la decisió.
La sortida d’Iglesias, primer, del Govern i, després, de la política activa, van obligar a una reestructuració de l’espai morat al maig. Díaz es va quedar al capdavant d’Unides Podem en el Govern i Belarra amb les regnes orgàniques de Podem. Aquesta nova dinàmica no està funcionant com s’esperava. L’entesa que es veia en els primers dies sembla haver-se desgastat i les diferents peces d’Unides Podem han donat mostres de petits desacords. La relació entre Díaz i Belarra és «normal», «correcta», relaten fonts de l’entorn d’aquesta última. Veus pròximes a la vicepresidenta coincideixen i ressalten la bona coordinació.
No obstant, aquest diàleg va fallar dimecres passat. Totes dues estaven assabentades del gir de guió que protagonitzaria Sánchez en el seu discurs en el Congrés, però no van acordar com reaccionar, malgrat que l’anunci del cap de l’Executiu d’enviar armes a Ucraïna anava en contra del que havien pactat amb ell dies abans. Belarra va mostrar la seva disconformitat i Díaz va recolzar Sánchez. El resultat va ser l’exposició pública de les tibantors morades.
Les desavinences
A les files d’Unides Podem hi ha qui veu aquestes fricions com un llast per solcar les contradiccions de governar amb el PSOE. Sobretot, en la segona meitat de la legislatura, plena de cites electorals i amb gran part de l’acord de coalició per complir. Les tensions es deuen, majoritàriament, al paper que jugarà Podem en el futur projecte de Díaz. Fa mesos que la vicepresidenta anuncia la construcció d’una plataforma de la qual amb prou feines ha ofert uns comptes pinzellats i que començarà a construir després d’un procés d’escolta que arrencarà a la primavera. Durant aquest temps, a més, la ministra de Treball s’ha desmarcat per complet dels assumptes orgànics d’Unides Podem, i s’ha centrat en l’acció governativa.
L’actitud de Díaz genera «incertesa» en els morats, admeten fonts de l’espai. Tot i així, veus pròximes a la direcció de Podem eviten parlar de malestar per no tensar encara més la situació i reconeixen que no hi ha un pla b al lideratge de Díaz. «A Yolanda se l’ha de deixar treballar i desplegar les seves idees, desenvolupar el seu projecte. Ella ha de tenir confiança per la nostra part per desenganxar-se, per treballar en el full de ruta que ella defineixi», va assenyalar Irene Montero aquest divendres en una entrevista a ‘20 Minutos’. Fonts pròximes a Belarra reconeixen que hi ha «diferències» amb la vicepresidenta, però que segueixen «tots a una» amb ella.
Reunions i coordinació
Notícies relacionadesNo obstant, Díaz no escapa de les crítiques de certs sectors morats que denuncien que no està exercint com a líder d’Unides Podem i que fa mesos que no convoca la taula confederal d’Unides Podem, en la qual hi ha representats els líders de Podem, IU i En Comú Podem. En el seu entorn dibuixen un escenari completament diferent i assenyalen que la vicepresidenta està en contacte permanent amb els ministres d’Unides Podem. En l’última setmana va convocar tots els membres morats en l’Executiu per analitzar la situació a Ucraïna.
La sensació, compartida per la gran majoria dels actors d’Unides Podem, és que les desavinences internes, tot i que no amenacen de trencar res, van tornar a situar el partit en el focus mediàtic el dia en què Sánchez va canviar d’opinió i va anunciar l’enviament directe d’armes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.