Consell per la República
Puigdemont desafia Aragonès i crida l’independentisme civil a «emancipar-se dels partits»
L’expresident revalidarà avui el seu càrrec com a president del Consell per la República, un aparell parainstitucional que situa com a full de ruta del procés
¿On eren i on són els líders del procés?
Carles Puigdemont revalidarà aquest dissabte la presidència del Consell per la República, l’aparell parainstitucional que va idear per comandar el procés des de l’exterior. I ho farà desafiant el president Pere Aragonès després de retreure-li que no té un full de ruta «creïble» per a la independència i animant el seu seguici a «emancipar-se» dels partits i a plantejar una estratègia en solitari.
Qui va ser cap del Govern el 2017 va criticar al seu successor la «inexistència» d’un pla per a la desconnexió i va afirmar que només l’artefacte polític que ell dirigeix des de Brussel·les té «la possibilitat de generar una proposta compartida com a posseïdor de la legitimitat» del referèndum i de la declaració d’independència que va resultar fallida. «Cal reduir la dependència dels partits. Hem de ser molt més exigents i prendre la iniciativa sense esperar al consens previ entre partits», va reblar en el seu discurs.
Puigdemont serà reelegit per l’anomenada assemblea de representants del Consell, formada per 121 membres, que se celebra a Canet-en-Roussillon (França), imposant-se previsiblement davant la candidatura del seu contrincant, el doctor en Enginyeria Industrial i un dels promotors de la Viquipèdia en català, Joan Ramon Gomà.
El seu nou estatus no li impedirà seguir al capdavant de Junts. Al febrer, aquest òrgan va rebutjar una proposta que demanava desvincular els càrrecs orgànics del Consell després que Puigdemont defensés que el seu lloc en la postconvergència és més aviat simbòlic i que era un debat «extemporani».
Sense unitat
Notícies relacionadesLa unitat estratègica continua sent un anhel en l’independentisme, però Puigdemont vol girar full després que Aragonès repliqués des de l’hemicicle que és ell qui governa a Catalunya i qui té l’encàrrec de lidiar amb un futur full de ruta quan li va demanar un colideratge del procés. De fet, s’ha de veure el recorregut que tindrà el Consell per la República, ja que no convenç ni Esquerra ni la CUP –de fet, la seva reformulació va encallar la negociació del Govern–, els republicans aposten per pressionar des de la taula de diàleg i els anticapitalistes s’enverinen en la celebració d’un nou referèndum.
Una vegada elegit, Puigdemont nomenarà els membres del seu «Govern», que han d’estar inscrits en el registre de l’entitat.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern