Sessió de control al Parlament

Aragonès a Cs i el PP: «És indecent vincular aquest Govern amb Putin»

  • Illa pressiona el president perquè acudeixi a la cimera de presidents i el republicà exigeix de nou una cimera amb «contingut»

Aragonès a Cs i el PP: «És indecent vincular aquest Govern amb Putin»

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La invasió russa d’Ucraïna ha presidit la sessió de control al president al Parlament. I des de diversos punts de vista. Els tres partits de dreta, especialment el PP i Cs es van obstinar a vincular el president rus, Vladímir Putin, amb l’independentisme català; En Comú Podem i la CUP es van interessar per les mesures del Govern per ajudar en l’acollida de refugiats i per pal·liar els efectes de la crisi derivada de la guerra i el PSC va pressionar Aragonès perquè acudeixi a la Conferència de Presidents de diumenge a La Palma (illes Canàries).

Alejandro Fernández i Carlos Carrizosa van desempolsegar l’operació Volhov, les diligències judicials del jutge Joaquín Aguirre que, entre altres aspectes més mundans, establia un nexe d’unió entre el règim rus i l’entorn de Carles Puigdemont (els suposats i famosos 10.000 soldats russos que havien d’auxiliar a la independència catalana), per posar al secessionisme català «al costat equivocat de la història». Pere Aragonès els va respondre a tots dos, i després al partit d’extrema dreta, que la posició del Govern és inequívoca en favor «del poble ucraïnès i del dret d’Ucraïna a existir com a país».

«És indecent que es vinculi aquest Govern amb Putin», va exclamar Aragonès, que va asseverar que «qui representa Catalunya són les seves institucions», llançant així un doble missatge. D’una banda, recordant les múltiples declaracions formals i informals de condemna a la invasió russa i, de l’altra, donant a entendre que l’entorn de Puigdemont, i el mateix expresident no representen l’Executiu. «Qui taca les institucions catalanes no és qui, des d’un exili forçós fa el que pot per fer sentir la seva veu», en referència òbvia de desgreuge a Puigdemont, «sinó vostès», va finalitzar assenyalant Carrizosa.

Cop de mà d’Albiach

La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, abans d’interessar-se per les qüestions pràctiques del procés d’acollida de refugiats, va donar un cop de mà al mateix president. «Senyors del PP i de Ciutadans, els millors amics de Putin són els partits d’extrema dreta, per tant, els seus amics de Vox». L’abordatge de qüestions concretes va servir a Aragonès per preparar el terreny per a la seva resposta a Salvador Illa, que l’anava a pressionar perquè acudís a la Conferència de Presidents de diumenge.

Tant a Albiach com a Dani Cornellà (CUP), que va preguntar per l’afectació de la crisi en el sector agrícola, el president va respondre que hi havia assumptes transcendents que s’havien d’articular en coordinació i amb el suport del Govern de Pedro Sánchez i, fins i tot, en el tema de la pujada dels preus de l’energia, amb la UE.

«La UE ha de desacoblar el mercat del gas del global del de l’energia. I el Govern central ha de reduir el límit de preu avui establert que se situa en els 3.000 euros per Mw/h», va explicar el republicà.

Notícies relacionades

I a Illa, Aragonès li va detallar les seves condicions per acudir a La Palma i que aquest diari ha avançat a primera hora. Bàsicament que sigui una reunió amb «contingut» i que serveixi per «coordinar els esforços per a l’acollida de refugiats, que es reparteixin fons per sufragar aquesta acollida, des de tots els punts, per exemple, l’educatiu i l’habitacional i que s’acordin mesures per al control del preu de l’energia».

Illa havia començat la seva intervenció asseverant que si Catalunya estava amb Ucraïna, com Aragonès havia recordat en el seu debat amb les dretes, «el president ha de ser a La Palma». Després del primer ‘no’ del d’ERC, Illa, molest va replicar: «¡Ja n’hi ha prou d’excuses! Potser afirma que els altres presidents, com Iñigo Urkullu, ¿no van a La Palma a treballar? ¿Van només a fer-se la foto?». Aragonès no es va moure ni un pèl: «Abans de decidir si s’hi va, hi ha d’haver documents de treball. No anirem a una conferència buida, és l’autoexigència que ens posem com a institució»