AUTONOMIA ENERGÈTICA DE LA UE
França posa traves a la connexió amb Espanya per enviar gas a Europa malgrat la guerra
Assegura que «a curt termini, MidCat no és una solució, ja que seria impossible preveure la posada en marxa abans del 2030»
La possibilitat de ressuscitar la connexió de gas amb França per augmentar l’autonomia energètica de la Unió Europea i rebaixar la dependència del gas rus, que ha començat a tenir un grau important de consens al nostre país, no compta amb el suport francès. El país veí, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari que pertany al mateix grup que aquest mitjà, no és partidari de recuperar el projecte d’interconnexió MidCat, per enllaçar la Península Ibèrica amb el país gal, a través de Catalunya.
El Govern espanyol ha revifat aquesta idea, després que des del Ministeri d’Exteriors s’apuntés, abans fins i tot que el 24 de febrer Vladímir Putin envaís Ucraïna, que el nostre país podia ser l’«alternativa» per proporcionar combustible. S’impulsava així de nou la idea de la interconnexió amb França, que permetria enviar a Europa el gas que Espanya rep directament d’Algèria i el que es pugui regasificar al nostre país, ja que hi ha set plantes per reconvertir el gas liquat, comprat a altres països i transportat amb barco fins als ports espanyols.
Inicialment, fins i tot el Ministeri de Transició Ecològica s’hi oposava, però el president del Govern, Pedro Sánchez, va assumir la proposta, amb la condició que ha acabat de convèncer la vicepresidenta tercera i ministra ‘verda’ de l’Executiu, Teresa Ribera, perquè canalitzés no només gas, sinó també una energia neta, com l’hidrogen verd. Amb l’esclat de la guerra a l’est d’Europa i el debat obert sobre la necessitat de no ajudar Rússia a finançar el conflicte amb la compra de gas, l’oferta espanyola ha anat adquirint cada vegada més rellevància. Sánchez, en la visita recent a Letònia, va manifestar en una conversa informal amb periodistes que demanarà a Brussel·les que financi aquesta infraestructura.
«Abans del 2030 no»
Però el projecte no compta, en aquests moments, amb l’indispensable suport de França. Fonts de la Commission de Régulation de l’Énergie (CRE), consultades per aquest diari, asseguren que davant «la crisi actual, a curt termini, òbviament, MidCat no és una solució ja que seria impossible preveure la posada en marxa abans del 2030». Segons l’opinió d’aquesta autoritat administrativa independent, que vetlla pel bon funcionament dels mercats del gas i l’electricitat a França, «Espanya ja té una capacitat d’exportació de gas al nord de 220 GWh/d amb la infraestructura actual».
Precisament la Commission de Régulation de l’Énergie i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) van tombar el gener del 2019 la proposta d’Enagás i la gala Teréga d’interconnexió per a la primera fase del MidCat pelr l’alt cost i falta de rendibilitat, malgrat que en aquells moments tenia el vistiplau de la UE. Un any més tard va quedar fora de la llista de projectes prioritaris de Brussel·les. Això és just el que recorden també des de la CRE. Que l’abandonament del projecte va ser una decisió conjunta de França i d’Espanya perquè la despesa era «desproporcionada respecte als possibles beneficis» i perquè París ha apostat «per la descarbonització del mix energètic europeu».
Rebuig de l’opinió pública
Altres fonts franceses consultades per aquest diari apunten precisament que el projecte no compta amb el suport de l’opinió pública a França, un país amb gran tradició ecologista, i també genera rebuig a les localitats frontereres que es veurien afectades per la infraestructura. A aquestes raons autòctones, hi afegeixen a més la reflexió que, la connexió amb Espanya no és realment una necessitat, ja que Europa pot proveir-se de gas, per exemple a través de barcos procedents dels EUA, que poden arribar fins al nord d’Alemanya, un dels països de la UE més dependents del combustible rus (60%).
Davant aquestes reflexions, fonts diplomàtiques espanyoles contraposen que l’argument que la connexió no estaria conclosa fins al 2030 no és totalment real. Una vegada que la UE donés el vistiplau al finançament, assenyalen, tot seria qüestió d’accelerar la construcció de l’enllaç entre França i Espanya. De fet, el Govern no renuncia a aquesta interconnexió sinó al contrari, Sánchez està buscant aliats per impulsar el projecte.
Gira de Sánchez
Notícies relacionadesEl cap de l’Executiu iniciarà aquest dimecres una gira per vuit països per aconseguir desacoblar el preus del gas al de l’energia elèctrica, fer compres centralitzades als mercats majoristes, desenvolupar tot el possible les energies renovables així com les interconnexions d’energia amb Europa, segons ha assenyalat avui la portaveu, Isabel Rodríguez. La primera trobada serà a Madrid amb el primer ministre de Croàcia al matí i, a la tarda, viatjarà a Eslovàquia, Romania, Itàlia –amb una reunió també amb Portugal i Grècia–, Alemanya i Irlanda. Tot i que la Moncloa encara no ha facilitat la data de la cita amb Emmanuel Macron a París, el més probable és que pugui fer-se la setmana vinent.
Aquest dilluns, en un fòrum organitzat per ‘La Vanguardia’, Teresa Ribera, va defensar que «costa molt avançar» amb França en matèria d’interconnexions energètiques. «De la mateixa manera que portem penant per aconseguir accelerar les interconnexions elèctriques, el que no pot ser és que la pressió per accelerar aquesta infraestructura es quedi del Pirineu cap a baix, perquè a l’altre costat del Pirineu es necessita una inversió bastant abundant per connectar aquesta tuberia de gas al sistema troncal», va destacar.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació