Investigació oberta

El cap de l’oficina de Puigdemont reconeix els contactes amb Rússia, però nega que fossin pel procés

Josep Lluís Alay: «En absolut he tingut cap contacte amb el Kremlin perquè recolzés Catalunya»

«Les paraules de Rufián són molt injustes i alimenten la fantasia», s’ha queixat el cap de l’oficina del president

El cap de l’oficina de Puigdemont reconeix els contactes amb Rússia, però nega que fossin pel procés
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha negat aquest dimecres que es posés en contacte amb autoritats d’Armènia, a més de Rússia, per obtenir suports per al procés, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts coneixedores d’aquesta gestió. En una entrevista a RAC-1, Alay ha admès les trobades, però ha assegurat que les seves entrevistes i viatges a Moscou se circumscrivien a les explicacions habituals sobre la situació política a Catalunya que també feia amb altres països.

Alay no només recorria a Aleksandr Dmitrenko, a qui el Govern espanyol situa com a col·laborador del servei d’intel·ligència rus, per intentar obtenir suports a Rússia per al procés, sinó també a Armènia, una cosa que el col·laborador de Puigdemont ha desmentit: «Si volíem parlar amb representants armenis no necessitàvem Rússia, podíem parlar directament amb ells» i el que feien, ha remarcat, «era explicar el que passava a Catalunya», com havien fet en altres ocasions amb altres governs.

Contactes internacionals

«Sí que vaig ser a Moscou el 2019 però en absolut era per obrir una via de comunicació amb el Kremlin. En aquest viatge represento el president Puigdemont i viatjo sol. Una vegada allà, estic amb Dmitrenko, que viu a Catalunya i parla en català, però no tinc ni idea si té contactes amb els serveis secrets russos», ha relatat en la mateixa entrevista radiofònica per a continuació recordar que en aquell moment hi havia molts contactes internacionals perquè hi havia interès sobre el que passava a Catalunya.

Uns mesos després, torna a Moscou, el juny d’aquell mateix any, per participar en un acte universitari que no és públic.

Mitjans russos

«És una falsedat que jo demanés suport de Moscou en el cas que Catalunya fos independent. Els mitjans de comunicació russos demanen parlar amb el president, igual que els d’altres països. El meu objectiu era explicar la situació política de Catalunya, ja fos a Xile, l’Índia o a Rússia», ha descrit. I ha insistit: «En absolut he tingut cap contacte amb Rússia perquè recolzés Catalunya. No té sentit. Explico quina és la situació a Catalunya sota el meu punt de vista: no represento Catalunya, dic el que penso jo i no he demanat tenir cap contacte amb el president Putin, se’m sobrevalora»

Respecte a les informacions sobre la seva participació en un dinar al restaurant Haddock de Barcelona, Alay ha minimitzat la trobada i ha assegurat que només va passar a «saludar durant mitja hora» perquè eren unes persones que havia conegut a Rússia a través de Dmitrenko, per deferència.

«No me’n penedeixo»

El juny del 2019 la visita és privada, tot i que la del març d’aquell mateix any sí que havia sigut per tenir contactes amb els mitjans de comunicació. El següent viatge, el febrer del 2020, és igualment privat, no en qualitat de cap de l’oficina de Puigdemont. En aquesta ocasió, Alay viatja un cap de setmana per trobar-se amb una parella que havia inspirat ‘The Americans’

«Mai hem demanat el suport de Rússia per recolzar una Catalunya independent, ni jo ni el president Puigdemont». He mantingut el contacte amb algunes d’aquestes persones, però no me’n penedeixo. El relat que intentem desestabilitzar la Unió Europea amb els nostres contactes és una absoluta fantasia. Rússia és una gran potència i Catalunya està molt lluny d’això», ha remarcat.

Apel·lació a la responsabilitat

Alay també ha respost a les declaracions del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, assegurant que sí que el van sorprendre: «Han sigut unes paraules molt injustes que a més venen d’un dirigent independentista i donen peu a fer més verídica la fantasia que ha creat la Guàrdia Civil, el CNI i alguns jutges». El cap de l’oficina ha recordat que encara no li han tornat dos mòbils que li van requisar en el seu moment.

Sobre Rufián, ha assegurat: «Mantindré silenci, no vull llançar més llenya al foc, no atacaré el moviment independentista, apel·lo a la responsabilitat dels dirigents dels partits independentistes. Ningú d’ERC s’ha posat en contacte amb mi en tot aquest temps, m’he sentit molt sol per part d’ERC», s’ha queixat. No obstant, ha preferit no respondre a la conveniència o no de trencar el pacte de Govern entre ERC i Junts per les declaracions del diputat republicà. «No entro en política de partits ni de política autonòmica, i no em puc desvincular del meu càrrec com a cap de l’oficina del president: en el meu ànim hi ha fer el possible per mantenir la unió del moviment independentista».

Buscar el reconeixement

Un dels objectius prioritaris per al Govern de Puigdemont durant el procés va ser intentar contactar amb les autoritats de la majoria de països possibles per aconseguir recolzaments a una hipotètica Catalunya independent, de manera que, si es produïa la secessió, se’l reconegués com a estat sobirà. L’independentisme va obrir diferents vies per portar a bon port aquesta missió. D’aquí no només els viatges del 2019 i 2020 d’Alay a Rússia (dos dels quals, amb Dmitrenko), sinó també els contactes que van mantenir en aquest país homes de la confiança de Puigdemont, com Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de l’extinta Convergència.

Notícies relacionades

Alay ha recordat en la mateixa entrevista que coneix Terradellas des de fa molts anys i que havia treballat molt en assumptes vinculats a l’ajuda humanitària.

Puigdemont vol tornar

Preguntat sobre el futur del president Puigdemont, pendent de les resolucions judicials, Alay ha revelat que aquest té la intenció de tornar a Catalunya, però no ha concretat res més.