«Hem corregit el model»
Tezanos admet errors al calibrar Vox i anuncia que el CIS canviarà les enquestes
El president del Centre d’Investigacions Sociològiques defensa la tasca «científica i rigorosa» de l’organisme, es queixa de crítiques «maniquees» i reitera que la seva missió no és ser «endeví»
El president del Centre d’Investigacions Sociològiques, José Félix Tezanos, ha reconegut que les seves enquestes s’han equivocat al calibrar l’estimació de vot del Vox, una cosa que atribueix al fet que aquesta formació compta amb «vot ocult» de ciutadans que eviten pronunciar-se davant els enquestadors, però ha anunciat que canviaran els seus mètodes per corregir aquesta situació, començant pel baròmetre de març que es farà públic aquest dijous.
En la seva compareixença en la Comissió Constitucional del Congrés, Tezanos ha admès com a cosa «certa» que en les últimes enquestes el CIS no està estimant bé el vot de Vox i creu que es deu, «probablement», al fet que al partit de Santiago Abascal li passa com al PP fa dècades, que té un «vot ocult» procedent del «malestar» i del «vot de càstig» i no vol ser identificat en les entrevistes.
«Assumim que ens equivoquem», ha afirmat, i ha anunciat que, des del pròxim baròmetre, provaran un nou sistema d’estimació de vot per mirar de revelar els suports reals de Vox: «Hem corregit el model», anticipant canvis a l’enquesta d’aquest dijous.
Però el sociòleg socialista no ha admès més errors, malgrat les crítiques de l’oposició, i ha tornat a defensar la tasca «rigorosa i científica» de l’institut públic, reiterant que el seu propòsit no és ser «endeví» del que passarà en unes eleccions.
Enquestes electorals
Després de recalcar que les enquestes electorals del CIS només suposen el 12 o el 14% de la seva producció demoscòpica, Tezanos ha enaltit la neutralitat del sistema actual d’entrevistes telefòniques, implantat arran de la pandèmia, ja que escull els números aleatòriament, fins al punt que l’enquestador no sap on està trucant ni qui contestarà.
Segons ha explicat, per als baròmetres del CIS s’utilitzen unes 4.000 entrevistes: les primeres 3.200 realitzades arran de la selecció aleatòria són vàlides i per a la resta ja es va buscant que s’ajustin a la mostra dissenyada per localitat, edat, sexe, etcètera.
A més, ha destacat que el CIS ha duplicat la seva capacitat enquestadora, augmentant la seva producció de dos a quatre o cinc enquestes cada mes, i que ja compta amb un equip de 120 enquestadors, que ja són indefinits, i que podrien realitzar més de 1.000 entrevistes al dia.
Malgrat tot això, el president del CIS s’ha queixat que el seu treball és objecte d’«interpretacions maniquees» i ha intentat restar validesa a les crítiques pels seus errors de les enquestes electorals (les úniques que parlaven d’empat en les eleccions de Madrid i de victòria del PSOE a Castella i Lleó).
Així, Tezanos s’ha escudat en el marge d’error estadístic de les enquestes, ha assegurat que la societat viu «moments de sotsobre» i ha tornat a dir que els electors es decideixen en l’últim moment i que ja no mostren la fidelitat d’anteriors dècades. I ho ha resumit amb la seva ja clàssica sentència que el CIS no pretén ser «un endeví».
«Ja no cola»
«Ja no cola», li ha etzibat el diputat de Ciutadans José María Espejo, que ha enquadrat la compareixença de Tezanos «el dia de la marmota» i ha censurat que el CIS que dirigeix «no n’encerta ni una» i «sempre» afavoreix «el mateix costat», cosa que, segons el seu parer, es deu a la militància del president. «No hi ha dret que es malgastin diners per a estudis d’interès de part», ha dit.
També ha carregat contra ell el diputat de Vox José María Sánchez, que ha titllat d’«inútils» les compareixences de Tezanos, a qui ha criticat que perseveri en la seva voluntat d’anar al Congrés per fer «seminaris d’estar per casa». «No és un malson, és una pesadesa», li ha arribat a dir, remarcant que les seves explicacions «no serveixen de res».
Notícies relacionadesEl PP, a través de José Antonio Bermúdez de Castro, ha criticat que Tezanos torni a «justificar» la seva tasca «sense reconèixer» els seus «errors» ni «corregir» els seus «biaixos i desviacions». «No crec que ningú faci enquestes per equivocar-se, almenys no amb diners públics», ha assenyalat el popular, abans d’atribuir «intencionalitat política» a les «patinades» del CIS i de demanar al seu president que deixi d’actuar com un «‘hooligan’» contra l’oposició i aparenti «neutralitat» i «objectivitat».
Fins i tot el representant d’Unides Podem, Txema Guijarro, ha admès que les explicacions de Tezanos tenen un «tuf repetitiu», tot i que reconeix que en la pròxima caldrà «aprofundir» per què «es posen en dubte principis matemàtics obvis»: «Dos més dos són quatre, es posi com es posi el que es posi».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao