Entrevista
Iratxe García: «A Europa preocupa que el PP espanyol sigui còmplice de l’extrema dreta»
La presidenta del grup de Socialistes i Demòcrates a l’Europarlament afirma que «un dels objectius de Putin» és desestabilitzar Europa, i que s’ha de recolzar la seva oposició interna
Critica el PP per la seva relació amb l’extrema dreta i a una part de l’independentisme pels seus «vincles» amb Rússia
¿Europa està fent tots els possibles per ajudar Ucraïna?
La Unió Europea estem demostrant que tenim capacitat d’actuar de manera conjunta. Possiblement es podrien haver fet coses millor, però sens dubte la resposta inicial davant l’atac de Putin ha sigut contundent i basada en la unitat. Hi ha hagut una posició molt clara: aquest atac és més que un atac a la integritat territorial d’Ucraïna; és també un atac als valors europeus, a la democràcia i a les llibertats.
Zelenski diu que ha assumit que Ucraïna no entrarà a l’OTAN. ¿Com ho interpreta?
S’estan portant a terme unes negociacions, que potser van en la línia d’aconseguir un alto el foc, que la guerra acabi i evitar el sofriment de tants civils assassinats i tants refugiats que estan sortint del país. Com a UE ja hem dit que només el poble d’Ucraïna pot decidir sobre la seva pertinença a l’OTAN o a la UE.
Pot semblar que la UE no s’ho està posant gaire fàcil a Ucraïna per entrar a la Unió.
No és així. Hi ha un procediment que s’estableix als tractats de la Unió per als països que sol·liciten entrar. Vull recordar que només fa 10 dies que Zelenski va fer la petició formal d’incorporar-se a la UE. En cap moment Europa ha dit que no a l’entrada d’Ucraïna: tenim els braços oberts, evidentment amb el procés de transformacions que ha de portar a terme el país, com tots.
¿Europa ha d’atendre les peticions d’Ucraïna de crear una zona d’exclusió aèria?
Europa està ajudant, amb un grau d’implicació molt important, Ucraïna i l’exèrcit d’Ucraïna. Vull recordar que hem doblat el pressupost del fons per portar armes perquè el poble ucraïnès es defensi. Per fer un altre tipus d’intervenció que podria tenir unes conseqüències més greus, hem de tenir prou responsabilitat per saber si s’ha de fer i en quin moment. Establir aquesta zona d’exclusió aèria suposa que si algú la viola hauríem d’entrar en el conflicte. I tots sabem què pot suposar això.
¿Les sancions que s’estan aplicant estan fent mal a Putin?
Per descomptat. La situació econòmica ara mateix a Rússia és molt pitjor del que era fa un mes. Necessitem continuar insistint, arribarà un moment en què hi hagi d’haver una resposta ciutadana per acabar amb aquest dictador. I avui ja existeix, hi ha una part molt important de la societat civil russa que aixeca la veu contra el dictador, que surt al carrer i s’hi juga la integritat, perquè a molts se’ls tanca a la presó. Aquesta gent necessita ser recolzada perquè es pugui produir un canvi de règim a Rússia.
¿Espanya ha d’augmentar la despesa en Defensa?
Espanya ha d’estar compromesa amb la UE. I la UE avui té una posició molt clara en la necessitat d’avançar a l’Europa de la Defensa. La situació que vivim avui ha demostrat les nostres vulnerabilitats. L’objectiu de la UE és la pau, per descomptat, però aquesta pau té un cost en moltes ocasions.
Fa dos mesos la guerra a Europa podia semblar un escenari impossible. ¿Quins són els motius reals de Putin?
Un objectiu clar és desestabilitzar Europa. Fa molt de temps que ho intenta. Ho ha fet posant-se del costat de partits d’extrema dreta, i donant-los recolzament financer, i ho ha fet en aquesta ocasió amb una intervenció militar a Ucraïna perquè és un país que ha mostrat la seva disposició a formar part de la UE. Això va molt més enllà de la integritat territorial d’un país; això és un atac clar al projecte de la UE. Insisteixo: no és nou. El Parlament Europeu ha trobat evidències clares de connexions entre el Kremlin i aquestes forces d’extrema dreta, que tenen per objectiu desestabilitzar Europa.
¿Forces d’extrema dreta com Vox?
Com Le Pen, com Salvini, que són tots els que es van reunir fa menys d’un mes amb Vox a Madrid.
El Parlament Europeu ha aprovat també investigar els suposats vincles amb Rússia d’una part de l’independentisme català. ¿Creu que aquests vincles van existir? Si fos així, ¿els ficaria al mateix sac dels partits que vostè acaba de descriure?
Sí, perquè els dos vincles es reflecteixen en el mateix informe de la Comissió d’Interferències. Ha sigut una investigació de més d’un any, i en el mateix informe es fa referència als vincles entre el Kremlin i Le Pen o Salvini, i també amb forces polítiques independentistes catalanes.
¿Hi ha una preocupació a Europa en aquest sentit?
Sí. De fet, a petició del grup de Socialistes i Demòcrates, hem decidit, després de la publicació de l’informe, continuar durant un any més amb totes les investigacions, perquè considerem que tenen prou importància per continuar esbrinant què és el que està passant. La situació que estem vivint ara ens ha demostrat que la UE ha de protegir-se.
Notícies relacionadesI pel pacte entre el PP i Vox a Castella i Lleó, ¿hi ha preocupació a Europa?
Per descomptat. Hi ha tanta preocupació a Europa amb l’extrema dreta que al principi de la legislatura hi va haver un acord entre les forces polítiques democràtiques per aplicar un cordó sanitari. I en aquest acord del cordó sanitari a l’extrema dreta està el Partit Popular, amb els verds, els liberals, els socialdemòcrates... Perquè hi ha un objectiu molt clar: parar els peus als que volen destruir el projecte europeu i ataquen els més vulnerables. I és clar que preocupa que dins del Partit Popular Europeu hi hagi el PP espanyol que està en moltes ocasions sent còmplice de l’extrema dreta. No són gaire esperançadors els primers moviments del nou PP.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Volodímir Zelenski Guerra Rússia - Ucraïna PP - Partit Popular Vladímir Putin Vox Iratxe García Parlament Europeu
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao