Gir històric d’Espanya
Sánchez intenta temperar el PSOE després del «desconcert» inicial pel gir en el tema del Sàhara
Ferraz ha parlat amb els territoris i ha enviat un argumentari per apaivagar la «sorpresa» dels seus quadros.
El gir estratègic del Govern sobre el Sàhara ha encès Unides Podem, ha irritat el PP i la resta de l’oposició –inclosos els socis habituals– i ha obert una crisi inesperada amb Algèria. Però també va agafar per sorpresa un PSOE que va viure amb «desconcert» la notícia en les primeres hores. Les files del partit estan ara més reagrupades i a l’espera de la compareixença del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, dimecres a la tarda en el Congrés, tot i que pot ser que no sigui suficient per calmar els grups. El president, Pedro Sánchez, no s’ha pronunciat encara sobre l’obertura de la «nova etapa» iniciada amb el Marroc i l’abandonament d’una neutralitat mantinguda durant 47 anys, tot i que sí que ha llançat ja un primer gest: visitarà dimecres les ciutats de Ceuta i Melilla, amb els seus respectius presidents, després d’haver assegurat amb Rabat el respecte a la seva «integritat territorial» i a l’espera que s’obrin de manera imminent les fronteres després d’estar més de dos anys tancades. Ho farà just després que aquest dilluns rebés un aval explícit de la Comissió Europea: l’acostament, va dir, és «positiu».
Fins i tot fonts de la direcció federal del PSOE admeten en privat que divendres passat es va escampar cert «enrenou» intern. A mitja tarda, el Marroc va donar a conèixer parcialment la carta que havia enviat Sánchez al rei Mohamed VI, en la qual definia el pla autonomista defensat pel regne alauita des del 2007 com «la base més seriosa, realista i creïble» per a la resolució del conflicte. Hora i mitja després, la Moncloa va emetre un comunicat en el qual celebrava l’inici de la «nova etapa» i més tard va comparèixer Albares en roda de premsa des de Barcelona, i no des de la seu del ministeri, a Madrid.
Però va deixar molts coses per resoldre, i tampoc ho va fer aquest dilluns des de Brussel·les: no va explicar com s’havia gestat la superació de la crisi, ni quan es va enviar la missiva a Rabat, ni com i per quin curs es va informar a Algèria (si és que va ser així, cosa que Alger nega). Ni tampoc es va aturar a explicar per què ara, més enllà d’assenyalar que precisament la guerra a Ucraïna, el «desafiament» tan gegant que suposa la invasió de Vladímir Putin, fa d’aquest un «bon moment» per tancar una crisi que s’estava arrossegant des del 10 de desembre del 2020, quan el Marroc va suspendre de manera unilateral la Reunió d’Alt Nivell (RAN) que havia de mantenir amb Espanya una setmana més tard.
Diferents dirigents convenen que en les hores posteriors a l’anunci bategava el «desconcert», la «sorpresa», sobretot perquè va faltar una narrativa, un fil amb el qual explicar a les bases el perquè d’un gir tan sobtat. «Crec que en el partit hi ha potser incomprensió pel canvi i una sensació per la falta d’explicacions. I és molt mal moment. Tota la gent està molt sensibilitzada ara amb els refugiats [per Ucraïna]», indica una líder regional del PSOE. Un altre alt cap territorial coincideix en el diagnòstic, i que «alegria no n’hi ha». «No crec que hagin faltat explicacions. Estem massa acostumats a etar molt a sobre de cada moviment de qualsevol alt càrrec o de qualsevol iniciativa i hi ha algunes qüestions d’Estat, com aquesta, que no han d’exposar-se públicament, s’han de treballar amb discreció, i cal confiar en els equips que ens governen», oposa, no obstant, una altra presidenta autonòmica.
«El sentiment majoritari és de sorpresa i desconcert –admet, per la seva banda, un càrrec de l’executiva de Sánchez–. Per això és tan important que parli Albares dimecres». La cúpula ha sigut aquests dies plenament conscient del pressentiment d’un partit que sempre s’ha declarat molt pròxim a les demandes del poble sahrauí i que ha demandat, fins al seu programa electoral de les generals d’abril del 2019, una solució pactada per a l’excolònia espanyola que passés per una consulta. El secretari d’Organització, Santos Cerdán, va parlar durant el cap de setmana amb tots els territoris «sobre el context general, i també de la nova etapa amb el Marroc». La seva pretensió era desplegar aquesta tasca de pedagogia, i «la reacció va ser bona», perquè la direcció insisteix que no sortirà dels marges de l’ONU, que crida a una solució acceptada per les dues parts, Rabat i el Front Polisario. També es va ocupar en la mateixa tasca el cap de Gabinet del president, Óscar López.
.@jmalbares apoya una solución mutuamente aceptable en el marco de la ONU sin mencionar el plan marroquí para el Sáhara https://t.co/7BfqRVsUD3 pic.twitter.com/A6pkWckXhz
— Europa Press TV (@europapress_tv) 21 de marzo de 2022
Majoritari silenci
En tot cas, aquest dilluns imperava majoritàriament un significatiu silenci entre els líders regionals i quadros del partit. Molts refusaven contestar. «La gent ja està més tranquil·la», raonaven des de la direcció, i ho atribuïen a l’enviament d’un argumentari intern [aquí en PDF] en què insisteixen que «no hi ha hagut un canvi de posició» sobre el Sàhara, perquè va ser la postura defensada per José Luis Rodríguez Zapatero en la seva segona legislatura i mantinguda en les RAN del 2008, 2012 i 2015. «Potser no s’ha explicat prou bé la posició. Ara, el prudent és esperar la compareixença del ministre: els grups li preguntaran les coses de forma molt clara, i serà positiu per a tothom. A partir de les seves explicacions, ja vam parlar. Però sí, hi va haver enrenou al principi, tot i que tots confiem en la gestió del Govern. Treure conclusions abans de temps no és just», conclouen en l’executiva federal.
Públicament, no hi ha hagut soroll a les files socialistes. L’única dirigent que sí que ha manifestat més clarament el seu malestar ha sigut Francina Armengol, presidenta de les Balears, comunitat molt vinculada a la causa sahrauí. «Soc conscient que vivim temps complicats, però ara més que mai és important respectar i defensar un dels valors més universals, els drets humans. El poble saharui es mereix viure en pau i llibertat», va escriure dissabte a Twitter. A Armengol el conflicte li toca de ple, perquè té en acollida dos fills sahrauís. El portaveu del seu Govern, Iago Negueruela, també es va desmarcar aquest dilluns de la línia oficial.
Qui ha alçat la veu és el diputat Odón Elorza, habitual veu crítica en el partit. «Em sap greu l’abandonament d’una causa justa», assenyalava dissabte a les xarxes socials. «A alguns socialistes ens costarà canviar el pas i acceptar de manera submisa aquesta cessió a les pretensions del Marroc després de la seva coneguda pressió i el seu joc brut», aprofundia aquest dilluns en un article publicat a ‘infoLibre’ recolzat pel parlamentari balear Pere Joan Pons, molt pròxim a Armengol. També Esquerra Socialista, l’únic corrent reconegut en el partit, manifestava el seu «desacord» amb la decisió i demanava la convocatòria del màxim òrgan de direcció, el comitè federal.
Sóc conscient que vivim temps complicats, però ara, més que mai, és important respectar i defensar un dels valors més universals: els drets humans.
— Francina Armengol (@F_Armengol) 19 de marzo de 2022
El poble sahrauí es mereix viure en pau i llibertat.
Des del cor, tot el meu suport a les famílies i el poble sahrauí ❤️
Puertas per fora, en públic, el PSOE nega qualsevol mínima fricció interna. No hi ha hagut «enrenou», indicava en roda de premsa a Ferraz el portaveu de l’executiva, Felipe Sicilia. El dirigent posava veu a l’argumentari, recalcant una vegada i una altra que no hi ha hagut gir en la posició, sostenint alhora que «els temps canvien». En les RAN del 2008 (amb Zapatero a la Moncloa), 2012 i 2015 (amb Mariano Rajoy ja al poder), Espanya es limitava a saludar els «esforços seriosos i creïbles» de Rabat per solucionar el contenciós del Sàhara. I l’última resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, d’octubre del 2021 (la 2602), simplement «pren-ne nota» de la proposta autonomista del regne alauita, com «pren nota» de l’oferta del Polisario i reafirma el recolzament a la «lliure determinació» del poble sahrauí. Alemanya, per tancar la seva pròpia crisi amb el país magribí, va considerar el mes passat la seva proposta com un «esforç seriós i creïble».
El @PSOE mantiene su postura "viable" sobre el Sáhara Occidental https://t.co/GhyM8LWaJW pic.twitter.com/7GltSa0kTV
— Europa Press TV (@europapress_tv) 21 de marzo de 2022
Posició més matisada en el 40è Congrés
És a dir, Espanya fa clarament un pas més enllà, al posicionar-se del costat de Rabat a l’afirmar que és la «base més seriosa, realista i creïble». S’acosta de fet, a la postura francesa, tradicionalment més lligada al regne alauita. En el PSOE recorden que, tot i que es dona un reconeixement al Marroc, en el fons no canvia res, perquè es continua confiant en una solució acceptable per les dues parts, com mandata l’ONU, i el Polisario ha rebutjat l’autonomia.
El penúltim programa electoral de generals del PSOE, el d’abril del 2019, sí que apostava per una «solució del conflicte que sigui justa, definitiva, mútuament acceptable i respectuosa amb el principi d’autodeterminació del poble sahrauí». Sicília s’aferrava, en canvi, a la posició ja més matisada que va sortir del 40è Congrés Federal, l’octubre passat, quan ja estava oberta la crisi amb Rabat: el partit defensarà «els esforços per trobar una solució entre les parts en el marc de les negociacions dirigides per l’ONU, les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU i els principis de la Carta de les Nacions Unides». «En el PSOE estem compromesos amb una solució política que respecti la legalitat internacional», reblava el text.
Els escrits del Govern i del PSOE deixen en evidència el gir històric de Sánchez. Un gir molt censurat pels socis de coalició. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que sí que va recolzar l’enviament bilateral d’armes a Ucraïna davant Podem, no ha escatimat crítiques contra els socialistes en aquesta ocasió. Albares li va trucar després que transcendís el comunicat del Gabinet real marroquí, no abans. «Qui està incomplint el mandat de país és el president del Govern. Som un Govern de coalició i els assumptes de fons es dialoguen entre les parts», es va queixar aquest dilluns.
I tot i que admet que la política exterior és competència del president i del ministre, reclama que les qüestions de fons siguin «compartides». L’Executiu, no obstant, no es trencarà perquè el país no es mereix «una irresponsabilitat tan gran», va afegir, informa Miguel Ángel Rodríguez. Sicília va respondre a Díaz remarcant que és el president aquell que «té la capacitat de decidir de política exterior» i aquesta no és «improvisada» ni res que hagi de «consensuar» amb la resta del Consell de Ministres.
.@Yolanda_Diaz_ no romperá el Gobierno pero critica a Sánchez por cambiar de postura sobre el Sáhara sin contar con Podemos https://t.co/cdmyeVutlQ pic.twitter.com/7oPRD56tOP
— Europa Press TV (@europapress_tv) 21 de marzo de 2022
Respecte a l’ONU
El canvi històric de posició del Govern ha rebut un fort ruixat intern, a Espanya, però el cap de l’Executiu sí que ha aconseguit el reconeixement de la Comissió Europea. «La UE dona la benvinguda a tot desenvolupament positiu entre els seus Estats membres i el Marroc en la seva relació bilateral, que no pot ser sinó beneficiosa per a la implementació de l’acord d’associació euromarroquina en el seu conjunt», va explicar aquest dilluns en roda de premsa des de Brussel·les la portaveu comunitària d’Exteriors, Nabila Massrali.
La Comissió, no obstant, recorda que «tota solució ha de reposar sobre compromisos en conformitat amb la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides» i «reafirma» el seu recolzament el secretari general de l’ONU per continuar amb el diàleg amb Rabat i el Front Polisario i arribar «a una solució política justa, realista, pragmàtica, duradora i mútuament acceptable a la qüestió del Sàhara occidental». Hores més tard, l’alt representant de la UE, el socialista espanyol Josep Borrell, va reforçar l’Executiu a l’assenyalar que el seu gir «no contradiu» la posició fixada per la UE, de «ple respecte i recolzament a les resolucions de l’ONU».
Notícies relacionadesEl president es va desplaçar aquest dilluns a Brussel·les, per entrevistar-se amb el primer ministre belga, el liberal Alexander de Croo, i els presidents del Consell i de la Comissió, Charles Michel i Ursula von der Leyen, després de passar per París per despatxar amb el president francès, Emmanuel Macron, però l’objecte de les quatre converses s’emmarca en la seva gira per diverses capitals per guanyar recolzaments a una reforma urgent del mercat energètic europeu. No va contestar preguntes en cap de les dues parades.
.@JosepBorrellF dice que España no contradice la posición de la UE de apoyar una solución para el Sáhara en el marco de la ONU https://t.co/2fjHFSyC2x pic.twitter.com/MKzBjYnJE7
— Europa Press TV (@europapress_tv) 21 de marzo de 2022
Amb l’allau de crítiques internes i l’empenta de la UE a la motxilla, Sánchez viatja aquest dimecres a Ceuta i Melilla, deu mesos després que s’agreugés la tensió amb el Marroc. Llavors, el maig del 2021, unes 10.000 persones van arribar principalment a la primera ciutat autònoma. Una situació excepcional que va obligar el president a volar fins als dos enclavaments per assegurar que la «integritat territorial» d’Espanya estava garantida. Els presidents de Ceuta, Juan Vivas (PP), i Melilla, Eduardo de Castro (ex de Cs), han aplaudit la distensió amb Rabat, igual com el cap de l’Executiu canari, el socialista Ángel Víctor Torres.
Guerra Rússia - Ucraïna José Manuel Albares Emmanuel Macron Unides Podem Algèria Congrés PSOE Marroc Magrib Govern Vladímir Putin Pedro Sánchez Alemanya França Estats Units Unió Europea Podem Ucraïna Santos Cerdán Yolanda Díaz Pérez Front Polisario Sàhara Occidental Comissió Europea Francina Armengol Ministeri d'Afers Exteriors
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034