Sessió de control al Congrés

Albares justifica el gir al Sàhara: Espanya vol deixar de ser un «espectador» en el conflicte

  • El ministre d’Exteriors dona un altre nou argument per al canvi històric de posició: el Govern desitja ser un «actor» més per «desencallar» el problema

  • Insisteix que l’Executiu no s’ha mogut de les resolucions de l’ONU i de la defensa de la legalitat internacional i d’una sortida «mútuament acceptada»

Albares justifica el gir al Sàhara: Espanya vol deixar de ser un «espectador» en el conflicte

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Espanya vol deixar de ser un «espectador» en el conflicte del Sàhara per passar a ser un «actor». Aquest va ser l’argument nou esgrimit aquest dimecres pel ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, en la sessió de control al Govern al Congrés. La voluntat, en suma, de «desencallar» un contenciós enquistat durant gairebé 47 anys. Tot i que això hagi suposat, això sí, prendre partit pel Marroc.

Pedro Sánchez afronta una enorme tempesta interna a compte del seu inopinat gir sobre l’antiga colònia espanyola. Un canvi històric que va transcendir divendres passat a mitja tarda, quan la Casa Reial alauita va difondre parcialment la carta que havia remès el president al rei Mohamed VI, i en la qual definia la proposta autonomista del Marroc per al Sàhara oferta el 2007 com la «base més seriosa, creïble i realista» per a la «resolució» del conflicte. Una missiva de la qual l’Executiu no havia donat més detalls, fins que aquest dimecres ‘El País’ la va publicar íntegrament. L’escrit està datat el 14 de març de 2022, quatre dies abans que es fes pública, en què Sánchez expressa el seu desig d’establir «una nova relació» que eviti «futures crisis» entre els dos països. La carta recull un altre dels punts en què Albares ha posat molt èmfasi en els últims dies: el respecte a la «integritat territorial» de les dues nacions, el que significa el blindatge de Ceuta, Melilla i les aigües territorials de les Canàries.

Notícies relacionades

Aquest dimecres, el cap de la diplomàcia va haver de respondre a les preguntes dels diputats Valentina Martínez Ferro (PP) i Jon Iñarritu (EH Bildu), d’un tall similar a les quatre que va haver d’afrontar ahir dimarts al Senat, perquè tota l’oposició ha reprovat el Govern per un acord amb el Marroc que ha sigut decidit de manera unilateral pel president, sense comptar ni amb els populars ni amb els seus socis de coalició. Pacte que, com deplorava Iñarritu, ha obert una «triple crisi»: amb el Front Polisario, amb Algèria i dins de l’Executiu (amb Unides Podem) i amb els aliats d’investidura.

Albares, com ahir va fer a la Cambra alta, va insistir que Espanya, tant pèl que fa a la guerra a Ucraïna com amb el Sàhara, està «al mateix lloc», «en el marc de l’ONU i defensant la legalitat internacional», advocant per una sortida que sigui «mútuament acceptable» per a les dues parts, com reflecteix la missiva firmada per Sánchez. Un subratllat que s’ha vist obligat a fer per intentar temperar els ànims tant al PSOE, com al Gabinet, com davant els grups. «Espanya fa massa anys que està sent un espectador, parlant internament però sense fer res per donar suport a l’enviat especial» del secretari general de l’ONU per al Sàhara, va justificar. Espanya, en definitiva, vol ser un «actor».