A l’Audiència Nacional

Aragonès ordena que la Generalitat es personi en una causa contra CDC vinculada al 3%

El president considera que l’Administració catalana i la CCMA podrien haver resultat perjudicades pels presumptes pagaments de TV3 a la productora Triacom

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ordenat a la Generalitat que exerceixi l’acusació en el cas Triacom per presumpte finançament il·legal de CDC, segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquesta investigació és una peça separada del cas 3%, que investiga el suposat pagament de comissions per part d’empresaris a l’extint partit. Les fonts jurídiques consultades per aquest diari van mostrar la seva sorpresa per la decisió del Govern, sobretot quan està compost per ERC i Junts, amb alguns dirigents que van pertànyer a Convergència.

La petició ha sigut enviada per l’advocacia de la Generalitat al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que s’encarrega de la investigació en què està implicada la productora audiovisual Triacom, dirigida per l’imputat Oriol Carbó. La sospita és que a través d’aquesta empresa es canalitzaven aportacions de diferents societats cap a CDC, o que servien per pagar serveis d’aquest partit. A l’escrit remès al magistrat s’especifica la sol·licitud de personació «en qualitat d’acusació particular» en la causa que «té com a objecte la investigació relacionada amb el presumpte finançament irregular» de Convergència, a través de Triacom.

La carta que autoritza la personació

En aquest sentit, s’acompanya un document firmat per Aragonès i dirigit al director del seu gabinet jurídic, Francesc Esteve Balagué, en què autoritza la compareixença de l’advocacia de la Generalitat «en representació i defensa» de la institució catalana. A la missiva, el president concreta que ha tingut «coneixement a través de diferents articles» publicats als mitjans de comunicació del cas Triacom i que, al seu entendre, «la investigació comprendria fets que afectarien els interessos i l’esfera jurídica» de l’Administració catalana.

Notícies relacionades

En cas de «ser acreditada», assenyala, aquesta actuació podria ser qualificada de frau contra les administracions públiques, malversació, tràfic d’influències i suborn, resultant «perjudicades» la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de què depèn TV3. Una de les línies d’investigació es basa en els pagaments de la televisió catalana a la productora que va produir, entre altres, el programa ‘El gran dictat’. En total, 31,3 milions d’euros entre el 2008 i el 2016. Després de rebre l’escrit, el jutge ha obtingut l’opinió del fiscal sobre si és preceptiu o no que la Generalitat exerceixi l’acusació.

En aquest procés judicial s’investiga, segons el magistrat, «una singularitat dins el patró de comportament habitual» seguit per al finançament il·legal de CDC. Però, en comptes de fer-se a través de donacions a les seves fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, es va recórrer a Triacom Audiovisual i, en particular, al seu representant, Oriol Carbó, que també va ser gerent de TV3. Així es va pagar a Joan Manuel Parra el deute que el partit va contraure amb la seva empresa, Hispart, per la campanya electoral del 2010. Van ser 750.000 euros que Triacom va abonar en benefici de CDC a través de factures falses. Parra va aportar una gravació d’una conversa amb l’exgerent de CDC, Germà Gordó, en què l’implicava en l’operativa. També s’estan investigant pagaments d’altres empreses a Triacom.