Matinal enfeinada

Contracrònica ERC i Junts no surten junts ni a la foto

  • Una desena de persones salta a l’hemicicle per protestar en silenci després de mesos passejant davant la seu parlamentària

Contracrònica ERC i Junts no surten junts ni a la foto

Govern de la Generalitat

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Matinal atrafegada al Parlament. El Govern s’havia citat a les 8.45 hores, abans de l’inici del ple, a l’escalinata central per fer-se una fotografia unitària en defensa de la immersió lingüística, un dia de vaga contra l’aplicació de la sentència del 25% de castellà a les aules. El president Pere Aragonès, flanquejat pels consellers Roger Torrent, Laura Vilagrà, Tània Verge, Joan Ignasi Elena, Josep Gonzàlez-Cambray, Teresa Jordà i Natàlia Garriga, puntuals, s’han preparat per a la instantània però els consellers de Junts, en grupet al seu costat, s’han quedat fora del marc. Tots, llevat del titular de Salut, Josep Maria Argimon, que s’ha despistat i ha incomplert l’ordre del seu partit de no acudir a la cita. La plantada de la CUP ja estava anunciada, però el desmarcatge dels socis postconvergents ha sigut inesperat.

Fonts republicanes afirmen a aquest diari que tots els consellers de Junts havien confirmat la seva presència en la protesta davant el Parlament, fins al punt que el serveis de protocol de la Generalitat ja estaven atrafegats esbossant com ubicar els membres del Govern a la foto. Poc abans de sortir a l’exterior del Parlament, els consellers van advertir que el grup parlamentari de Junts no secundava la protesta. Molts no sabien què fer i d’altres, com Argimon, que es trobava de xerrameca amb un col·lega de l’Executiu d’ERC, va acabar posant a la foto.

En canvi, des de Junts asseguren que ningú havia pactat amb el seu grup parlamentari els detalls de l’acte, una cosa que veus republicanes desmenteixen i afirmen que sí que van existir contactes. Els postconvergents atribueixen a les presses del conseller d’Educació en ple litigi amb els sindicats del professorat, la improvisació de la protesta, el motiu pel qual els anticapitalistes i els comuns tampoc hagin volgut quedar retratats. 

Irrupció silenciosa

Ja amb la sessió en marxa, una desena de persones han envaït l’hemicicle. Des del 3 de novembre que passegen en silenci per davant del Parlament amb cartells penjats del coll i lligats a l’esquena contra la «falsa» taula de diàleg i les «misèries» dels partits independentistes per no reprendre la declaració unilateral d’independència fallida el 2017. Però quatre mesos després, amb invitació parlamentària, s’han allotjat a la llotja i han saltat al camp, interrompent la sessió de control al Govern. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’ha vist obligada a parar la sessió i els serveis de seguretat han entrat a l’hemicicle per fer-los fora.

Notícies relacionades

«Hem estat en totes les ‘performances’ del procés i això és una acció política», ha defensat un portaveu, Lluís Pastrana, ja als passadissos de la Cambra catalana. Queixant-se d’haver sigut ignorats durant mesos i de la «mala educació» dels polítics, que ja havien normalitzat la seva presència fora de la seu de la institució, ha carregat contra els parlamentaris independentistes per no complir el «mandat» de l’1-O. «Cal legislar representant el poble i no un partit i la seva butxaca», ha deixat anar, advertint que no es quedaran sense pancartes per lluir.

Pastrana és un activista vinculat al moviment antimilitarista, objector de consciència, i doctor en Dret Penal per la Universitat de Barcelona. Aquesta no és la primera acció de protesta en silenci. Durant el judici a la cúpula del referèndum en el Tribunal Suprem es van passejar durant quatre mesos en silenci davant l’alt tribunal. El 2021 va anar acusant d’un presumpte delicte d’injúries greus amb publicitat contra funcionaris públics per penjar a casa seva un cartell que deia «Mossos sou escòria, fora del cos ja».