El català a les aules
El pacte sobre la immersió lingüística provoca una explosió interna a Junts
Sectors de la direcció del partit neguen haver-se desmarcat de l’acord i esperen convèncer la comunitat educativa
Xoc entre els defensors, amb matisos, del text acordat amb el PSC i els comuns i els que el rebutgen frontalment
El pacte polític segellat aquest dijous per actualitzar l’aposta per la immersió lingüística ha provocat notables turbulències internes en un dels seus signants: Junts per Catalunya. Ara com ara, la posició del partit és molt confusa. El suport del grup parlamentari al text que flexibilitza de facto les hores d’ensenyament en català i castellà va suscitar una forta i sonora contestació interna i a les xarxes socials per part de sectors del partit. Un malestar que va desembocar en un comunicat que deixava en l’aire el suport de JxCat i reclamava més consens per tirar endavant el pacte. Però aquest comunicat, al seu torn, ha generat lectures oposades al si de la formació.
La seqüència va durar poques hores i és fruit, una vegada més, de la influència de les xarxes socials i de determinats actors mediàtics. Al migdia, el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van registrar al Parlament una proposta de modificació de la llei de política lingüística de 1998 que preveia garantir l’ús del castellà a les aules. El català continuarà sent «llengua vehicular», però es dona marge als centres per concretar els seus projectes lingüístics. El text té, doncs, notable transcendència perquè implica canviar una llei fonamental, la que regula els usos lingüístics. I té un alt significat polític perquè incorpora el PSC.
Però la reacció interna i externa va ser furibunda. Un exemple va ser el tuit que va llançar l’expresident Quim Torra, en què va solemnitzar un «no en el meu nom» respecte a l’acord. Resposta curiosa perquè Torra no forma part de Junts per Catalunya i, per tant, d’entrada, el pacte no estava fet en nom seu. A les xarxes, part de l’independentisme va entrar en ebullició. Però el més significatiu encara havia d’arribar.
Una tensa reunió
Junts va reunir el seu grup parlamentari per discutir l’acord. Va ser una reunió tensa. Alguns diputats van apuntar que es podrien afegir esmenes al text en la seva tramitació en les pròximes setmanes. Però d’altres van exigir rectificar immediatament. I a última hora de la tarda, el partit va emetre un comunicat molt mesurat, però que tots els sectors de la formació van entendre com una rectificació. El text defensava la necessitat «indispensable» que la reforma legal comptés amb un consens més elevat, i amb la participació de sectors de la comunitat educativa i de les plataformes de suport al català.
Però a partir d’allà, les versions difereixen. Uns afirmen que Junts no s’apartarà del pactat i que convencerà actors educatius i lingüístics perquè s’hi impliquin, perquè, per exemple, Òmnium Cultural està d’acord en l’actualització de la immersió i la seva aplicació flexible. D’altres, en canvi, estan convençuts que el que ha escrit Junts en el seu comunicat és que sense aquests moviments en favor del català, el partit es retirarà de l’acord.
Puigdemont no avala el pacte
No és menor que, en aquest context, i en una tarda i nit molt tenses a Junts, tant el Consell per la República, que presideix l’expresident i líder de JxCat, Carles Puigdemont, com ell mateix personalment, emetessin un comunicat i un tuit, respectivament, en els quals s’allunyaven moltíssim de l’acord amb ERC, el PSC i els comuns.
«La llengua catalana és i ha de continuar sent la llengua vehicular de l’escola. I no es poden obrir més esquerdes que la debilitin», va proclamar amb fermesa Puigdemont. Una manera de pressionar el sector dirigent del partit, que continuava defensant que el firmat inicialment era positiu pel bé del català i de la recerca de grans acords transversals de país.
Amb aquests precedents, la posició definitiva de Junts ara és una incògnita i continua navegant internament entre posicions molt més pròximes a les de la CUP –que ha donat un cop de porta al pacte perquè considera que va contra la immersió– i les que defensen la bondat dels grans acords i confien que, tot i que sigui amb retocs, es mantindrà l’essència del firmat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia