Termini de 30 dies

El Govern s’inclina per no acceptar esmenes al pla de xoc i defensa que compleix amb Feijóo

  • L’Executiu confia en un «suport unànime» dels grups i interpel·la directament el PP, perquè «aprofiti» l’«oportunitat» i visualitzi el seu «canvi» de rumb

  • Calviño recalca que el decret comprèn rebaixes d’impostos i també mesures que no són baixades fiscals, però que sí que faran caure els preus

El Govern s’inclina per no acceptar esmenes al pla de xoc i defensa que compleix amb Feijóo

EFE/Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

No hi ha res tancat encara, però el Govern ja deixa veure als grups quines són les seves intencions. Ara com ara, prefereix que el pla de xoc de resposta a la guerra, que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres via reial decret llei, sigui convalidat pel Congrés sense canvis, sense que s’introdueixin esmenes posteriorment. I ho justifica per la «urgència» de les mesures contingudes en el text i perquè la durada és temporal, de tres mesos. A més, l’Executiu respon al PP, de qui espera suport, que sí que ha complert el que va firmar a la Conferència de Presidents a La Palma, perquè sí que hi ha rebaixes fiscals.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, no va ser gaire explícita quan se li va preguntar si el bipartit està disposat a acceptar que el decret es tramiti com a projecte de llei, com demanden grups com ERC i Bildu, cosa que permetrà introduir canvis. La titular d’Assumptes Econòmics va insistir que el Govern ha llançat un missatge «molt clar»: busca la «unitat», perquè «si no és ara», després de dos anys de pandèmia, l’erupció d’un volcà i una guerra a terra europeu, a Ucraïna, «¿quan respondrem units, unint esforços d’agents polítics i socials?».

Calviño va recordar que les tres vicepresidentes —ella mateixa, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, amb qui va comparèixer a la Moncloa aquest dimarts—, al costat del responsable de la Presidència, Félix Bolaños, han mantingut una «marató de reunions» en les dues últimes setmanes, amb els grups, amb la patronal i els sindicats, amb els sectors i amb les comunitats autònomes. I tots aquests actors, va assenyalar, «es veuran reflectits en les mesures» contingudes en el decret llei. De manera que el Govern confia en un «suport unànime» quan el text passi pel Congrés per a la convalidació (en el termini màxim de 30 dies hàbils).

És més, el pla de xoc ofereix una «oportunitat a tots els partits» per estar «a l’altura de les circumstàncies» i donar suport a una resposta que permeti «esmorteir» l’impacte negatiu de l’agressió de Rússia sobre Ucraïna. El missatge sobretot anava dirigit al nou PP: l’Executiu desitjaria, doncs, que Alberto Núñez Feijóo, que serà proclamat com a líder del partit aquest dissabte a Sevilla, que «aprofiti» aquesta «oportunitat» per «mostrar el canvi d’orientació del PP en un tema tan important». L’apel·lació, per tant, era directa.

«Una situació excepcional»

Notícies relacionades

La vicepresidenta primera no va donar per descomptat res encara —«veurem la resposta dels grups, confiem que primi la unitat, la responsabilitat i la resposta positiva, no avançarem esdeveniments»—, però fonts del Govern sí que anaven un pas més enllà. L’«objectiu», reconeixien, és que el decret llei s’aprovi com està, sense canvis. Des de la Cambra baixa, el portaveu socialista, Héctor Gómez, va apuntalar aquesta mateixa intenció. El diputat va assenyalar, davant les demandes de socis habituals de l’Executiu, com ERC i Bildu, que volen esmenes en el pla anticrisi per ampliar el seu abast, que no es descarta tramitar el decret com a projecte de llei, però prefereixen evitar-lo, per la «urgència de les mesures i el seu caràcter temporal», tot i que no es tanquen a implementar més mesures «en el futur».

«Els temps obliguen a precipitar-se l’aprovació del decret, estem en una situació excepcional, hem de ser conscients de la realitat en què ens trobem», va indicar Gómez, que va definir el text com a «molt ambiciós i molt complet». Per al portaveu socialista, és important que els grups «coneguin en profunditat» la lletra petita del decret i el seu «impacte» i, a partir d’allà, hi ha «prou temps» per valorar o no la seva tramitació com a projecte de llei, informa EFE.