El president informa Felip VI

Sánchez parla amb Mohamed VI per «consolidar» el seu gir sobre el Sàhara

  • El rei marroquí truca al president per agrair-li la seva carta del 14 de març i convidar-lo a una visita imminent a Rabat, «en els pròxims dies»

  • Albares cancel·la el seu viatge a Rabat, previst per aquest divendres, i hi anirà amb Sánchez quan es programi finalment el desplaçament

Sánchez parla amb Mohamed VI per «consolidar» el seu gir sobre el Sàhara

EUROPA PRESS / JOAQUÍN REINA

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

Gairebé dues setmanes després que transcendís la carta que Pedro Sánchez havia enviat al rei Mohamed VI, amb què es posava fi a la crisi de mesos entre els dos països, tots dos van parlar per telèfon. Un pas més en la normalització de les relacions. El Govern vol «consolidar la nova etapa», la que es va obrir després que el líder socialista decidís recolzar sense embuts la proposta autonomista sobre el Sàhara que el regne alauita va presentar el 2007. La trucada que aquest dijous Mohamed VI va fer al líder socialista va suposar la cancel·lació del viatge que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, havia d’emprendre aquest divendres a Rabat, per preparar el full de ruta amb el seu homòleg. Aquesta reunió entre els dos caps de la diplomàcia s’ajorna, perquè Sánchez i el rei marroquí van acordar que es faci quan viatgi el president del Govern al país magribí, una visita que es farà «en els pròxims dies».

El mateix Sánchez explicava la seva conversa telefònica amb Mohamed VI en un missatge des del seu compte de Twitter pocs minuts després de les cinc de la tarda d’aquest dijous. Tots dos van parlar sobre les «relacions entre Espanya i el Marroc». «Llancem un full de ruta que consolida la nova etapa entre dos països veïns, socis estratègics, basat en la transparència, el respecte mutu i el compliment dels acords», va escriure.

El president va informar el rei Felip VI dels «detalls» de la conversa, segons va informar posteriorment la Moncloa en un comunicat. En la nota, coincident amb l’escrit del Gabinet reial marroquí, també es va afegir que Mohamed VI va convidar Sánchez a fer una visita a Rabat «en els pròxims dies» per «posar en marxa el full de ruta que consolida aquesta nova relació». La invitació, va assenyalar Exteriors, «inclou també la presència» d’Albares en la delegació espanyola i, «per aquesta raó, han acordat que la reunió prevista per demà [divendres 1 d’abril] a Rabat» entre els dos ministres d’Exteriors «es faci en el marc d’aquesta pròxima visita del president del Govern».

Ni la Moncloa, ni Exteriors, ni Rabat aporten gaires més detalls sobre la cancel·lació del viatge del ministre molt poques hores abans que aterrés a la capital marroquina. De fet, diversos periodistes que havien de cobrir la jornada ja havien arribat a la ciutat. Fonts diplomàtiques indicaven a aquest diari que, ja que va ser el rei Mohamed VI qui va fer la trucada per agrair la carta del 14 de març i va ser ell qui va formalitzar la seva invitació al president per a una visita imminent, «no tenia sentit» el viatge d’Albares, que precisament havia de preparar el viatge del líder socialista, tot i que també havia de servir per perfilar el nou full de ruta amb el seu homòleg, Nasser Burita.

«Altíssim agraïment»

El comunicat del Gabinet reial alauita publicat aquest dijous recalca que, durant la conversa amb Sánchez, Mohamed VI li va reiterar el seu «altíssim agraïment» per la carta que li va enviar el 14 de març, i que el Marroc va fer pública parcialment el divendres 18. Aquest escrit, prossegueix la nota, està «d’acord» amb l’esperit del discurs del rei alauita del 20 d’agost passat, quan cridava a inaugurar «una etapa inèdita en les relacions entre els dos països». A partir d’ara, les relacions entre Madrid i Rabat s’inscriuen en «una nova etapa, consolidada en el respecte mutu, la confiança recíproca, la consulta permanent i la cooperació franca i lleial». El Marroc, com ja va passar el 18 de març, no fa cap referència a la qüestió de la integritat territorial, ni el blindatge de Ceuta i Melilla i les aigües de les Canàries.

«En aquest context, els diferents ministres i funcionaris dels dos països estan cridats a implementar accions concretes en el marc d’un ambiciós full de ruta que inclogui totes les àrees de la relació, integrant tots els temes d’interès comú», destaca el comunicat marroquí. La nota de la Moncloa, per la seva banda, incideix en la condició del Marroc com a «país veí i amic», com un «soci estratègic indispensable per Espanya i la UE», i afegeix que Espanya «assumeix les relacions» amb Rabat com una «qüestió d’Estat».

Així, el president va manifestar la seva voluntat «de renovar i aprofundir la relació privilegiada entre Espanya i el Marroc, amb un esperit d’estreta cooperació per afrontar junts els desafiaments comuns i garantir l’estabilitat i integritat territorial d’Espanya i la prosperitat dels dos països». Una integritat territorial (o sigui, el blindatge de Ceuta i Melilla i les aigües de les Canàries) que Rabat no cita en el seu comunicat d’aquest dijous, com tampoc ho va fer el 18 de març.

Notícies relacionades

La trucada de Mohamed VI a Sánchez arriba l’endemà que aquest expliqués al Congrés el canvi sobre el Sàhara. No es tracta d’un «gir ni un cop de volant», sinó «un pas més», l’«aprofundiment» de la postura que, segons el seu parer, ja estava mantenint Espanya, perquè la proposta autonomista per a l’excolònia espanyola havia sigut saludada pels governs de José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, és conforme a la legalitat internacional i servirà per resoldre un conflicte enquistat durant gairebé 50 anys buscant una sortida que sigui «mútuament acceptable» per a les parts.

El president, com havia fet Albares, va defensar que el seu plantejament entra dins el marc de l’ONU i de les resolucions del Consell de Seguretat, i suposa alinear-se amb els Estats Units, França i Alemanya. A la seva carta a Mohamed VI del 14 de març, Sánchez definia la proposta autonomista com «la base més seriosa, creïble i realista» per a la resolució del desacord sobre el Sàhara. El líder socialista va topar amb el mur total de la Cambra baixa, des dels seus socis d’Unides Podem i els seus aliats habituals fins a la dreta del PP, Cs i Vox.