Perfil
Jordi Sànchez: adeu al camaleó que va voler posar ordre a Junts
El secretari general de JxCat llança la tovallola incapaç de portar el partit a posicions de centralitat
El pas a un costat deixa al descobert la necessitat d’aconseguir un lideratge i una estratègia unificats
Jordi Sànchez ho deixa perquè està fart. Ningú ho dirà obertament, però aquesta és bona part de la veritat. I no només és una qüestió política, sinó personal. Sànchez és un home amb mil cares, bregat en les maniobres polítiques des de fa anys, amb una agenda envejable, aguerrit a la presó i amb credencials d’home d’esquerres però pragmàtic. Fa dos anys que està al capdavant d’un nou invent de l’expresident Carles Puigdemont , anomenat Junts per Catalunya. I llança la tovallola perquè no s’ha sortit amb la seva: crear un partit centrat, ordenat, que lluiti amb ERC per la centralitat de l’independentisme, lluny de les apostes que ell i tants denominen màgiques, basades en promeses de secessió a curt termini, inviables i poc serioses, segons Sànchez, i condemnades a empetitir l’aposta per l’Estat propi.
L’encara secretari general de JxCat sabia que aquesta era una aposta difícil, que requeria temps. Però ha llançat la tovallola perquè no pot més. La llista de xocs interns entre el pragmatisme i la retòrica inflamada és molt llarga i sempre s’ha saldat a favor dels irredempts, encapçalats per la presidenta del Parlament i excandidata a presidenta de la Generalitat, Laura Borràs, portaveu d’una política de desafiaments. Desafiaments que, després, la realitat desmenteix, com l’acatament en el cas Juvillà, l’intent de bloqueig de l’avinguda Meridiana de Barcelona i el rebuig de pactar res amb el PSC malgrat que governen junts la Diputació de Barcelona.
L’eterna disjuntiva
Sànchez ho ha intentat. S’ha barallat molt. Ha maniobrat, ha mirat de mantenir l’aval de Puigdemont, ha utilitzat la seva llarga llista de contactes. Però ha perdut, si bé en un home com ell això de perdre s’ha de posar sempre en condicional. L’última derrota no ha sigut menor: un pacte transcendent per actualitzar el consens al voltant de la immersió lingüística del català.
La qüestió de fons continua sent la mateixa des de fa dos anys: o Junts és un partit de govern, amb vocació majoritària i per tant obert a diferents sensibilitats, al pacte, a donar resposta a la complexitat social amb un missatge madur i complex, o és una organització d’activistes que busca per damunt de tot el que s’ha esmentat buscar un moment propici per tornar a generar una fractura amb l’Estat per qualsevol via, tret de la violenta. Aquesta és la qüestió. I en aquest dilema, Sànchez està en un costat de la trinxera i Borràs, en l’altre.
L’anvers fosc
Notícies relacionadesAquest retrat de Sànchez té el seu anvers, segons els crítics: un home amb dobles discursos, que maniobra constantment, desconfiat i amb dificultats per cohesionar equips. «És intel·ligent, però juga sol», resumeix un membre del Govern. I, certament, en dos anys, Sànchez ha acumulat punyals. Sectors que entre ells no congenien han trobat un punt de trobada en l’adversari comú: el secretari general. Li critiquen que hagi decidit qüestions clau com el pacte de Govern amb ERC.
Sànchez, sí, fa un pas al costat. Però és una jugada que deixa ara al descobert el gran interrogant de Junts: ¿qui mana en el partit? Veurem si Borràs o l’exconvergent Jordi Turull, a qui assenyalen tots com a successor, saben posar ordre i rumb clars i viables davant el gran adversari: una Esquerra que els ha superat a les urnes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Jordi Sànchez Carles Puigdemont Jordi Turull ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Laura Borràs Junts per Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034