El repartiment dels recursos
La Fiscalia Europea investiga si David Madí va intentar desviar fons de la UE
L’òrgan amb seu a Luxemburg analitza una gravació en la qual l’exdirigent de CDC informa a un consultor del presumpte repartiment irregular de les ajudes Next Generation
La Fiscalia Europea ha obert una investigació per determinar si l’empresari i exdirigent de Convergència Democràtica (CDC) David Madí va pretendre influir en el repartiment dels fons europeus per a la reactivació de l’economia espanyola després de la pandèmia de la covid-19 i presumptament desviar-los de manera fraudulenta, segons informen diferents fonts a EL PERIÓDICO. Aquesta actuació, segons les mateixes fonts, podria constituir un presumpte frau de subvencions de la Unió Europea (UE).
El Ministeri Fiscal amb seu a Luxemburg ha firmat un decret d’incoació del procediment després que el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, li remetés la transcripció d’una conversa mantinguda el 20 d’octubre del 2020 entre l’empresari i ex alt càrrec de CDC David Madí, un dels integrants durant el procés del conegut com a «estat major» de l’expresident català Carles Puigdemont, i el consultor financer Joan Ferran Oliva, en la qual s’al·ludeix al possible repartiment irregular dels fons europeus. Totes les ajudes a Espanya, que es denominen Next Generation, ascendeixen als 140.000 milions d’euros, segons es destaca en la gravació.
La secció 21 de l’Audiència de Barcelona va recolzar el 23 de desembre del 2021 la decisió del magistrat Aguirre, en contra del criteri de la mateixa fiscalia espanyola i les defenses dels encausats en el cas Voloh, en què s’investiga la presumpta corrupció i finançament del procés independentista. El tribunal sosté que «tampoc es podria descartar» que «la finalitat que animés l’investigat (és dir, David Madí) fos la de desviar fons públics obtinguts i invertir-los il·lícitament».
Enviament de documentació
Aguirre ja ha remès una part de la documentació, com les interlocutòries d’entrades i registres, a la Fiscalia Europea, que, per la seva banda, li ha requerit ara que també li remeti l’àudio original de la conversa que ha aixecat les sospites. Per ara, la institució europea tenia una transcripció de la gravació realitzada per la Guàrdia Civil que, per ordre judicial, va intervenir els telèfons de David Madí i d’altres dels investigats.
En aquesta xerrada, l’exdirigent de CDC revela que, juntament amb altres persones de la patronal catalana Foment de Treball, entitat de la qual ell és assessor, es va reunir telemàticament amb Iván Redondo, el llavors cap de gabinet del president del Govern central, Pedro Sánchez. «El que s’ha de fer és establir un canal per entrar-hi [...] Jo em vaig veure amb... a Foment... Jo formo part de Foment», explica Madí, que narra els detalls sobre aquesta trobada: «Vam tenir una reunió, de petit comitè, amb Iván Redondo, ¿d’acord? I ens ho va explicar allà... Això serà una ‘merienda de negros’... Els plantejaments són 140.000 milions d’euros». Per als investigadors, aquesta conversa podria evidenciar que es va informar del procés de repartiment dels fons europeus abans de l’anunci del Govern central.
La conversa intervinguda per la Guàrdia Civil va tenir lloc uns dies abans que Madí fos detingut en el si de l’operació Voloh de presumpta corrupció juntament amb una altra vintena de persones, entre elles l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’empresari Oriol Soler. En aquesta operació es van practicar una trentena d’entrades i registres efectuats aquell 28 d’octubre. La Guàrdia Civil va descobrir al telèfon de Vendrell un document que, segons fonts jurídiques, era un «nou full de ruta» del procés. Aquestes fonts ressalten que ERC havia traçat un pla «complex i detallat» per reactivar la via unilateral a la independència.
Sense connotació delictiva
Al fer-se pública aquesta conversa amb el consultor financer, Madí va negar qualsevol connotació delictiva. La seva defensa, a més, va presentar al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona un escrit amb la convocatòria que va fer Foment als seus membres respecte a la reunió virtual amb Iván Redondo. La seva intenció era demostrar que aquesta trobada no va ser clandestina ni secreta.
Notícies relacionadesEn el seu recurs contra l’enviament d’aquesta conversa a la Fiscalia Europea la defensa plantejava que la interlocutòria no complia els requisits legals, ja que considerava que de la xerrada «no» s’inferia cap acord de repartiment de fons europeus, sinó que es parlava d’oferir un servei d’assessorament per Madí als seus clients, per presentar projectes i sol·licitar ajudes europees. Segons l’entorn de l’ex alt càrrec de CDC, la Fiscalia Europea no s’ha posat en contacte amb ell.
Des de Foment es va reconèixer que la reunió amb Redondo va tenir lloc per videoconferència i que es va informar sobre qüestions sobre la crisi sanitària i la recuperació econòmica prevista. Segons la patronal catalana, no es va entrar en detall del repartiment dels 140.000 milions que rebrà Espanya de la UE i que la distribució en aquell moment estava en «fase embrionària». En aquesta reunió, van incidir, «no es va negociar res», quedant clar que els projectes seleccionats «no serien triats a dit». En la trobada hi van participar uns 50 membres dels òrgans de govern i consultius de la institució i que es van tractar diferents qüestions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia