Congrés
El to de Podem enfada el PSOE i el Govern votarà dividit sobre el Sàhara
El grup socialista es decanta per evitar el recolzament a la proposició no de llei sobre el futur del poble sahrauí, per la qual cosa l’aprovació de la iniciativa dependrà en gran mesura del PP
És estrany el que està passant al Congrés amb la proposició no de llei sobre el Sàhara que s’ha discutit aquest dimecres. La votació es farà d’aquí unes hores i PSOE i Unides Podem no han acostat les posicions malgrat que la prèvia del debat apuntava que sí. El president del Govern, Pedro Sánchez, arribarà a Rabat amb una votació dels grups parlamentaris que no ha sigut precisament un exemple d’harmonia: quan entri al palau del rei Mohamed VI, el seu partit i el seu soci de coalició hauran plasmat al Parlament el seu distanciament. Els socialistes votaran en contra de la iniciativa d’Unides Podem.
Hi ha diversos fronts oberts. El PP està dubtant si recolza la iniciativa o no. El grup socialista ha rectificat quan faltaven poques hores i finalment votarà en contra de la iniciativa dels seus socis. En un dilema entre el sí i el no es mou Ciutadans, més a prop del «no». El PNB, al comprovar que les seves esmenes seran rebutjades, prefereix no precisar res. Els que tenen clar el vot són els grups que proposen la iniciativa, que són Unides Podem, ERC i EH Bildu, així com la CUP, Més País, Compromís... L’esquerra a l’esquerra del PSOE està unida aquí.
Ara bé, per molt sincronitzades que avancin les formacions en contra del gir donat pel president en la política respecte del Sàhara, els seus vots junts no servirien per tirar endavant la PNL. El PSOE ha fet un canvi de rumb en les últimes hores a causa del to del representant d’Unides Podem en la sessió d’aquest dimecres, indiquen a aquest mitjà fonts parlamentàries que han participat en la negociació del text.
El PP està amagat, observant els gestos dels altres. Si els populars cauen del recolzament malgrat que la portaveu, Cuca Gamarra, ha indicat que el «petitum» de la iniciativa no els grinyolava, el document no podrà ser utilitzat per atacar el president abans del viatge a Rabat, senzillament perquè serà rebutjat pel Parlament.
Joc de miralls
El portaveu del PSOE en el debat d’aquest dimecres, Sergio Gutiérrez, ha exposat la posició de les seves sigles polítiques de manera cristal·lina: «Estem d’acord amb el que es demana en aquesta proposició no de llei, però no amb l’exposició dels motius». Tenint en compte el que es va votar aquest dijous és justament la petició, d’un paràgraf, fàcil encertar amb la decisió del PSOE. Fonts parlamentàries que segueixen embrancades en les converses han manifestat a aquest mitjà que si aquestes poques línies de sol·licitud política (una PNL és justament això: un plantejament polític sense abast legislatiu) es mantenien intactes, els socialistes podrien votar-hi a favor, una cosa que no passarà.
Aquestes línies són les següents: «El Congrés dels Diputats ratifica el seu recolzament a les resolucions de l’ONU i a la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord portat a terme de bona fe i de manera constructiva, conforme al Dret Internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per a les dues parts al conflicte polític al Sàhara Occidental».
Gutiérrez, en conseqüència, ha insistit dimecres: «Impulsar el diàleg a les Nacions Unides per a, conforme al dret internacional, buscar una solució justa, viable i duradora és la nostra posició ahir, avui i demà». Ara bé, tal com ha ressaltat, el «problema de fons» no és el marc en què plantejar aquesta solució, sinó «quina és la solució justa». Aquí hi han les diferències insalvables, i per tant, la següent advertència: «Estem d’acord amb el que es demana, però no estem d’acord que s’utilitzi per atacar el Govern d’Espanya».
Gutiérrez ha sigut, en part, mesurat. Fonts del seu grup no tant. Segons han explicat, el PSOE ha escoltat sorprès i enfadat la intervenció anterior del representant d’Unides Podem, Gerardo Pisarello. A la tribuna ha afirmat el diputat per Barcelona que «un Govern progressista no pot fer servir un llenguatge» afí al rei del Marroc «sense violentar els seus socis i convertir la ‘realpolitik’ en un exercici de cinisme». Prèviament havia remarcat les contradiccions que, al seu entendre, suposa defensar el poble ucraïnès davant la invasió russa, i alhora, alinear-se amb el Marroc en el contenciós sobre el Sàhara Occidental.
«Espanya ha actuat amb debilitat i sense principis clars. El Marroc no deixarà de pressionar. ¿Què en guanya Espanya? Res. Té molt a perdre, sobretot la credibilitat de no respectar-se a si mateix. Fa falta una rectificació», ha sentenciat Pisarello, que coneix bé l’escena internacional.
Tant Marta Rosique, d’ERC, com Jon Iñarritu, d’EH Bildu, s’han mostrat molt crítics amb el PSOE, el líder del qual han acusat d’haver contravingut fins a 64 resolucions de les Nacions Unides. La representant de la formació catalana, de fet, ha recordat que el març del 2021 el PSOE va recolzar una proposta similar a la que s’està debatent.
En la seva línia, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha assegurat: «Constato que el Govern està absent (en el debat, en què no estava llavors cap ministre/a), així que dedueixo que farà el que li doni la gana». Des de Ciutadans, Miguel Gutiérrez ha assenyalat que els nou diputats del seu partit no votaran a favor.
A mesura que el debat consumia minuts, creixia l’expectació per la intervenció de la diputada del PP, que ha sigut Valentina Fernández, la representant d’aquest grup en la Comissió d’Afers Exteriors. El seu discurs ha acabat amb aquestes paraules: «Decidirem el vot quan coneguem com queda el text, però tinguin clar que serà el millor per a Espanya».
Notícies relacionadesEls grups assisteixen a un joc de miralls, per tant. El Govern votarà dividit tot i que el PSOE havia transmès a Unides Podem que si es mantenia el paràgraf de la sol·licitud de la PNL sense canvis, és a dir, sense acceptar les esmenes del PNB i de Cs, hi podria haver unitat. El PP s’ha pronunciat en termes similars. Les fonts posen la causa en el to de Pisarello i en les seves acusacions.
Per tant, la votació és un fidel reflex entre els socis de la coalició, cosa que passarà després de la reunió de Sánchez amb el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la Moncloa i abans del viatge del president al Marroc. Poques vegades abans una proposició no de llei ha sacsejat tant un dels fonaments de l’Estat: la política exterior.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034