Crisi del Sàhara

El PSOE posa límits a Podem sobre el Sàhara: unitat si no pacta amb el PNB ni amb Cs

El Congrés debat aquest dimecres la iniciativa d’Unides Podem, ERC i EH Bildu, la vigília de la visita de Sánchez a Rabat

El PSOE posa límits a Podem sobre el Sàhara: unitat si no pacta amb el PNB ni amb Cs

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts

La intervenció del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha retardat un dels debats més interessants del ple del Congrés d’aquesta setmana. Unides Podem, ERC i EH Bildu, els tres grups principals amb què el PSOE ha forjat la majoria d’esquerres de la Cambra, defensaran una proposició no de llei (PNL) sobre el Sàhara Occidental i el seu futur aquest dimecres. Les possibilitats que s’acabi imposant la pau aquí amb el Partit Socialista existeixen, però amb condicions.

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, va manifestar aquest dimarts en roda de premsa que el seu partit està disposat a recolzar el paràgraf de la discòrdia de la PNL. Va explicar que s’ajusta a les resolucions de les Nacions Unides que els socialistes esgrimeixen per defensar el gir fet al Sàhara Occidental: de la neutralitat a un alineament amb el Marroc.

Ara bé, el suport del grup que dirigeix no està garantit encara, perquè la negociació s’allargarà com a conseqüència de l’ajornament del debat de la iniciativa. Els grups proponents tenen 24 hores més per decidir si accepten algunes de les esmenes registrades per altres formacions.

Fonts parlamentàries coneixedores d’aquestes negociacions han informat que el paràgraf de la PNL que votarà el ple encaixa amb el postulat del PSOE, però, si es veiés alterat perquè els signants pacten una transacció amb un altre grup, el paràgraf ja no encaixaria. Dues esmenes preocupen el grup socialista, segons indiquen les mateixes fonts: la del PNB i la de Cs. Si Unides Podem, ERC i EH Bildu n’accepten una, el PSOE no oferirà el seu recolzament, i pot ser que fins i tot es decanti per una opció que ha anat guanyant pes fins ara: l’abstenció.

Efectivament, apunten les fonts, això han pensat els socialistes. Abstenir-se evitaria que la soledat fos tan dolorosa, en cas que aquest escenari es produeixi. Tot apunta que el PP, al final, votarà a favor de la PNL, sempre que no s’hi incloguin plantejaments inassumibles. Molts condicionals encara, tot i que alguns, almenys, es mouen en dilemes. El PSOE, per exemple, que té a un costat l’abstenció, i a l’altre, el recolzament.

El punt que votarà el Congrés és aquest: «El Congrés dels Diputats ratifica el seu recolzament a les resolucions de l’ONU i a la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord portat a terme de bona fe i de manera constructiva, conforme al Dret Internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per a les dues parts al conflicte polític al Sàhara Occidental».

Fonts de la negociació argumenten que un text així no pot molestar el PSOE, i així és. No el molesta. Fins i tot pot ser que el recolzi.

Per fer-ho, afegeixen les fonts, ha demanat a Unides Podem que no recolzi el plantejament del PNB, que, a més d’aquest paràgraf, sol·licita afegir-hi una al·lusió a la «disconformitat» del Congrés amb el «canvi de postura del Govern». «Un gir radical i unilateral que, a l’apostar sense embuts pel pla d’autonomia marroquina de l’any 2007, suposa alinear-se amb les aspiracions del Regne del Marroc de considerar com a propi el territori del Sàhara Occidental», recalca el grup basc.

La formació que dirigeix al Congrés Aitor Esteban planteja, a més, que el Congrés formuli un reconeixement del dret d’autodeterminació del poble sahrauí i ratifiqui que «totes les opcions, inclosa la independència» són legítimes.

Debat polític

La proposició no de llei és una figura parlamentària que fomenta debats polítics, mancats d’abast legislatiu. Si tira endavant, el Govern no s’ha de donar per concernit, com fa qualsevol govern davant iniciatives així.

Però la simbologia pot causar maldecaps si la votació ofereix que un bloc compacte, unit per a l’ocasió, s’enfronti al partit majoritari. El president, Pedro Sánchez, viatjarà a Rabat dijous, precisament, per simbolitzar el nou rumb de les relacions entre els països veïns, que últimament estan a la gresca, arran de l’ingrés en un hospital de Logronyo de Brahim Ghali, del Front Polisario. La crisi migratòria del maig a Ceuta va ser la resposta del Marroc.

Si al final el PSOE es queda sol, o aïllat, en l’oposició a la PNL, la visita de Sánchez s’enterbolirà. S’ha d’evitar, i per això el Partit Socialista ha intensificat les gestions i les converses per aconseguir que la PNL no experimenti canvis.

Notícies relacionades

L’esmena del PNB, molt crítica amb el Govern, es donava per feta, perquè Aitor Esteban així ho ha dit des que va conèixer la notícia. La de Cs no tant. La formació liberal ha demanat afegir a aquest text una exigència per «portar a cap» amb urgència «totes les mesures diplomàtiques necessàries per tornar l’estat de les relacions bilaterals amb Algèria a la seva normalitat».

Així que de les propostes del PNB i de Cs depèn que el PSOE i Unides Podem segellin la pau sobre la política que s’ha de seguir al Sàhara Occidental.