Possible retard

El Govern s’encalla en la renovació del Consell de Garanties Estatutàries

  • La falta d’acord entre ERC i JxCat entorpeix la remodelació de l’òrgan jurídic de la Generalitat

El Govern s’encalla en la renovació del Consell de Garanties Estatutàries

Rubén Moreno García

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament corroborarà aquest dijous amb tota probabilitat el nomenament de sis dels set nous membres del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Però la renovació de l’altre component d’aquest òrgan amb el mandat caducat es retarda perquè l’ha de designar el Govern, i ERC i JxCat no es posen d’acord, segons fonts parlamentàries. Això provocarà que el CGE, que té per objectiu vetllar per l’adequació de les lleis catalanes a l’Estatut i a la Constitució, probablement vegi retardada la seva remodelació global fins a finals d’abril, en comptes de posar-se en marxa la setmana que ve, com estava previst.

El CGE forma part dels òrgans la renovació dels quals va permetre el gran pacte entre el PSC, ERC i JxCat del desembre passat. A més de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Síndic de Greuges, el CAC i la Sindicatura de Comptes, els tres grans partits catalans van acordar una llista de noms per a l’òrgan jurídic que està considerat una mena de Tribunal Constitucional català. 

I els partits han complert la seva part. La comissió d’Afers Institucionals del Parlament va subscriure la setmana passada la «idoneïtat» dels membres que van pactar PSC, ERC i Junts. Es tracta d’Enoch Albertí i Mercè Barceló (a proposta dels republicans); Laura Díez i Eduard Roig (a proposta dels socialistes), i Francesc Esteve i Montserrat Rossell, proposats pels postconvergents.

Tampoc hi va haver sorpreses aquest dimecres quan el ple de la Cambra va haver de ratificar altres aspectes del pacte global, com el de la reducció dels mandats dels membres de diversos òrgans renovats –el CGE, però també el Síndic de Greuges i la direcció d’Oficina Antifrau de Catalunya– de nou a sis anys.

El Parlament va aprovar, amb els vots del PSC, ERC i JxCat les tres proposicions de llei en aquest sentit, mentre que la CUP, els comuns i el PP es van abstenir, i Vox i Cs van votar en contra. Els grans partits van acordar també que els membres d’aquests òrgans amb mandats vigents quan entri en vigor la modificació –el director de l’OAC, Miguel Ángel Gimeno, i dos membres del CGE designats en el seu moment pel Govern– es mantindrien en els seus càrrecs els nou anys inicialment previstos.

El novè component

No obstant, no hi ha acord amb el novè membre del CGE. Segons l’article 3.1 de la Llei del Consell de Garanties Estatutàries, la renovació de l’únic membre d’aquest òrgan que es manté amb el mandat caducat, Francesc de Paula Caminal, correspon al Govern, que nomena tres d’aquests components davant els sis que ha d’aprovar el Parlament, cosa que farà avui. Fonts dels partits de l’Executiu sostenien dimecres que continuen negociant.

Notícies relacionades

El mes de desembre passat, dirigents dels tres partits implicats van celebrar la renovació dels càrrecs de designació parlamentària, alguns dels integrants dels quals tenien els seus mandats caducats des de fa uns quants anys. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, va remarcar que es tractava d’una bona notícia perquè contribuïa al funcionament normal de les institucions «partint de consensos».

«Ho valoro molt positivament i agraeixo als grups parlamentaris que han fet possible aquest acord», va afegir llavors el president. Els mateixos protagonistes, més els comuns –i malgrat els dubtes sobrevinguts de JxCat, que es va preocupar per la reacció adversa a les xarxes socials–, han firmat més recentment un pacte per renovar el consens lingüístic a les escoles catalanes. No obstant, la dificultat perquè ERC i els postconvergents arribin a un acord entorn del nom que falta per completar la renovació del Consell de Garanties Estatutàries exposa, de nou, alguns problemes de coordinació interna del Govern.