TROBADA A RABAT
Espanya i el Marroc inicien una relació sense xantatges i amb duana a Ceuta i Melilla
Espanya i el Marroc es comprometen a inaugurar una etapa «sense precedents» en les relacions bilaterals amb un full de ruta durador i ambiciós, i amb un abast que es definirà en la convocatòria d’una Reunió d’Alt Nivell (RAN) abans que s’acabi l’any
Pedro Sánchez va aterrar dijous a Rabat per a la seva audiència amb Mohamed VI absolutament convençut que el canvi de posició sobre el conflicte del Sàhara i el suport al pla autonomista marroquí «desencadenaria coses molt positives» per Espanya. Aquest esperit es va fer realitat unes hores després amb un comunicat entre els dos països, després que el president del Govern debatés «en profunditat» sobre les relacions bilaterals amb el rei marroquí, que és qui veritablement dirigeix la política exterior del país.
Espanya i el Marroc es comprometen a inaugurar una etapa «sense precedents» en les relacions bilaterals amb un full de ruta durador i ambiciós, i amb un abast que es definirà en la convocatòria d’una Reunió d’Alt Nivell (RAN) abans que s’acabi l’any. «És un dia molt important», va ressaltar el cap de l’Executiu. «És un moment històric, necessari per als dos països».
El text pactat reafirma el gir d’Espanya sobre el Sàhara Occidental, que ha possibilitat superar 15 mesos de crisi diplomàtica, i posa negre sobre blanc el reconeixement del pla autonomista marroquí com la «base més seriosa, creïble i realista per resoldre el conflicte». Però no inclou una de les qüestions per les quals Espanya més ha lluitat en les negociacions, la menció expressa a la «integritat territorial», i que Sánchez sí que va incloure a la carta enviada a Mohamed VI el 14 de març.
Sí que recull que «els temes d’interès comú seran tractats amb esperit de confiança, a través de la concertació, sense recórrer a actes unilaterals o fets consumats». Una menció que per al Govern era molt important perquè compromet Rabat a no repetir accions com l’onada d’immigrants que, el maig passat, va llançar contra les costes de Ceuta.
Espanya i el Marroc avancen a més en la reobertura de fronteres, tancades des de la pandèmia, però que el regne alauita va mantenir clausurades com a mètode de pressió, i s’apunta a «la plena normalització de la circulació de persones i mercaderies» que «es restablirà de forma ordenada, incloent els dispositius apropiats de control duaner i de persones en l’àmbit terrestre i marítim».
A més, «es rellançarà i reforçarà la cooperació en l’àmbit de la migració», s’iniciaran els preparatius de l’Operació Pas de l’Estret i es crearà un grup de treball sobre delimitació dels espais marítims a la façana atlàntica.
Segons el president del Govern «s’ha tancat un temps de desacord». Sánchez va ser rebut a Rabat per Mohamed VI en ple Ramadà i va participar amb el monarca en el sopar amb què els musulmans trenquen el dejuni de tot el dia. Un gest que fins ara el rei marroquí només ha tingut amb Joan Carles I, i posteriorment amb Felip VI i la reina Letizia, i que havia de solemnitzar l’obertura d’aquesta nova etapa bilateral.
El Govern espera molt d’aquesta visita. En una conversa informal amb els periodistes que viatjaven amb ell a l’avió, ja va dir que la trobada seria satisfactòria i que «s’aniran produint notícies al llarg dels pròxims dies». Això és el que va defensar també en l’entrevista del matí que va tenir a la Moncloa amb el nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que li va criticar la manera d’abordar aquesta modificació d’una qüestió fonamental en la política exterior. Però tot i que d’aquest tema es va parlar en la cita, Sánchez assegura que Feijóo no li ha aclarit quina és la posició del PP sobre el Sàhara i el Marroc.
El president remarca que la solució s’aconseguirà al si de l’ONU, amb el treball que està fent el nou enviat especial Staffan de Mistura, que seran el Marroc i el Front Polisario els que decideixin i que, i això és el més rellevant, diversos països, «que no són menors», com els EUA, França i Alemanya, recolzen la via de l’autonomia.
I tot i que la contrapartida ha sigut l’enuig d’Algèria, que ha retirat el seu ambaixador de Madrid, el cap de l’Executiu no considera que representi cap perill per al subministrament de gas i circumscriu una pujada del preu a la negociació entre aquest país i els operadors privats espanyols d’energia. «Estem treballant per reprendre la normalitat», va comentar. Mentrestant, va ressaltar, continua sense contratemps la col·laboració amb Alger en matèria d’immigració i seguretat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia