Utilitzat a França i Alemanya
¿Què és un cordó sanitari en política?
Així estan les enquestes de les eleccions a França 2022
En les últimes hores s’està sentint a parlar de nou en política del concepte «cordó sanitari», després que aquest diumenge quedés demostrada la pujada de Marine Le Pen en la primera volta de les eleccions a França, amb un 23,4% dels vots.
En política, fer un cordó sanitari és sinònim d’aïllar o marginar un o més partits per evitar tant sí com no que arribin al poder. Normalment, això se sol practicar contra l’extrema dreta, i s’ha portat a terme a França i Alemanya.
En el cas francès, les formacions socialistes, conservadores i ecologistes s’han posat d’acord per tancar files amb Emmanuel Macron, per tal que Le Pen no pugui governar amb l’ajuda del radical Éric Zemmour (amb el 7,1% dels vots). Així, la resta de partits posen per davant els seus principis democràtics i la seva prioritat d’evitar que la ultradreta arribi al poder al seu país.
Difícil d’aplicar a Espanya
A Espanya, s’ha posat sobre la taula en diverses ocasions l’opció de fer un cordó sanitari a Vox, malgrat que el PP no ha dubtat a pactar amb el partit d’extrema dreta per governar en comunitats autònomes i ajuntaments.
El cas més recent és el de Castella i Lleó, on Vox ha entrat per primera vegada en un govern autonòmic. La Junta d’Alfonso Fernández Mañueco (PP) compta amb tres consellers de Vox dels onze que té en total.
A Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP) va acceptar els vots de Vox per ser investida presidenta de la comunitat, tot i que no van arribar a entrar en el seu govern. El mateix va passar amb l’actual president de la Junta d’Andalusia, el popular Juanma Moreno.
Al Parlament de Catalunya, on Vox té 11 diputats de 135, tots els partits practiquen activament l’aïllament i la marginació del grup d’Ignacio Garriga, excepte el PP i C’s (amb tres i sis diputats, respectivament).
Por de cara a les generals
Notícies relacionadesDe cara al futur, s’espera que després de les pròximes eleccions generals es repeteixi la col·laboració de la dreta del PP amb l’extrema dreta de Vox, en el cas que Alberto Núñez Feijóo necessités els vots del grup de Santiago Abascal per governar Espanya.
Això preocupa especialment l’actual executiu de Pedro Sánchez, que després de la primera volta de les eleccions franceses ha demanat expressament a Feijóo que segueixi l’exemple del país veí.
Parlem de política Emmanuel Macron Eleccions França Marine Le Pen Alberto Núñez Feijóo Parlament PP - Partit Popular Partits Polítics França Ignacio Garriga Santiago Abascal Vox Extrema dreta
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034