Aniversari de l’ensopegada reial
El rei Joan Carles i Botswana: 10 anys d’una manera de fer i ocultar
ESPECIAL MULTIMÈDIA | A Botswana va començar tot: la dècada negra de Joan Carles I
El Rei posa amb el propietari de Rann Safaris, davant un elefant abatut durant una cacera l’any 2007. /
Ja han passat 10 anys d’un dels episodis més transcendentals del regnat de Joan Carles I que recolliran els llibres d’història. El 14 d’abril del 2012, la Zarzuela va informar que el llavors cap d’Estat s’havia trencat el maluc dret en una caiguda a Botswana, on estava caçant elefants. L’enrenou va ser significatiu per diversos motius: el principal, perquè se n’havia anat a un viatge de luxe mentre els espanyols patien les conseqüències de les retallades que el Govern de Mariano Rajoy havia aprovat per frenar el dèficit; el segon i més rellevant per a la vida de Joan Carles I, perquè Espanya es va assabentar que estava acompanyat d’una dona anomenada Corinna Larsen. En qüestió de dies els mitjans de comunicació van publicar que hi mantenia una relació sentimental. En total, amb alguns parèntesis, tots dos es van estar veient entre el 2004 i principis del 2015.
«L’abril del 2012 va ser un mal mes per a Joan Carles I, però per a la història amb majúscules va ser el febrer del 2004, quan va conèixer Corinna. Aquesta va ser la seva pitjor dissort», afirma un amic del monarca, recordant la data que va revelar la periodista Ana Romero al llibre ‘Final de partida'. Aquest amic va saber de l’empresària alemanya quan ningú encara en sabia. Aquesta font, que no vol aparèixer amb noms i cognoms en aquest reportatge, explica que durant els primers anys de relació, «fins al 2010», Joan Carles «va fantasiejar» amb la idea de divorciar-se de la reina Sofia i casar-se amb ella. «Corinna el va deixar el 2015. Poc va aguantar després de l’abdicació. Ja no li interessava», continua.
«Tots els que érem al voltant del Rei i l’estimàvem una mica li dèiem: deixa-la, et fotrà la vida», continua. I així ha sigut. Les conseqüències de la relació i la ruptura continuen vives i, en aquests moments, Joan Carles I s’enfronta a Londres a una demanda civil presentada per la seva examant per assetjament, seguiment il·legal i difamació. Segons Larsen, suposats agents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) van acovardir l’empresària a Londres i Mònaco, entre el 2012 i el 2020, perquè no digués res sobre Joan Carles.
«Com un adolescent»
«Va perdre l’oremus. Es comportava com un adolescent», explica un antic assessor de l’excap de l’Estat. Sense gairebé conèixer-se, Joan Carles I es va obrir en canal amb ell una tarda. «Jo estic enamorat i soc l’únic espanyol que no es pot divorciar», li va etzibar fa ara més de 10 anys. «Corinna el pressionava, es veia en el paper de reina, però ell sabia que no podia ser la seva reina», relata. «El rei es va preparar el seu retir daurat amb ella. Això crec que són els 65 milions d’euros que ell li va ingressar a ella», explica amb referència a l’ingrés que li va fer el 2012. L’abdicació en Felip VI va ser el 2014.
La relació amb l’empresària alemanya feia anar de corcoll tots els treballadors de la Zarzuela. Entre el 2005 i el 2009, quan tornaven dels actes oficials, els cotxes arribaven a Palau, però al cap de poc tornaven a sortir. El rei se n’anava a adormir a la finca de l’Angorrilla, que és a la muntanya del Pardo, a prop de la Zarzuela. És una residència que pertany als immobles «exclusivament afectes» a la direcció de l’Estat, una excusa que va deslliurar l’Executiu de Rajoy de donar més explicacions el març del 2013, quan es va saber que Corinna havia viscut algunes temporades allà amb el seu fill petit.
En aquells anys, els principals assessors del Monarca, encapçalats pel cap de la Casa del Rei, Alberto Aza, que va ocupar aquest lloc entre el 2002 i el 2011, van intentar convèncer Joan Carles de les perilloses conseqüències per a la Corona de la seva relació amb una persona amb el caràcter de Corinna. D’aquells anys és la frase: «O la deixa o el deixa [el seu càrrec]». Els col·laboradors del monarca van tenir contacte amb ella en diversos moments. Fins i tot es va arribar a quedar a la Clínica Planas per acompanyar-lo el 2010 i 2011, quan Joan Carles I es va operar d’un nòdul pulmonar i va fer la recuperació d’una intervenció de genoll.
L’episodi de Froilà
Botswana va treure a la llum pública Corinna Larsen i, amb ella, una manera de fer i ocultar que va posar en perill la Corona després del terratrèmol que ja havia suposat, el 2011, la investigació per corrupció del gendre del Rei, Iñaki Urdangarin.
«Va tenir especial mala sort, perquè en aquells dies de la cacera de l’abril del 2012 tots els espanyols es preguntaven on era Joan Carles I. Si no hagués passat allò del seu net, potser haurien pogut dissimular la caiguda a Botswana», recorda l’amic del Rei. Es refereix que, el 9 d’abril, Froilán, fill d’Elena i Jaime de Marichalar, va tenir un accident amb una escopeta que estava manejant. El nen, llavors de 13 anys, es va disparar al peu dret. Els seus pares, la seva àvia, els seus oncles Felip i Letizia i les seves cosines Elionor i Sofia van anar a visitar-lo a l’hospital. ¿On era l’avi?
Joan Carles I no va accelerar la seva tornada. Malgrat l’accident de Froilà i les preguntes sobre el seu parador, va seguir a Botswana i va tornar d’urgència quan ell va ensopegar amb un esglaó a les cinc de la matinada (va ser l’explicació de Zarzuela) i es va trencar el maluc.
L’equip del monarca va pensar que era necessari que el Rei es dirigís als espanyols i els donés alguna explicació. Abans del sortir de l’hospital va gravar amb els periodistes de TVE un vídeo disculpant-se per la cacera de luxe.
Més explicacions
Notícies relacionadesAmb els anys, Joan Carles I ha pensat que aquest gest va ser un error, perquè mostrava debilitat. Ara, després de les múltiples informacions contrastades sobre la seva fortuna oculta, Pedro Sánchez creu que ha de donar «explicacions» als espanyols abans de tornar Espanya del seu autoexili als Emirats Àrabs Units i així l’hi ha demanat públicament en diverses ocasions. En l’entorn de l’excap de l’Estat no acaben de veure com pot fer això «un rei» ni «què espera Sánchez». «¿Una entrevista en horari de màxima audiència?», es pregunten fonts del seu entorn.
La frase que va gravar llavors a l’hospital i que ha quedat per a la videoteca va ser: «Ho sento molt, m’he equivocat i no tornarà a passar». El problema va ser que va tornar a passar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034