Entrevista a la presidenta de Societat Civil Catalana
Elda Mata (SCC): «La ideologia independentista es basa en una dictadura identitària»
Societat Civil Catalana: 6 presidents i 2 crisis
Elda Mata (Barcelona, 1953) agafa les regnes de Societat Civil Catalana (SCC) després d’haver pilotat l’entitat constitucionalista a les comarques gironines durant tres anys. L’empresària establerta a Girona, especialitzada en la direcció de companyies turístiques i agropecuàries, considera que «Catalunya continua sent una autonomia en la qual l’Estat de dret no es respecta». En aquesta entrevista amb EL PERIÓDICO demana una trobada a Òmnium Cultural, carrega contra la taula de diàleg entre governs i evitar titllar Vox d’extrema dreta.
S’ha convertit en la primera presidenta de la SCC després de cinc presidents homes des de 2014. ¿És un avenç cap a la igualtat?
És un avenç, tot i que, més que home o dona, el que mirem és que sigui la persona idònia. De tota manera, és bo que sigui una dona, perquè aporta un punt de vista que enriqueix.
Vostè no té carnet de partit. ¿Es considera una persona d’esquerres o de dretes?
El que jo voti és irrellevant. Represento una entitat 100% civil. El meu vot és Societat Civil Catalana.
SCC ha tingut posicions diferents segons qui ostentava la presidència del Govern. ¿Vostè creu que el PSOE defensa els constitucionalistes a Catalunya?
No qüestionaré el que fa el Govern. Nosaltres hem de denunciar les situacions en les quals es conculquin drets civils, governi qui governi.
¿Creu que el pacte entre PSC, ERC, Junts i comuns per retocar la llei de política lingüística compleix el que dicta la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà?
És un pacte legítim entre diversos partits, però la sentència és molt clara i cal complir-la, tot i que el Govern català s’ha posicionat en contra de fer-ho.
Els blocs fonamentats pel procés s’han diluït a Catalunya amb exemples com el pacte per a la renovació de càrrecs caducats o la reforma lingüística. ¿Ho celebra?
No tinc gaire clar que s’hagin diluït. No he vist cap senyal de canvi, continuo veient la intenció de no complir la llei. Abans es cremaven contenidors i ara no, i el president Pere Aragonès no considera que soc una bèstia amb forma humana, però amb això no n’hi ha prou. Catalunya continua sent una autonomia en la qual no es respecta l’Estat de dret, grans empreses continuen apostant per marxar fora pel resultat d’una mala gestió i també hi ha la mort civil dels constitucionalistes, perquè pensar diferent del que institucionalment s’ha instaurat es considera pervers i té conseqüències.
¿No creu que els indults i la taula de diàleg hagin apaivagat el conflicte?
Síndrome d’Estocolm: si no cremem els carrers, sembla que tot està bé. I no. És una estratègia per fer veure que aquí no passa res, suturar una ferida quan la infecció segueix a sota. No ha canviat absolutament res. Els indults són legítims, però ¿a canvi de què? No han millorat les condicions ni els drets dels catalans.
Sí que s’ha passat d’una suspensió de l’autonomia a una normalització del diàleg entre institucions.
Hi ha molts cursos institucionals per poder dialogar i els presidents han dit que això no era cosa seva. S’han beneficiat del FLA, però no volen anar a segons quines reunions. Si hi ha altres taules amb llum i taquígrafs, ¿per què cal asseure’s en una altra? A més, ni tan sols hi estem representats tots els catalans. No és una taula en benefici de Catalunya i d’Espanya, sinó un fòrum particular entre dos partits.
Llavors, ¿com se soluciona el conflicte català?
Respectant la llei i el marc jurídic que ens vam donar al votar la Constitució del 78, deixant de pensar que qui no pensa com jo és l’enemic i amb neutralitat a les institucions i a les universitats. El nacionalisme és pervers perquè creix posant l’enemic com a objectiu: cal aniquilar tothom que no estigui amb mi. Això és una barbaritat. Igual que el dret a educar-se en la llengua materna, que existeix per al català de primera –qui mira TV-3, qui parla en català–, però no per a qui té el castellà com a llengua materna. Hem demanat a Òmnium Cultural d’asseure’ns i parlar del benestar dels catalans perquè tinguin les millors condicions de vida possibles i que ens enriquim. Esperem que Òmnium Cultural estigui a favor del respecte i del diàleg.
¿Demanarà també una reunió al president Aragonès i a la presidenta del Parlament, Laura Borràs?
Sí. Amb Borràs ja ens vam reunir fa uns mesos; Aragonès no va voler rebre’ns. Hem d’aportar la nostra visió perquè es governi i es gestioni millor.
¿Quina relació tindrà SCC amb Vox?
Tindrem interlocució amb tots els partits que vulguin contactar amb nosaltres, que som una entitat 100% civil. No estem supeditats a cap partit, ni tenim subvencions, ni demanem diners.
¿Vox és un partit d’extrema dreta?
No he d’entrar en això, no soc politòloga. I si m’ho pregunta sobre qualsevol altre partit, tampoc l’hi puc dir.
¿SCC ha de tornar als carrers?
Tornar als carrers com a objectiu no té cap sentit. Sortir al carrer és una eina, però ara, ‘per se’, no és el moment ideal per fer-ho. Hi ha moltes coses que estan malament, però hi ha altres maneres, com anar a Europa. Li vam explicar al comissari Didier Reynders que la situació a Catalunya no permet que tinguem els mateixos drets que la resta d’Espanya. S’ha assetjat jutges i això a Europa els sembla al·lucinant. Tots els espanyols que van venir d’altres llocs d’Espanya ho van fer perquè Catalunya estava creixent, era respectada i admirada i es tenia una idea cosmopolita, però això s’ha empetitit i s’ha ficat en un sac tribal nacionalista. Això és el que ha aconseguit un procés que està destruint Catalunya. La seva ideologia [de l’independentisme] és continuar dominant a través de les institucions públiques i privades, els col·legis professionals i les universitats... Domini, domini, domini. I amb domini vas cap a baix, són dictadures identitàries. Mai han portat el progrés. SCC vol els drets de ciutadans en llibertat, per al progrés.
Notícies relacionades¿Creu que a Catalunya hi ha una dictadura identitària?
No tinc cap dubte que la ideologia del nacionalisme és identitària. Aquesta és la seva senya d’identitat: catalans de primera i de segona. Si la teva llengua materna és el castellà, no ets un bon català. Quan ve el cap de l’Estat espanyol, que és el rei Felip VI, el senyor Aragonès ha d’anar a rebre’l perquè no pots escollir el que has de fer quan ets elegit constitucionalment. Ets el representant de tots els catalans i el cap de l’Estat està per sobre de tu, així que has d’anar a saludar. ¿Aragonès no és millor que Torra? Sí, no m’ha anomenat bèstia amb forma humana. Gràcies, senyor Aragonès, que estàs vivint també dels meus impostos i estàs arruïnant una part important de Catalunya. ¿On són els Erasmus? Està molt bé la cultura catalana; ells pensaven que venien a Espanya i s’han trobat amb totes les condicions. Nosaltres ens tanquem les portes, això és el que retrec al Govern. Pots tenir un partit amb la teva ideologia, però no rebentis Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034