Castella i Lleó

L’absència de Feijóo enfosqueix la presa de possessió de Mañueco

Al president nacional se li va entravessar l’acord des del primer moment i dedicarà la jornada a veure’s amb empresaris i sindicats. Cuca Gamarra el substitueix a Valladolid | Ayuso sí que estarà amb Mañueco i coparà el protagonisme per l’absència del líder

L’absència de Feijóo enfosqueix la presa de possessió de Mañueco
4
Es llegeix en minuts

La presa de possessió d’Alfonso Fernández Mañueco com a president de la Junta de Castella i Lleó estarà marcada per l’absència del líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, que no acudirà aquest dimarts a Valladolid. L’avanç electoral del 13 de febrer, que no va complir les expectatives esperades en la formació conservadora, acaba el seu camí dos mesos després amb un final agredolç. El candidat del PP va guanyar les eleccions i revalida la presidència, però ho fa acompanyat de Vox per primera vegada en una coalició.

Un pacte que obre un escenari nou en la política espanyola i, sobretot, converteix el partit de Santiago Abascal en un soci formal dels populars. A Feijóo se li va entravessar l’acord des del primer moment i tampoc no va veure amb bons ulls la negociació que va permetre als ultra quedar-se amb la presidència de les Corts. 

El dirigent gallec sí que ha defensat que Mañueco havia de formar govern i ha retret al PSOE l’exigència d’un cordó sanitari sense oferir una alternativa per no dependre de Vox. Però el líder del PP no serà a l’acte institucional que corona el nou president. Al seu lloc hi acudirà la número dos del partit, Cuca Gamarra.

Feijóo estarà reunit durant tota la jornada amb organitzacions empresarials (Cepyme i CEOE) i sindicats per treballar en la proposta de la baixada d’impostos que a finals de setmana enviarà a la Moncloa. En la seva trobada de fa dues setmanes amb Pedro Sánchez va acordar que li faria arribar un document elaborat malgrat que el Govern nega la possibilitat d’aquestes rebaixes fiscals. En aquest document està centrant Génova bona part dels seus esforços, inclosa l’agenda de Feijóo. Però a ningú no se li escapa la lectura principal que el líder nacional no estigui al costat de Mañueco un dia clau. Qui sí que hi serà és Isabel Díaz Ayuso, que, amb tota seguretat, monopolitzarà tota l’atenció.

La presidenta de la Comunitat de Madrid va defensar des del primer moment una entesa amb Vox perquè Mañueco pogués ser investit president, davant les reticències d’altres companys de partit, inclòs Juanma Moreno Bonilla, que serà el següent a passar per l’examen de les urnes. La política de pactes amb Vox és el plat fort que Feijóo haurà d’afrontar a curt i a mitjà termini, amb una divisió interna més que evident respecte a això. Hi ha dirigents que són partidaris d’assumir el partit ultra com un soci més, entenent que després del pròxim cicle electoral hauran de replicar el pacte de Castella i Lleó per poder governar. 

En l’altra cara de la moneda hi ha els qui consideren essencial marcar distàncies amb Vox i buscar vies alternatives per governar sense ells. El mateix Feijóo defensa un model que va en aquesta línia i, per això, insisteix al PSOE de respectar el principi que governi la llista més votada. 

L’absència del líder nacional es veurà amplificada per d’altres de pes, com la de l’andalús Juanma Moreno. Tampoc no hi serà el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que, a més, celebra en la seva comunitat el dia gran les festes de primavera, el Bando de la Huerta. Hi ha altres dirigents que sí que han confirmat la seva assistència, com l’extremeny José Antonio Monago i el castellanomanxec Paco Núñez. També hi seran presents els expresidents de la Junta Juan Vicente Herrera, Juan José Lucas i Jesús Posada.

A Castella i Lleó afronten amb naturalitat l’escassa assistència de pesos pesants del partit, i remarquen que l’«objectiu» era tornar a governar i és el que faran. Però, ja fa setmanes, després del congrés de Sevilla, alguns dirigents no van evitar mostrar el seu malestar per la pèrdua de pes en el poder intern de la comunitat. Sobretot al veure que Feijóo renunciava a incloure en la seva direcció una quota castellanolleonesa per prioritzar la de Castella-la Manxa amb el nomenament de Carmen Navarro com a vicesecretària de l’àrea social. Internament, la decisió es va entendre com un «càstig» per les negociacions amb Vox. 

A la presa de possessió de Mañueco del 2019 hi van acudir Moreno Bonilla i el llavors president de la Comunitat de Madrid, Pedro Rollán, avui vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local en la direcció de Feijóo. També hi va ser Mariano Rajoy.

El nou Govern de coalició

Notícies relacionades

Després de la presa de possessió, Mañueco haurà de designar els consellers del seu govern. Per ara només han transcendit els quatre membres de Vox. El vicepresident, Juan García-Gallardo, que no tindrà una cartera executiva associada al càrrec, sinó que tindrà la presidència de la Comissió Delegada del Govern i de la Comissió de Simplificació Administrativa (procediments ambientals inclosos), a més de la representació suplent en el Comitè de les Regions, el Comissionat de les Víctimes del Terrorisme i la representació institucional de les relacions dels òrgans de l’administració de la comunitat amb el Consell Consultiu de Castella i Lleó i el Procurador del Comú.

A més, la proposta de Vox inclou Gerardo Dueñas, Gonzalo Santonja i Mariano Veganzones per a les conselleries d’Agricultura, Cultura i Indústria i Ocupació, respectivament. La preocupació en el PP és la designació que el partit d’Abascal faci dels càrrecs de segon nivell, que són realment els que gestionen el dia a dia de la Junta. D’altra banda, Mañueco encara ha de revelar els consellers del PP (set en total) que completaran l’organigrama del nou Govern autonòmic.