Possible enriquiment

El jutge investiga el patrimoni i els viatges del cap de l’oficina de Puigdemont

  • El magistrat demana a la Diputació de Barcelona que l’informi sobre els viatges de Josep Lluís Alay quan era a l’entitat provincial

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia / ZIPI (CAS_AGENCIAS)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha ordenat a la Guàrdia Civil que investigui el patrimoni de l’actual cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, per tal de determinar si es «va enriquir il·lícitament» quan era comissionat de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, com «pel que sembla va fer de forma molt notòria» el seu antecessor, Jordi Castells Massana (ara càrrec de la Generalitat), amb l’aprovació i finalització dels expedients de les subvencions atorgades per a la cooperació al desenvolupament. Les investigacions s’emmarquen en la peça principal de la causa oberta per presumpta malversació de fons i suposat finançament del procés.

Segons les fonts consultades per aquest diari, el magistrat també ha demanat a la Diputació de Barcelona que l’informi de tots els viatges d’Alay mentre va estar en aquesta institució (entre el 2015 i el 2018, durant l’època de CiU) i que van anar a càrrec d’aquesta, així com els expedients que recullen aquestes despeses. Els investigadors sospiten que podria ser que alguns dels viatges de l’ara cap de l’oficina de Puigdemont fossin aprofitats per altres finalitats no relacionades amb la diputació.

En la seva interlocutòria, el jutge afirma que en una anterior investigació del patrimoni de Castells es parlava d’un presumpte «enriquiment il·lícit» de qui va ser el director de relacions internacionals de la diputació barcelonina i que en l’actualitat és subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat. La Guàrdia Civil va detectar que aquest càrrec tenia uns béns injustificables, al seu entendre, pel sou, i que podrien tenir el seu origen en pagaments fets per entitats que havien percebut subvencions per part de la diputació.

L’institut armat va descobrir ingressos d’algunes d’aquestes entitats, així com un augment considerable del saldo dels seus comptes i la compra sense hipoteca de dues vivendes. Tot això mentre va ser al capdavant de l’Oficina de Cooperació Internacional de la diputació.

Atac al jutge

En un missatge a Twitter, Alay va reproduir només una part de la interlocutòria judicial, però no sencera, i va escriure: «La claveguera torna. El jutge Aguirre es desperta després de mesos i torna a desencadenar la seva persecució contra mi. Mai he sigut cap de cooperació de res. Estat podrit». Només a dos advocats personats en la causa se’ls havia notificat la interlocutòria.

Notícies relacionades

El magistrat, segons les mateixes fonts, també ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona que acrediti el recorregut de les subvencions que ara estan sota sospita, així com altres dades relacionades amb les ajudes. Una de les entitats que va percebre subvencions és el Catmon, una entitat de l’òrbita sobiranista. Una de les línies d’investigació és si part d’aquests fons van ser destinats al finançament del procés.

La jutge que durant un temps va estar al capdavant del jutjat mentre Aguirre estava de baixa laboral va arxivar diverses peces sobre algunes d’aquestes subvencions, amb el beneplàcit del fiscal i la Diputació de Barcelona, que, al seu dia, havia detectat irregularitats en aquestes ajudes. Tanmateix, queden obertes la causa principal, en què s’emmarcaria la investigació a Alay, i la del Catmon.