Cas Neurona
El jutge continuarà investigant el finançament de Podem
La UDEF indaga les suposades transferències per valor de 142.000 euros que els fundadors de Podem Carolina Bescansa, Jorge Lago i Ariel Jerez haurien rebut de Veneçuela, i la presència de Juan Carlos Monedero al país
El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón seguirà investigant el presumpte finançament il·legal de Podem a través de Veneçuela per corroborar el relat ofert per l’excap de la Intel·ligència veneçolana Hugo El Pollo Carvajal i els testimonis assenyalats per aquest últim, i descarta així l’arxivament plantejat per la Fiscalia.
El Ministeri Públic, que des d’un principi ha afirmat que es tractava d’una investigació prospectiva, ha sol·licitat tancar la causa, una petició que no serà atesa, segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, ja que el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 considera que la investigació encara no està esgotada.
L’instructor havia demanat a la Fiscalia que es pronunciés sobre el camí a continuar en aquest procediment, que continua secret, després que la Sala Penal s’alineés amb el Ministeri Públic acotant les indagacions a la investigació dels fets, deixant al marge noms propis.
El magistrat de reforç del jutjat esmentat, Joaquín Gadea, va encarregar el mes de novembre passat a l’UDEF que indagués en dos assumptes: les suposades transferències per valor de 142.000 euros que els fundadors de Podem Carolina Bescansa, Jorge Lago i Ariel Jerez haurien rebut de Veneçuela, i la presència de Juan Carlos Monedero a la nació caribenya.
El ministeri fiscal va veure en aquestes diligències una investigació excessiva entorn de la formació morada, i va demanar limitar el treball de l’UDEF a investigar els fets en general, sense entrar en persones concretes. La Sala Penal va donar la raó a la fiscalia, i va frenar així les indagacions entorn dels quatre fundadors de Podem.
Es dona la paradoxa que la unitat policial ja havia enviat a l’instructor un primer informe en què donava credibilitat al relat efectuat per ‘El Pollo’ Carvajal sobre les relacions entre membres del Govern veneçolà i fundadors de Podem, un ‘dossier’ que no va ser impugnat pel Ministeri Públic i sobre el qual la Sala Penal no es va pronunciar, per la qual cosa continua unit a la causa, d’acord amb les fonts esmentades.
Informe PISA
Aquesta investigació judicial es va tancar el 2016, quan només es recolzava en el denominat Informe PISA, però es va reobrir l’any passat arran de la informació aportada per El Pollo com a part del «procés de col·laboració» amb la Justícia espanyola que va iniciar quan va ser detingut per extradir-lo als Estats Units després de passar gairebé dos anys pròfug.
Les diligències encarregades inicialment a l’UDEF anaven destinades a corroborar el reflectit als documents entregats per Carvajal. Entre els quals, una ordre de pagament que hauria girat el president veneçolà, Nicolás Maduro, el 2013 per abonar 142.000 dòlars a Bescansa, Jerez i Lago per l’encàrrec que els hauria fet per idear el «disseny polític comunicacional» de l’estand de la petroliera estatal PDVSA en el Congrés Mundial de Petroli celebrat el 2014 a Moscou.
També va aportar una altra ordre de pagament que hauria dictat el mateix Hugo Chávez el 2008 per pagar 6,7 milions de dòlars a la Fundació CEPS, vinculada a Podem, per «propiciar un canvi polític encara més afí al Govern bolivarià». En aquest document, que va ser revelat el 2016 per diferents mitjans, se citaria expressament Pablo Iglesias, Jorge Vestrynge i Monedero com a «destacats professors» als quals definiria com «aliats naturals de la revolució bolivariana».
A més, en un escrit inclòs en aquest bloc documental, l’excap d’Intel·ligència va indicar que Monedero hauria recollit en mà en un hotel de Caracas 600.000 euros que haurien sortit de l’Ambaixada de Cuba a Veneçuela.
La DEA i la seva detenció
En aquests moments, Carvajal està pendent del seu procés d’extradició als Estats Units, que es va reactivar el passat 9 de setembre, quan va ser detingut per la Policia Nacional, durant un operatiu conjunt amb la DEA nord-americana, en un pis de Madrid on vivia «totalment enclaustrat», com va descriure llavors el cos de seguretat.
La potència americana el reclama per presumptes delictes de tràfic d’armes i drogues. La seva entrega a Washington va quedar aprovada el 2020, però no va poder materialitzar-se perquè El Pollo es va escapar el novembre del 2019, tot i que la seva defensa recalca que mai va arribar a sortir d’Espanya.
Notícies relacionadesDesprés de diverses anades i vingudes, la seva extradició als Estats Units continua paralitzada perquè ha presentat una nova petició d’asil en la qual apel·la, precisament, a aquest «procés de col·laboració» amb els tribunals espanyols per no ser enviat a Washington.
L’abans cap de Contraintel·ligència Militar amb Chávez i Maduro està perseguit a Washington per fets que es van produir entre 1999 i 2019, quan hauria pertangut a l’anomenat ‘Càrtel dels Sols’, una organització criminal suposadament gestionada per càrrecs chavistes que, amb la presumpta col·laboració de les FARC i altres grups armats, hauria introduït grans quantitats de droga als Estats Units.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia