Madrid

L’exalcalde de Boadilla condemnat per la Gürtel entra a la presó d’Alcalá-Meco

Arturo González Panero va ser condemnat a 36 anys de presó pel desplegament de la trama Gürtel al municipi

L’exalcalde de Boadilla condemnat per la Gürtel entra a la presó d’Alcalá-Meco
3
Es llegeix en minuts

L’exalcalde de Boadilla del Monte (Madrid) Arturo González Panero, àlies El Albondiguilla, ha ingressat aquest divendres a la presó d’Alcalá-Meco, al complir-se el termini de tres dies que li va donar l’Audiència Nacional davant el «risc intens de fuga» després de ser condemnat a 36 anys de presó pel desplegament de la trama Gürtel al municipi.

Fonts jurídiques han informat que González Panero és des de les 18.00 hores en aquest centre penitenciari després que dimarts passat la secció segona del Penal celebrés una vista breu i decretés el seu ingrés a presó provisional.

El tribunal va atendre la seva petició de comptar amb un termini de 72 hores –s’han complert a primera hora de la tarda d’aquest divendres– per entrar en un centre penitenciari perquè el seu ingrés es consideri voluntari «a efectes d’ulteriors conseqüències al centre penitenciari».

González Panero va ser condemnat a 36 anys de presó i al pagament de més de 6 milions i mig de multa per gairebé una vintena de delictes, entre els quals associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals, malversació o frau.

Tot i que la sentència es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, els magistrats creuen que «l’horitzó penològic» que se li presenta implica un «risc de fugida» que en aquest moment «és màxim».

Per arribar a aquesta conclusió la Sala ha tingut en compte «l’elevada gravetat de la condemna» que se li ha imposat i el fet d’haver sostret «durant la tramitació de la causa una elevada quantitat de diners» que tenia en un compte a Suïssa el 2012, «de la qual no s’ha tingut més notícies i de la qual ha eludit donar explicacions d’una manera satisfactòria».

A part d’aquest compte, la Fiscalia, que va sol·licitar l’ingrés a la presó a la qual es va adherir l’Advocacia de l’Estat i l’Ajuntament de Boadilla, va argumentar per donar suport a la seva petició que, segons la sentència, l’exalcalde comptava amb un entramat societari, amb propietats a Miami i el Marroc i que podria fer ús d’aquest per facilitar la seva fuga ja que no hi ha constància que l’esmentat patrimoni a l’estranger hagi sigut bloquejat.

Durant la vista de dimarts, González Panero va adduir que té arrelament familiar –viu amb els seus dos pares, que estan malalts, i té dues filles– i laboral, al treballar d’assessor energètic i disposar de 150 clients, malgrat haver «patit» 13 «durs» anys «sense oportunitats laborals».

També va assegurar que ha parlat amb prestamistes per poder reparar el dany, però que les condicions no eren admissibles.

La seva defensa, per la seva banda, va discrepar de la sentència per no haver-li aplicat atenuants de col·laboració i reparació del dany, com a altres acusats, i va negar que hi hagi risc de fuga.

El tribunal va veure aquests arguments «netament insuficients per desterrar» aquest risc i va remarcar que González Panero no ha abonat «de cap manera el dany causat».

Notícies relacionades

La sentència d’aquesta peça del cas Gürtel, que també va condemnar el PP al pagament de 204.198,64 euros com a partícip a títol lucratiu dels beneficis de la xarxa, va considerar acreditat que qui fos alcalde de Boadilla durant una dècada (1999 i 2009) «va posar el seu càrrec a disposició del Grup Correa» almunicipi «a canvi de ser remunerat per això».

President també del PP a la localitat, va exercir «la seva influència sobre funcionaris i empleats per aconseguir que les adjudicacions es concedissin conforme als interessos del grup», segons la resolució.

Temes:

Cas Gürtel