Reunió al Palau de la Generalitat

El Govern central viatja a BCN per intentar desencallar el conflicte per Pegasus

  • Bolaños es desplaça a la capital catalana per entrevistar-se amb la consellera Vilagrà davant el cas d’espionatge massiu a líders independentistes

  • La cita es produeix després de diversos dies de contactes discrets. El Govern remarca que aposta i «continuarà apostant pel diàleg i l’acord»

El Govern central viatja a BCN per intentar desencallar el conflicte per Pegasus

Jesús Hellín / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El Govern central fa un primer pas públic per intentar rebaixar la tensió pel ‘Catalangate’, pel cas del presumpte espionatge massiu a líders i dirigents independentistes, d’autoria de moment desconeguda. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, mà dreta absoluta del president Pedro Sánchez, viatja aquest diumenge a Barcelona per reunir-se a les 10 al Palau de la Generalitat amb la consellera de Presidència, la republicana Laura Vilagrà, al seu torn dona de confiança de Pere Aragonès. Els dos governs van llançar el seu respectiu comunicat anunciant la convocatòria, sense especificar el contingut de l’entrevista, tot i que lògicament respon a la indignació del Govern amb l’Executiu central per la infiltració als mòbils de més de 60 dirigents independentistes dels programes espia Pegasus i Candiru, tots dos de fabricació israeliana. Després de la cita, Bolaños, primer, i Vilagrà després, compareixeran davant els mitjans.

La convocatòria es produeix després de cinc dies en què el separatisme ha augmentat les demandes al Govern. Amb un viatge a Madrid d’Aragonès inclòs per coordinar-hi una resposta conjunta dels partits afectats. «No té cap sentit que el president del Govern, en el dia d’avui, encara no hagi donat cap explicació», li va recriminar aquest dissabte el president a Sánchez, abans que s’oficialitzés el viatge de Bolaños. Des d’ERC ja havien alertat l’Executiu que la seva política d’aliances al Congrés quedava en suspens després que transcendís l’espionatge massiu, tot i que encara no se’n coneixen ni els responsables ni els implicats. ERC és el principal soci d’investidura del bipartit.

Situació diferent a la de fa anys

El titular de la Presidència, encarregat de la relació amb la Generalitat, havia buidat significativament l’agenda pública els últims dies, precisament per intentar reconstruir els ponts amb el Govern. D’aquesta manera, la reunió de diumenge és el primer fruit concret d’aquests «contactes» previs i discrets, segons ressenyaven des de l’Executiu.

Per al Govern, van indicar fonts de la Moncloa, «és molt important continuar mantenint la mateixa voluntat de diàleg que s’ha practicat fins ara» amb la Generalitat des que Sánchez va arribar al poder, el juny del 2018.

Des de l’Executiu s’insisteix que s’aposta «i es continuarà apostant pel diàleg i l’acord», i recalquen que és clau que siguem conscients de quina era la situació anterior, a la tardor del procés del 2017 i després de la condemna del Suprem als dirigents independentistes, perquè ens adonem que «aquest és el camí a seguir, la cooperació institucional i el diàleg», perquè els catalans i la resta d’espanyols «ho agrairan».

Notícies relacionades

Junts, el soci minoritari del Govern, va molt més enllà que ERC i es va despenjar de la reunió. «L’únic anunci que esperem del Govern és que obri una investigació sobre l’espionatge. En cas contrari, i tal com es va pactar entre els dos socis del Govern dimarts passat, mantenim congelades les relacions i, per tant, les reunions polítiques bilaterals».

La compareixença conjunta d’aquest diumenge permetrà comprovar si la tensió s’ha rebaixat entre els dos governs i si la «confiança» que Aragonès creu feta malbé es va recuperant. La següent fita serà la compareixença del director de Gabinet de Sánchez, Óscar López, a la comissió mixta de Seguretat Nacional. El president, a més, haurà de respondre les preguntes dels grups dimarts i dimecres al Senat i Congrés. Hi ha a l’aire la possibilitat d’una reunió amb Aragonès, que ha demanat el mateix president, tot i que no es descarta cap fórmula que permeti reconduir les relacions amb la Generalitat.