DECISIÓ JUDICIAL
El jutge del cas Voloh investiga si Madí va cobrar comissions il·legals
El magistrat rastreja si l’exdirigent de CDC va actuar com a lobbista sense estar registrat, i l’empresari nega haver comès cap irregularitat i haver percebut «ni un sol euro» de l’Administració
El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha reactivat la instrucció del cas Voloh sobre presumpta corrupció i finançament il·legal del procés. El magistrat ha posat en marxa una via d’investigació per esbrinar si l’empresari i exdirigent de Convergència Democràtica (CDC) David Madí va cobrar comissions «per actes presumptament il·lícits», segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El magistrat ha comprovat que l’ex alt càrrec convergent no figura com a persona física en el Registre de Grups d’Interessos (lobbistes) i només hi apareix la Companyia General d’Aigües de Catalunya, de la qual és directiu, per la qual cosa ha requerit a la Guàrdia Civil que comprovi si els seguiments efectuats a l’ex alt càrrec coincideixen amb algunes de les dates inscrites. També ha sol·licitat a l’Agència Tributària una còpia de la seva declaració d’operacions amb terceres persones, així com de la seva societat Nabul.
«No he cobrat cap comissió d’un tema il·lícit. No he rebut ni un sol euro que hagi vingut a l’Administració», va afirmar a aquest diari Madí. L’empresari va reconèixer que ell no figura en aquest registre de grup d’interès i a la reunió en la qual ell va participar en la Generalitat sobre els VTC hi va acudir per «acompanyar» l’empresa Mov (Uber), que era el seu client. Va emmarcar aquesta trobada en les converses que l’Executiu català estava tenint amb el sector. Una de les trames que s’està investigant està relacionada amb una operació vinculada al sector dels VTC (vehicles de transport amb conductor).
El togat precisa en la seva resolució que quan Madí va declarar com a investigat pel cas Voloh se li va preguntar per les gestions que va fer per a altres empresaris en diverses conselleries. L’empresari va respondre que estava registrat com a «lobbista», segons la interlocutòria, davant la Generalitat de Catalunya, i «per aquesta raó estava autoritzat a fer aquestes visites». L’empresari, no obstant, nega haver contestat d’aquesta i assegura que va explicar, respecte a l’assumpte dels VTC, que «no sabia» si s’havia inscrit aquesta trobada «oficial» amb la Generalitat, ja que ell únicament «va acompanyar» el seu client (Mov)
No aporta documentació
El jutge incideix que Madí no va aportar cap documentació, de tal manera que «només per aquesta raó existiria causa suficient per poder dictar acte de procediment abreujat contra ell pel delicte de tràfic d’influències». No obstant, el magistrat ha comprovat que l’ex alt càrrec de CDC no consta «com a persona física» en el Registre de Grups d’Interès, «la consulta del qual és de caràcter transparent, públic i obert». Tampoc no hi apareixen les seves societats Nubul i Ikki XXI.
L’instructor de la causa, però, sosté que sí que consta com a grup d’interès la Companyia General d’Aigües de Catalunya. «No hi consta que Madí sigui soci, però, sí, president i apoderat», precisa. El seu domicili és al passeig de Gràcia, 98, de Barcelona, i al seu despatx la Guàrdia Civil va efectuar un registre en la macrooperació que es va portar a terme l’octubre del 2020 i en la qual es va detenir l’empresari. Respecte a aquesta empresa, consten registrades en la web de la Generalitat nou visites. En virtut d’aquestes dades, el jutge ha acordat ordenar a la Guàrdia Civil que comprovi si aquestes dates coincideixen amb les dades obtingudes dels seguiments fets a l’empresari.
El magistrat remarca que si estigués inscrit com a grup d’interès «únicament» respecte a Aigües de Catalunya, «això l’inhabilitaria» per exercir de grup d’interès en un altre negoci diferent del de les aigües». I afegeix: «Fins i tot tractant-se d’aigües, l’objecte de la visita ha de coincidir amb l’activitat constatada per la Guàrdia Civil» durant els seguiments, ja que la legislació sobre grups d’interès exigeix una «total transparència» sobre el motiu de la visita. Així, per exemple, apareixen en aquest registre trobades que tenien com a objectiu la «presentació de l’empresa». Aquest motiu, segons el jutge, no «l’empararia per efectuar negocis amb què va ser detectat» amb el president de Global Omnium, empresa que és la matriu a què pertany Aigües de Catalunya i que presideix Madí, però de la qual no és accionista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia