‘Pelotazo’ de les mascaretes

L’Ajuntament de Madrid demana al jutge que no imputi el gerent de la funerària per «falta de rellevància penal»

Més Madrid va sol·licitar a Adolfo Carretero el 20 d’abril que cités a declarar com a investigat Fernando Sánchez González per la presumpta comissió d’un delicte de falsedat en un document públic relacionat amb els contractes adjudicats a Medina i Luceño

L’Ajuntament de Madrid demana al jutge que no imputi el gerent de la funerària per «falta de rellevància penal»
2
Es llegeix en minuts
Ana Ayuso

Els lletrats de l’Ajuntament de Madrid han remès al jutge que instrueix el cas de les mascaretes, Adolfo Carretero, un escrit d’al·legacions en el qual sol·licita al magistrat que no atengui la sol·licitud de Més Madrid de citar a declarar com a investigat el gerent de l’Empresa Municipal de Serveis Funeraris de Madrid (EMSFM), Fernando Sánchez González, per la presumpta comissió d’un delicte de falsedat en un document públic relacionat amb els contractes adjudicats a Luis Medina i Alberto Luceño.

Aquesta falsedat documental s’hauria produït a la carta d’encàrrec de la contractació de les mascaretes, datada el dia 25 de març del 2020 i firmada l’endemà per la portaveu de l’ajuntament i presidenta del Consell d’Administració de l’EMSFM, Inmaculada Sanz, i pel gerent de l’empresa municipal quatre dies després, el 29 de març del 2020. Aleshores, ja s’havia realitzat el primer dels dos pagaments pel subministrament de les mascaretes, segons exposa Més Madrid a l’escrit del 20 d’abril.

Pel que sembla, aquest document original difereix de la carta d’encàrrec remesa per l’Assessoria Jurídica de l’ajuntament amb l’objectiu de completar la declaració com a testimoni d’Elena Collado, consellera de l’Empresa de Serveis Funeraris i Cementiris de Madrid, davant la Fiscalia Anticorrupció el març del 2021.

El contracte firmat per la regidora de l’Executiu que dirigeix José Luis Martínez-Almeida recollia la quantitat i import de la transacció i s’hi reconstrueix la carta d’encàrrec original. Segons Més Madrid, va ser eliminada la signatura electrònica de la carta d’encàrrec i es va substituir per una altra manuscrita.

L’ajuntament indica al seu escrit que els fets pels quals Més Madrid sol·licita la imputació de Sánchez González «no tenen rellevància penal». Els lletrats municipals afirmen que la falsedat ha de recaure sobre elements essencials del document i que a més ha d’afectar d’alguna manera la integritat de l’escrit i els efectes que ha de produir.

Per això, consideren que mereixen la consideració d’essencials aquells elements que, al ser alterats, determinen un canvi en l’origen del document, la seva essència, sentit o funció. A aquest extrem, l’acció falsària que es realitza sobre aspectes secundaris i intranscendents del document, com entenen que ha ocorregut en aquest cas, no tindria la consideració de falsedat penal.

«No es pot predicar ni una alteració dels elements essencials de la carta d’encàrrec ni tampoc la simulació d’una nova carta d’encàrrec als efectes d’induir a error la Junta de Govern» de l’Ajuntament de Madrid, segons expressen els lletrats del consistori a l’escrit.

Al seu entendre, «no sembla que ens trobem davant documents alterats o simulats», sinó que deu «tractar-se de documentació diferent». Aquestes cartes d’encàrrec es van utilitzar de manera «merament informativa» durant la tramitació de contractes d’emergència per la crisi del coronavirus, com els que es van concedir a l’empresa Leno.

Notícies relacionades

D’aquesta forma, des de l’ajuntament exposen que no pot «apreciar-se intenció d’ocultar informació o causar engany o error a la Junta de Govern o al Ministeri Fiscal», ja que «l’objecte del contracte i el preu són idèntics» als dos documents.

Així mateix, Més Madrid sol·licitava al jutge que s’imputés al gerent de l’EMSFM un delicte d’obstrucció a la justícia. El consistori considera que l’advocada del grup municipal no fa referència a l’escrit de fa una setmana a quins fets concrets s’han de tenir en compte.