Parlament
Aragonès demana la dimissió de la ministra de Defensa mentre l’independentisme el pressiona per trencar la relació amb el Govern
El president demana a Sánchez que destitueixi Robles si no vol assumir responsabilitats
Junts i la CUP exigeixen «contundència» després d’haver-se conegut l’espionatge contra líders sobiranistes
El ‘Catalangate’, l’espionatge a desenes de polítics independentistes presumptament per part dels serveis secrets de l’Estat, ha donat a la sessió matinal del Parlament una intensitat que no es veia des dels temps àlgids del procés. Hi ha hagut expulsions de diputats, enfrontaments dialèctics i peticions de dimissió, com la que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, respecte a la ministra de Defensa, Margarita Robles.
Alhora, l’independentisme ha continuat pressionant Aragonès perquè renunciï a la taula de diàleg amb el Govern que ERC defensa contra vent i marea des de l’inici de la legislatura. En la sessió de control, tant la CUP com Junts han demanat al president que prengui mesures «concretes» i «contundents» contra l’Executiu central després de l’espionatge.
«Fa uns minuts la guardiana de les clavegueres, Margarita Robles, ha reconegut l’ús de Pegasus. La Generalitat avisa de conseqüències. Fa falta concreció: ¿quines conseqüències?», ha preguntat Eulàlia Reguant (CUP). «No es pot continuar donant recolzament a aquest Govern que vulnera drets», ha insistit després Albert Batet (Junts).
Davant aquesta situació, Aragonès ha col·locat la dimissió de la ministra de Defensa gairebé com una exigència a Pedro Sánchez. De fet, s’ha adreçat directament al president espanyol quan ha dit: «La ministra de Defensa ha d’assumir responsabilitats, i si no ho vol, recordo que hi ha un president del Govern que li va donar confiança i no està responent».
Tots es referien a les declaracions de Robles al Congrés, que s’havien produït minuts abans, en què justificava el presumpte espionatge. «¿Què ha de fer l’Estat quan algú declara la independència?», havia dit la ministra.
Quan el líder del PSC, Salvador Illa, ha intentat temperar els ànims i s’ha ofert a col·laborar per aclarir l’espionatge, Aragonès li ha contestat que semblava que estava pensant més en els recolzaments del Govern al Congrés que en una altra cosa. «¿Som prou bons per votar a favor d’iniciatives del Govern al Congrés i prou dolents per ser espiats?», li ha respost amb sorna el president.
Robles «bombardeja»
Notícies relacionadesMalgrat que Aragonès no ha anat més enllà quant a la concreció, sí que ha advertit Illa que si la taula de diàleg no dona fruits no és per culpa de la Generalitat. «No pot ser que el ministre de Presidència parli de restaurar els afectes i la de Defensa bombardegi qualsevol possibilitat d’entesa. La responsabilitat, si les coses no van com la majoria vol, no és meva, sinó d’un president espanyol que ha de prendre mesures. Per ara no les ha pres», ha dit.
Abans, a l’inici de la sessió, el ‘Catalangate’ ja havia provocat l’expulsió de l’hemicicle del diputat de Cs Matías Alonso. La presidenta de la Cambra, Laura Borràs, havia llegit prèviament una declaració de la Junta de Portaveus sobre l’espionatge, i els representants del partit taronja s’han queixat a veus per això. «Conec uns quants electors seus, deixin de fer-los passar vergonya en cada ple», s’ha queixat després Aragonès.
Catalangate Salvador Illa Margarita Robles Fernández CUP Pedro Sánchez Espionatge Pere Aragonès Junts per Catalunya
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia