El laberint català

L’informàtic que va revelar el ‘Catalangate’ està investigat pel Tsunami Democràtic

El jutge de l’Audiència Nacional no va sol·licitar al CNI la seva col·laboració en les indagacions sobre Elies Campo

Mas Periodico Elies Campo

Mas Periodico Elies Campo

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Tono Calleja Flórez

Elies Campo Cid, el redactor de l’informe tècnic que va revelar l’espionatge a 65 polítics i activistes independentistes catalans a través del programa informàtic Pegasus està sent investigat a l’Audiència Nacional pel Tsunami Democràtic, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. El procés judicial es va obrir el 2019 per rastrejar, entre altres qüestions, la creació d’aquesta plataforma independentista i qui eren els seus dirigents, així com el seu finançament i estructura interna. Les diligències judicials estan encara sota secret de sumari. Campo també va ser espiat amb el Pegasus, igual que Pau Escrich Garcia i Jordi Baylina, que estan sent investigats en la mateixa causa. El jutge que la instrueix no va sol·licitar mai la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en aquestes investigacions en concret, tot i que sí que va autoritzar la instal·lació d’un ‘software’ (no es diu quin).

Campo és un enginyer de telecomunicacions barceloní de 39 anys que ha emprès múltiples projectes tecnològics i ha desenvolupat bona part de la seva carrera a Silicon Valley, la zona de Califòrnia on s’agrupen les empreses tecnològiques i centres de formació més importants del món. És un reconegut independentista integrant de la plataforma d’investigació Citizen Lab –un grup investigador de la Universitat de Toronto– i la seva figura ha resultat clau en la publicació del que es coneix com a ‘Catalangate’.

Segons l’article publicat a ‘The New Yorker’, la investigació de l’espionatge amb el Pegasus va començar el juliol del 2020, quan l’eurodiputat Jordi Solé (ERC) va sospitar que el seu mòbil havia sigut infectat. El polític va acudir a l’enginyer català perquè examinés el seu dispositiu i aquest li va confirmar que havia sigut atacat, i això va posar en alerta altres dirigents independentistes. Al final, va descobrir que uns 65 polítics, advocats i activistes havien sigut espiats a través d’aquest mètode. Fins i tot Campo va ser espiat amb el Pegasus.

Estructura financera digital

La investigació de l’Audiència Nacional sobre Campo es basa en la seva presumpta participació, juntament amb altres persones, en el desenvolupament d’un paquet de programes informàtics amb múltiples funcionalitats, entre les quals un projecte que permetria crear una estructura financera digital i, fins i tot, la implantació d’una moneda pròpia en una futura Catalunya independent. Una de les possibilitats era la creació d’una criptomoneda catalana. Aquest sistema, a més, oferiria des d’una aplicació per a credencials d’identitat a comunicacions efectives, votació digital i moneder electrònic. Els investigadors sospiten, tanmateix, que la principal pretensió era crear una moneda digital. A aquest projecte també estaria vinculat Pau Escrich.

Notícies relacionades

Les indagacions pretenen corroborar els passos que van fer al seu dia els creadors d’aquest paquet informàtic i, en especial, els contactes que van mantenir a la recerca d’inversors (van arribar a tenir una reunió amb entitats financeres) fora d’Espanya, com ara França, tot i que també s’han detectat viatges a Brussel·les. Aquest diari no ha pogut esbrinar les trobades que van mantenir a la capital belga. Una altra de les línies d’investigació són els contactes que aquest grup d’informàtics va tenir amb la Generalitat.

La creació d’una criptomoneda ha sigut un dels objectius del moviment independentista. «No... si m’ho va explicar ell... Puigdemont... quan vaig ser a Waterloo [residència a Bèlgica de l’expresident de la Generalitat]... l’última vegada em va estar explicant tot el que estaven fent partint de la criptomoneda... que hi havia aquell noi que ara no recordo com es diu». Aquest és un extracte d’una conversa intervinguda del telèfon de Víctor Terradellas, amic i home pròxim a Puigdemont, investigat a Barcelona pel cas Voloh de presumpta desviació de fons públics i finançament del procés. El seu interlocutor era l’empresari i ex alt càrrec de CDC David Madí, també home de confiança de l’expresident.