Cambra alta

El Senat deixa sol el PSOE i rebutja el canvi «unilateral» de Sánchez sobre el Sàhara

A falta de la votació telemàtica, en el torn de debat tots els grups, excepte el socialista, van expressar el seu recolzament a la moció, tot i que Vox i Ciutadans van anunciar que s’abstindran

El Senat deixa sol el PSOE i rebutja el canvi «unilateral» de Sánchez sobre el Sàhara
3
Es llegeix en minuts

El Senat va recolzar aquest dimecres una moció en la qual expressa la seva «disconformitat amb el canvi radical i històric del Govern respecte al Sàhara» i que va unir els portaveus de tots els grups, tret del PSOE, en les crítiques a la decisió «unilateral» del president del Govern.

A falta de la votació telemàtica, en el torn de debat tots els grups, excepte el socialista, van expressar el seu recolzament a la iniciativa, tot i que Vox i Ciutadans van anunciar que s’abstindran.

La seva decisió d’abstenir-se no els va impedir criticar la mesura, segons Vox, «unilateral i secreta», i que ha sigut adoptada pel president Pedro Sánchez, «a l’esquena del parlament, la societat i el seu propi Govern», com va explicar Ciutadans.

En defensa de Sánchez, el senador del PSOE, Santiago Pérez, es va basar en textos de l’ONU per argumentar en favor de la decisió de resoldre un conflicte que manté la població sahrauí dels campaments en una «situació cruel» sense possibilitat d’ocupació ni independència alimentària, «i això és al que el Govern d’Espanya vol començar a posar fi», va dir.

Per a la senadora del grup parlamentari d’Esquerra Confederal i autora de la moció, Pilar González, la decisió de «modificar unilateralment» la postura d’Espanya en el conflicte «és una traïció» que va «en contra» de l’ONU, de la llei internacional i dels drets humans del poble sahrauí.

Una postura amb què va coincidir el senador de Compromís Carles Mulet, per a qui la iniciativa suposa «l’acte de més traïció que hem vist [...] ¿Qui s’ha cregut que és Sánchez per tirar endavant aquesta barbaritat?», va remarcar.

La moció aprovada consta de dos punts: el primer expressa la «disconformitat amb el canvi radical i històric del Govern espanyol sobre el Sàhara Occidental», i el segon copia literalment l’aprovat pel Congrés dels Diputats el 7 d’abril en recolzament del Sàhara.

Després d’haver confirmat el seu recolzament a la moció, la senadora del PP Pilar Rojo va plantejar que, des de la seva arribada a la presidència, Sánchez «no ha deixat de sumar tensions amb el Marroc» i ara pretén posar-hi fi amb una carta «firmada unilateralment, sense informar l’oposició i sense debatre ni discutir si més no en el Consell de Ministres», i que «encara avui no coneixem si va tenir resposta», ni a canvi de què.

Per la seva part, el representant d’EH Bildu Gorka Elejabarrieta va destacar que, en el seu afany per resoldre una crisi, Sánchez «ha encès tres focs nous»: amb el Sàhara, amb Algèria i amb el Parlament espanyol, a canvi d’un acord amb el Marroc «que, alhora, acabarà traint. No ho entenem, no ho compartim i esperem que es rectifiqui», va dir.

D’altres, com la senadora de Navarra Suma Ruth Goñi, van ssenyalar la indignació d’Algèria amb la decisió, que ha fet que el Govern algerià retirés el seu ambaixador i anunciés que modificarà el preu de venda del gas només a Espanya, que no ampliarà les línies aèries amb Espanya, ni permetrà la importació de carn espanyola, com tampoc la repatriació d’immigrants irregulars.

Notícies relacionades

«Però els nostres ministres continuen pensant que no passa res, tot i que les conseqüències les veurem i patirem amb el temps», va dir Goñi.

Finalment, també es va qüestionar el canvi de posició i l’aparent falta de contrapartides per a Espanya, ja que, com va assenyalar el senador del PNB Luis Uribe-Etxebarria, l’acord assolit amb el Marroc no suposa més que «recuperar momentàniament l’estatus i la situació d’abans de la pandèmia».