Catalangate

Els espiats amb Pegasus es querellaran contra l’empresa per aclarir si el CNI va utilitzar el ‘software’

  • Els advocats dels independentistes vigilats volen indagar també si la Policia Nacional o la Guàrdia Civil van tenir el programa a la seva disposició

Els espiats amb Pegasus es querellaran contra l’empresa per aclarir si el CNI va utilitzar el ‘software’

David Zorrakino / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme activa la via judicial per arribar al fons del ‘Catalangate’. Els més de 60 espiats pel ‘software’ israelià Pegasus presentaran múltiples querelles contra NSO Group, propietària del programa, perquè la justícia indagui quines agències governamentals s’han dotat dels seus serveis i dilucidar si el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), la Policia Nacional o la Guàrdia Civil són darrere de la vigilància al sobiranisme.

L’anunci va anar a càrrec dels advocats dels espiats (Andreu Van den Eynde, Gonzalo Boye, Benet Salellas i Antoni Abat i Ninet), alguns d’ells defensa i part afectada, ja que consten en la llista de titulars de dispositius telefònics que van ser infectats segons Citizen Lab. A l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB) es van reunir també membres d’ERC, de Junts i de la CUP, així com d’Òmnium Cultural i de l’ANC.

Les querelles es dirigiran al Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, que ja té una investigació oberta des de fa un any i mig per l’espionatge a l’expresident del Parlament i ara conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i al regidor d’ERC a la capital catalana, Ernest Maragall. Aquest jutjat espera dades d’Israel i Irlanda després que el magistrat enviés comissions rogatòries a aquests dos països per intentar aclarir qui va piratejar els mòbils d’aquests dos dirigents republicans. Aquesta petició d’informació anava destinada a NSO Group, amb domicili fiscal a Irlanda i propietària de WhatsApp, aplicació que va alertar de l’atac informàtic a Torrent i a Maragall.

En una altra causa oberta a Califòrnia contra NSO Group per espionatge, la companyia va assegurar que abans de vendre Pegasus realitza un expedient del comprador per detectar usos indeguts i que custodia a posteriori que es respecten els drets humans. Les querelles pretenen al·legar que NSO Group té una «falta de control» sobre l’ús que fan els clients del seu programa per descobrir qui les va utilitzar i, si no fos suficient, que es consideri la companyia «cooperadora necessària» perquè la informació dels dispositius mòbils podria passar per les seves terminals abans d’arribar a l’òrgan que espia. 

La via europea

«No tenim dubtes que les agències governamentals espanyoles han participat», ha assenyalat Salellas, que ha exigit a la justícia i a la fiscalia que «no rebutgin la seva obligació» d’investigar «totes les agències governamentals espanyoles». 

Després de destapar-se que hi ha desenes de persones vigilades amb el mateix ‘software’, els advocats confien que es premi l’accelerador perquè la investigació avanci ràpidament i prengui noves coordinades amb l’objectiu d’aclarir si van ser organismes de l’Estat els que van utilitzar Pegasus per espiar l’independentisme. Van den Eynde ha apuntat que la ciutadania ha de pressionar perquè els implicats donin explicacions i també «per portar els jutges a un racó del qual no es puguin escapar per pressionar-los tècnicament perquè investiguin».

«Les primeres conseqüències jurídiques arribaran des de fora de l’Estat», ha vaticinat Boye, que ha donat per fet que aquest espionatge és «un delicte de manual» i que l’eco a Europa pot ser favorable als interessos dels seus clients, també d’aquells amb causes obertes en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJUE), com l’expresident Carles Puigdemont, pendent de la resolució sobre la seva immunitat. 

Notícies relacionades

«A Europa no s’entendrà que un Estat democràtic espiï l’independentisme. Cap magistrat pot justificar el que és il·legal», ha insistit, després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués les tècniques de seguiment per part d’un Estat al tenir al davant el repte independentista.

Sobre la investigació oberta contra l’informàtic que va destapar el ‘Catalangate’ Elies Campo per presumptament ser darrere de Tsunami Democràtic, Van den Eynde ha insistit que això no justificaria la vigilància a través de Pegasus.

Temes:

Catalangate CNI