Investigació
La ‘claveguera’ policial va intentar convèncer Cospedal que el sobiranisme havia creat un ‘CNI català’
El comissari José Manuel Villarejo va informar l’exsecretària general del PP i l’exnúmero dos d’Interior que un excàrrec de CiU havia contractat una empresa israeliana per «interceptar trucades» de telèfon
El comissari jubilat José Manuel Villarejo, que va dirigir el 2012 i el 2013 l’anomenat projecte Barna o operació Catalunya –mitjançant la qual es va investigar sense mandat judicial polítics catalans–, va intentar convèncer la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que el sobiranisme pretenia crear un ‘CNI català’ per espiar els rivals polítics. Així consta en nombroses anotacions que s’inclouen als diaris de l’excomandament policial, amb una veracitat que recolza la Fiscalia Anticorrupció, i que el Ministeri Públic utilitza per reforçar les seves acusacions contra les clavegueres policials.
Els fets es refereixen a finals del 2012, dates en què Villarejo escriu a la seva agenda que Cospedal s’hi havia posat en contacte per saber si «tot anava bé». I el 10 de gener del 2013, l’excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO), Enrique García Castaño, fa la primera al·lusió continguda a les agendes sobre el presumpte responsable de l’espionatge: Xavier Martorell. Aquest excàrrec de CiU a la Generalitat era en aquesta època director de Serveis Penitenciaris, tot i que abans havia exercit els càrrecs de director general de Seguretat Ciutadana, organisme del qual depenien els Mossos d’Esquadra, i director general d’Anàlisi i Prospectiva. També havia sigut responsable de Seguretat del FC Barcelona amb Joan Laporta de president.
El 18 de març del 2013, Villarejo plasma al seu diari una conversa que assegura haver mantingut amb Cospedal, en què el comissari mira de convèncer la llavors ‘número dos’ de Mariano Rajoy al Partit Popular (PP) que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), que aleshores estava controlat per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, la volia desacreditar i culpabilitzar de la «politització de la policia». També li va assegurar que l’espionatge espanyol pretenia «rastrejar» les societats del seu marit, Ignacio López del Hierro: «Boicot comunicacions, tall telèfon, robatori missatges», va escriure en dues ocasions Villarejo, que llavors ja estava enfrontat amb el CNI.
«Intercepció de trucades»
Amb el pas dels dies, Villarejo escriu: «Martorell: intercepció de trucades a través de firma jueva. BSI [Blue Sky International] de Suïssa, presentada pel CNI». La setmana següent, el 24 de març del 2013, l’alt cap policial torna a plasmar en un document, que està encapçalat amb el títol «Informe MD [María Dolores]» l’existència d’un «equip d’escoltes jueu». L’endemà, el comissari diu haver mantingut una reunió de més d’una hora amb la secretària general del PP, en què li entrega quatre «informes de situació». Mesos després, segons les agendes, informa el secretari d’Estat del Ministeri de l’Interior Francisco Martínez de la suposada actuació il·legal del sobiranisme català: «Equip d’escoltes. CNI Xavier Martorell. Segueix a Presons».
Els diaris mostren que Villarejo havia aconseguit aquesta informació del detectiu Antonio Tamarit, que va col·laborar amb la investigació policial a canvi de fons reservats del Ministeri de l’Interior. I el 18 de febrer del 2013, dia què la policia va registrar l’agència de detectius barcelonina de Método 3 i va procedir a la detenció del seu amo, Francisco Marco, Villarejo explica a un col·laborador seu a Catalunya que Tamarit havia d’«anar a declarar».
Precisament, Villarejo està investigat en la peça número 27 del cas Tàndem per la presumpta detenció il·legal del detectiu Francisco Marco. Tanmateix, el secretari d’Estat d’Interior assegurava que estava «content per les detencions».
Un sumari «copiat»
El mateix Villarejo, en una conversa inclosa a la peça separada anomenada ‘Land’, per la qual està sent jutjat en aquests moments a l’Audiència Nacional, va reconèixer que faria servir per a un negoci privat una informació que havia aconseguit del registre de l’empresa de detectius: «En el sumari que hi ha, que s’ha declarat secret, contra Método 3, no hi figura gairebé cap d’aquests informes ¿eh? Aquest informe no figura oficialment en el sumari. El jutge va ser molt estricte. El que passa és que quan fan el registre, li tornen al malandrí aquest el disc [Francisco Marco], però ja ho han copiat tot. Llavors la nostra font és una font policial, no és una font judicial. Això vol dir que és molt probable que al personar-nos i tal ens diguessin: ‘¿Escolti, de què parla vostè, aquí no hi ha res?», va reconèixer.
En diverses anotacions Villarejo identifica la persona que li hauria facilitat aquesta informació policial de caràcter confidencial: «Big [el comissari Enrique García Castaño] té còpia informes i llista de clients. Quedem per veure’ns aquesta tarda, donarà còpia». El secretari d’Estat de Seguretat també pregunta al comissari sobre els documents que hi havia a l’empresa de detectius. En aquest sentit, Villarejo arriba a assegurar-li a Cospedal que Soraya Sáenz de Santamaría sabia que «María Dolores de Cospedal i el seu marit van utilitzar M3 [Método 3] per conèixer dades contra el PP i en especial Javier Arenas. Dades que han arribat a Rajoy i aquest al Ministeri de l’Interior».
Una firma israeliana
El 12 de març del 2013 a l’agenda es pot llegir que el detectiu Tamarit aporta més dades sobre el suposat espionatge de l’entorn de Martorell, que estaria a les ordres de Germà Gordó, que llavors era conseller de Justícia, i la policia política el considerava «el coordinador de tot»: «Blue Sky International. BSI. Firma israeliana amb què Martorell interceptava telèfons. A Suïssa», escriu el comissari.
Precisament, Martorell va acabar presentant uns mesos després la seva dimissió pel suposat espionatge a polítics a través de l’agència de detectius Método 3, pel qual va ser inicialment imputat, tot i que finalment la causa va ser arxivada. També va tenir el mateix destí, el sobreseïment, la investigació que es va iniciar per un suposat espionatge que s’hauria fet a càrrec del FC Barcelona. En aquest sentit, el 3 d’abril del 2014 Villarejo assegura que «Oli» [l’excomissari en cap de la UDEF, José Luis Olivera] li parla del «tema Barna Club Futbol».
Els diaris posen de manifest que un any després els policies de la ‘claveguera’ descobreixen que Martorell se n’havia anat a viure Mèxic, país d’on era originària la seva dona. I miren de frenar la seva contractació a Telefónica, empresa a què segons Villarejo hauria accedit per recomanació d’Artur Mas: «Floro [Florencio San Agapito]. Avís de la col·locació de Martorell (CiU) a Mèxic. Diu que ho pararà fins a decidir». Després Villarejo avisa el llavors director adjunt operatiu (DAO) de la policia, Eugenio Pino, sempre segons les agendes, de les gestions que havia fet per frenar la contractació d’aquest antic càrrec.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034