LA POLÈMICA DE L’ESPIONATGE
Bolaños agafa el timó del cas Pegasus i compareixerà al Congrés
El ministre de Presidència protagonitzarà dimecres que ve en la Comissió Constitucional un intens i previsiblement llarg debat amb l’oposició
L’espionatge a dirigents independentistes i els seus efectes en les relacions polítiques PSOE-ERC en seran els assumptes estel·lars
Després de Margarita Robles, Félix Bolaños. Si la ministra de Defensa ha sigut la que ha suportat aquesta setmana la responsabilitat política de la crisi Pegasus, el ministre de Presidència serà qui la suporti la setmana que ve. Fonts parlamentàries han informat a ‘El Periódico de España’, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, que la mà dreta de Pedro Sánchez en la gestió del Govern central compareixerà davant la Comissió Constitucional del Congrés dimecres, 11 de maig. Serà una sessió llarga perquè l’ordre del dia es compon de 10 punts, i l’últim és el que comportarà més riscos, així està l’actualitat política.
L’últim registrat pertany a Ciutadans, i té a veure amb l’espionatge a càrrecs independentistes. El grup que coordina Edmundo Bal demana al ministre que expliqui la reunió que fa gairebé dues setmanes va tenir a Barcelona amb la número dos del Govern central, poc després que el president català, Pere Aragonès, anés precisament al Congrés a reunir-se amb les formacions catalanes i advertir que les relacions amb Sánchez entraven en una fase delicada. Tan delicada com que la fluctuant aliança parlamentària del PSOE i ERC corria perill.
A més, Cs vol que Bolaños concreti si aquest viatge llampec a Barcelona té alguna connexió amb l’acceleració que es va donar a la comissió de control de les despeses reservades, la del CNI, la setmana passada. En tot just 24 hores, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va mobilitzar l’aprovació d’una resolució que rebaixava el llindar de majoria requerida per procedir a la seva composició: de 210 vots a 176, la majoria absoluta. Això facilitava la presència en la comissió d’un representant d’ERC i un altre d’EH Bildu. I així, després de dos anys sense rastre d’aquest òrgan encarregat de fiscalitzar la gestió del CNI, es va constituir en tres dies.
L’impuls va arribar fins aquest dijous, ja que va tenir lloc la primera reunió amb la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, com a compareixent. Segons la informació a comptagotes que ha transcendit, ja que aquestes sessions són a porta tancada i els diputats que hi assisteixen tenen prohibit difondre o divulgar el que s’hi tracti, la responsable dels serveis d’intel·ligència va reconèixer que 18 dels més de 60 dirigents independentistes espiats a través dels seus mòbils sí que van ser seguits. Va mostrar les resolucions judicials que van emparar cada cas.
El CNI està adscrit al Ministeri de Defensa, dirigit per Margarita Robles. Un dia abans, va ser ella la que va afrontar les preguntes dels grups parlamentaris, en la comissió del seu àmbit. Era una sessió dedicada a debatre l’anomenada Brúixola Estratègica Europea, un document amb premisses militars de la UE de cara al futur a curt i mitjà termini, però l’oposició, des del minut u, va desplegar les crítiques contra la gestió d’aquests casos d’espionatge, i en concret, contra la gestió de la mateixa ministra. El president de la Comissió de Defensa, José Antonio Bermúdez de Castro, del PP, va demanar als intervinents que se cenyissin a l’ordre del dia previst, però no ho va aconseguir del tot. Unides Podem, a través de Pablo Echenique, el portaveu del grup, va plantejar la dimissió de Robles, tot i que sense ser tan taxatiu i explícit, i no per la seva visió de la Brúixola Europea, evidentment.
Debat que es preveu intens
El president de la Comissió Constitucional, Patxi López, del PSOE, no ho tindrà tan fàcil, si és que intenta restringir l’àmbit del debat. La taula d’aquest òrgan parlamentari va acordar el 6 d’abril que els punts de l’ordre del dia registrats es discutirien acumuladament, cosa que donarà peu al fet que cada grup de l’oposició marqui les seves prioritats. Tal com és la tensió política del cas Pegasus, les previsions dels partits circularan òbviament per l’espionatge.
No només li reprovaran la gestió les sigles independentistes, des d’ERC a EH Bildu, sinó també la dreta. Pel PP, el ministre de Presidència ha debilitat la seguretat de l’Estat amb la compareixença de dilluns, 2 de maig, jornada festiva en diverses comunitats, Madrid entre d’altres. Al revelar que els mòbils de Sánchez i de Robles van patir atacs per mitjà de Pegasus i robatori d’informació, va exposar una bretxa de ciberseguretat que un Estat responsable no es pot permetre.
Cs ha sigut fins i tot més bel·ligerant. Bal va proclamar en roda de premsa, fa tres dies, que senzillament no es creia el ministre de Presidència i va emmarcar l’anunci en l’encreuament de relacions/cessions amb Esquerra i Bildu. En la reunió posterior, a porta tancada, de la Junta de Portaveus del Congrés, es va expressar també en termes molt ofensius, fins al punt que el portaveu socialista, Héctor Gómez, li va demanar respecte.
Vox, per la seva banda, ha situat en la seva diana política la mà dreta de Sánchez, i de fet, es va confrontar amb ell recentment en una interpel·lació, al ple. El diputat José María Sánchez, el mateix que va anomenar «bruixa» la diputada socialista Laura Berja, el va titllar de «pàrvul alumne» de Goebbels per la seva gestió merament propagandista.
N’hi ha prou amb aquests recordatoris per il·lustrar el grau d’hostilitat que l’oposició ha acumulat contra el ministre de Presidència, a qui li espera una setmana intensa al Congrés. No serà només per la sessió de la Comissió Constitucional, sinó a més, per la sessió de control del ple, unes hores abans. Segons informa Europa Press, el ministre de Presidència haurà de respondretres preguntes . El PP, Vox i el diputat navarrès Sergio Sayas, ex d’UPN, tornaran a la polèmica Pegasus.
Altres discussions pendents
Notícies relacionadesEl salt de Robles a Bolaños es notarà també, per tant, en l’esmentada sessió de control. Fa una setmana va ser la de Defensa la que més es va confrontar amb l’oposició, sempre a compte de l’espionatge, i d’aquí una setmana ho serà Bolaños. Els seus respectius equips han estat uns dies intercanviant cops, per mitjà de filtracions, sobre qui és o són els encarregats de vetllar per la seguretat dels telèfons dels alts càrrecs. El mateix Bolaños ha intentat acabar amb les suspicàcies aquest mateix dijous i els representants del PSOE s’han posat a transmetre el recolzament no només a la ministra de Defensa, sinó també a Paz Esteban.
El titular de Presidència, responsable de la coordinació interna del Govern central, compareixerà dimecres que ve per abordar el Pla Normatiu d’aquest curs polític, és a dir, les previsions sobre les lleis que s’aprovaran i les que avançaran en els seus tràmits. També haurà d’explicar detalls sobre la recepció i irrigació dels fons europeus en l’economia espanyola, del bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial, la constitucionalitat dels estats d’alarma i fins i tot dels viatges del president. En resum, una compareixença llarga i intensa que, malgrat els molts assumptes pels quals se’l volen interpel·lar, girarà cap a la crisi provocada per Pegasus, potser la més complexa de les que el número dos de Sánchez ha tingut entre mans.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia