Relleu a les files puigdemontistes

El nou repartiment de poder a Junts: ¿qui és qui en la direcció de Turull i Borràs?

El pacte entre la presidenta del Parlament i l’exconseller busca una divisió equitativa de la influència de tots dos en el partit

Jordi Turull i Laura Borràs.

Jordi Turull i Laura Borràs. / TWITTER JORDI TURULL

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Repartiment de poder al 50% entre Laura Borràs i Jordi Turull. Aquesta és la base per entendre qui és qui, i de qui depèn, en la nova direcció que els militants de Junts per Catalunya votaran en el congrés del 4 de juny. Aquests són els noms clau que expliquen un equilibri que més d’un dirigent ja assumeix que necessitarà ser greixat perquè flueixi.

Laura Borràs

Aconsegueix el que volia: no quedar relegada a un segon lloc al darrere de Jordi Turull. Ha pressionat al respecte i s’ha rebel·lat contra el manifest de desenes de dirigents que la situaven tan sols com a presidenta. La direcció sortint, amb Jordi Sànchez com a secretari general, ha treballat explícitament en favor de Turull, de qui Sànchez va dir en una entrevista a EL PERIÓDICO que seria un «gran secretari general». Però la presidenta del Parlament ha al·legat que entre les bases va arrasar quan es van celebrar eleccions primàries per escollir presidenciable, i que ho tornaria a fer davant Turull si era necessari.

Jordi Turull

L’exconseller, excarcerat mitjançant un indult després de la condemna pel ‘procés’, ha jugat amb molta discreció. En la seva trajectòria política ha conegut l’amarga sensació d’estar a punt de liderar i finalment no fer-ho. Va poder liderar la postconvergència, però Artur Mas no va apostar per ningú i va sortir escollida Marta Pascal; va poder ser president, però la CUP no va votar la seva investidura malgrat que ja estava clar que poques hores després Turull seria empresonat. Ara aconsegueix dirigir un partit, però a mitges. Ha assumit que ocuparà la meitat del poder i la meitat dels seus fidels seran al pont de comandament. Però no més. És un home de partit, d’aparell, discret i ordenat.

Aurora Madaula i Francesc de Dalmases

Són dues persones absolutament fidels a Borràs que ocuparan dues de les quatre vicepresidències de la formació. Els seus perfils són eminentment combatius. Han sigut explícitament crítics amb Esquerra, amb la taula de diàleg amb el Govern... I caldrà veure fins a quin punt aposten pel Govern de coalició i quina actitud adopten en les decisions del dia a dia del partit. Madaula ja és vicepresidenta del Parlament. Dalmases és diputat i mà dreta indiscutible de Borràs.

Anna Erra i Josep Rius

Són els altres dos vicepresidents. Erra, alcaldessa de Vic, procedeix de CiU, com Turull. Josep Rius és un home fidel a Puigdemont i actualment ocupa la representació de Junts. Tots dos són, com Madaula i Dalmases, diputats al Parlament.

El secretari d’organització

És una de les grans sorpreses. David Torrents, regidor a Badalona, mosso d’esquadra, és una persona caracteritzada pel radicalisme independentista, que l’ha portat a demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels Mossos en els aldarulls independentistes del 2019, i a protagonitzar declaracions contundents: «La violència comença el 17 d’agost [atemptats de Barcelona i Cambrils], no provocada per l’Estat però en part permesa». Se’l considera, doncs, totalment alineat amb Borràs. La secretaria d’organització és una peça clau en els partits per ordenar les polèmiques internes a nivell territorial.

La comissió permanent

És el nucli dur del partit, el que decideix d’urgència en el dia a dia, de la mà del líder, en aquest cas els dos líders. Segons fonts de la formació, estaran els capitostos al Parlament i el Congrés, Albert Batet i Míriam Nogueras; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; i el secretari d’organització, David Torrents, a més de Turull i Borràs.

L’executiva

Notícies relacionades

Aquí també s’aprecia una voluntat salomònica. Apareixen figures clarament vinculades a Borràs, com Jaume Alonso Cuevillas, o a Turull, com l’exconseller Damià Calvet, que Borràs va vèncer clarament en les primàries per la candidatura electoral del 2021. També hi ha perfils més moderats, com Toni Morral, actual delegat de la Generalitat a Barcelona, o més vehements, com l’exlíder de la Cambra Joan Canadell, que aposta per posar data a la independència. A més, es constata la presència destacada de consellers turullistes, com Violant Cervera, i en especial Jaume Giró, titular d’Economia i fitxat per Jordi Sànchez.

D’altres són de perfil més combatiu com Míriam Nogueras o Aleix Sarri, que es caracteritzen per la seva vehemència a les xarxes socials. Sarri va ser l’encarregat d’anar a un debat electoral en nom de Junts i abandonar-lo pocs instants després en protesta pels vetos de la Junta Electoral. La resta dels noms són un repartiment també de pesos territorials. Criden l’atenció els equilibris fins i tot en un mateix territori; per exemple, entre l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la consellera també de Girona Gemma Geis.