Investigació

La trama russa del procés també es va reunir amb el cap de l’oficina de Puigdemont

Víctor Terradellas, enllaç de l’expresident amb Rússia, va declarar davant el jutge que va propiciar una trobada entre Josep Lluís Alay i l’empresari Sardà Bonvehí

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia / ZIPI (CAS_AGENCIAS)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari català Jordi Sardà Bonvehí, que va ser denunciat per Gas Natural el 2012 per un negoci de gas a Ucraïna, és el representant de la trama russa del procés. Víctor Terradellas, enllaç de Carles Puigdemont i persona de la seva confiança, va declarar dimecres davant el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre que Sardà va arribar a reunir-se, a través de la seva intermediació amb el cap de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Aquesta trobada, segons altres fonts coneixedores, es va produir quan Alay ja treballava per a l’exmandatari català, i s’hi va parlar de la «situació a Catalunya en general».

En la seva declaració de tres hores davant el togat, Terradellas va deixar clar que ell i Alay no tenien una connexió especial i que cadascú treballava en els seus assumptes de manera independent. No obstant, va precisar que Sardà, que deia que representava un grup suposadament connectat amb l’Estat rus, sí que va comentar el seu interès a contactar amb el cap de l’oficina de Puigdemont.

La trobada amb Madí

Alay ha reconegut que va viatjar a Moscou en tres ocasions a la recerca del suport al procés independentista català. En dues es va trobar a la capital russa amb Aleksandr Dmitrenko, l’empresari resident a Barcelona a qui el Govern central ha denegat la nacionalitat espanyola pels seus vincles amb els serveis d’intel·ligència russos. Aquests viatges es van produir des del març del 2019 fins al febrer del 2020.

Però no va ser l’única gestió que va portar a terme l’home de confiança de l’expresident per a l’empresari català (la germana del qual milita a Junts), sinó que també va fer gestions davant l’interès d’aquest a participar en la creació d’un mitjà de comunicació català afí a l’independentisme i, per descomptat, prorús. Una de les gestions que va fer, segons va relatar en el seu interrogatori, va ser amb David Madí, ex alt càrrec de CDC.

Oferta de xerrada amb Putin

Notícies relacionades

A Madí, fins i tot, segons va explicar Terradellas al jutjat, li va oferir viatjar a Moscou el setembre del 2018 per reunir-se amb l’exdiplomàtic Nicolai Sadovnikov, que un any abans, el 26 d’octubre de 2017, la vigília de la declaració unilateral d’independència (DUI), es va reunir amb Puigdemont a la seva residència oficial, la Casa dels Canonges. Però l’ex alt càrrec de CDC, va concretar Terradellas, va declinar l’oferta.

En la seva declaració, Terradellas no només va confirmar les informacions publicades per EL PERIÓDICO fruit d’una investigació conjunta amb un consorci internacional de periodistes, del qual forma part OCCRP i Bellingcat, sinó que va admetre que en aquestes trobades es va oferir a Puigdemont ajuda econòmica per a una Catalunya independent, l’enviament de 10.000 soldats russos i la possibilitat de fer, en un futur, una videoconferència amb el president de Rússia, Vladímir Putin. Al principi, Terradellas va assegurar al jutge que l’exmandatari català va posar «cara d’aclaparat», tot i que després va afirmar que «va declinar l’oferta». Segons les seves explicacions, tots aquests contactes els va fer per pròpia iniciativa, sense rebre cap encàrrec de ningú.