Investigació judicial
Cas Consell Esportiu: La Policia critica el PSC que no expedientés als càrrecs imputats a l’Hospitalet
Els missatges de mòbil de Núria Marín no aporten dades noves, però els agents insisteixen en la «inacció» de l’alcaldessa davant les suposades irregularitats
La Policia Nacional critica que el PSC no hagi adoptat cap mesura disciplinària contra els principals imputats en la causa judicial oberta per les presumptes irregularitats en el Consell Esportiu de l’Hospitalet, l’extinent d’alcalde Cristian Alcázar (que va dimitir el mes passat) i l’exregidor Cristian Plaza (que va cessar el desembre del 2020), malgrat que dos dels seus màxims dirigents, Salvador Illa i Miquel Iceta, estaven al corrent de la investigació, segons un informe al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els investigadors han trobat al telèfon mòbil de l’alcaldessa Núria Marín missatges en els quals els informava de notícies o esdeveniments sobre aquest assumpte.
Aquest retret l’estenen els agents a la mateixa Marín: «L’alcaldessa va poder adoptar les mesures que les seves atribucions com a autoritat li permeten, entre d’altres, l’obertura d’expedients disciplinaris o d’investigació sobre els fets, fins i tot posteriorment a l’actuació policial i judicial» i «no va fer res respecte a això». Recrimina també la Policia que no exigís dimissions. L’anàlisi del mòbil de la regidora no aporta dades noves sobre les presumptes anomalies en el Consell Esportiu, ni converses clarament incriminatòries contra ella. Els agents insisteixen, no obstant, que suposadament va existir una «abstenció objectiva i deliberada» per part de l’alcaldessa al no donar «el degut tractament» a la «noticia criminis» (revelació de la comissió d’un fet presumptament delictiu), al no denunciar.
Auditoria incompleta
Marín va tenir coneixement de les presumptes irregularitats el febrer del 2020, quan el també regidor Jaume Graells l’hi va explicar. Aquest regidor li va enviar un missatge el dia 3 d’aquell mes: «Núria, necessito parlar amb tu. He rebut informació d’anomalies de gestió del Consell Esportiu. Hauria de ser aquesta setmana. Mínim una hora perquè té tela. Ja em diràs». L’endemà, Graells es va reunir amb l’alcaldessa. Posteriorment, va fer el mateix amb Alcázar i Plaza i aquests li van negar les irregularitats. Al final, el Consell Esportiu va encarregar una auditoria que no va concloure per l’operació policial. L’ajuntament no podia acordar-la perquè es tractava d’una entitat privada sense ànim de lucre, tot i que en la seva directiva hi ha representants del consistori. Els agents afirmen que Marín no era aliena a la gestió de l’auditoria.
«Està passant molt temps sense que fem res», va escriure Graells a Marín al cap d’uns dies. «Consta com a llegit», apunten els agents sobre l’esmentat missatge. L’informe incideix que la dirigent socialista va tenir coneixement «clar, exprés i concret» a través d’aquest regidor de les irregularitats en el Consell, com a dietes suposadament injustificades, un presumpte acomiadament manipulat o un «desfasament econòmic». Segons la Policia, Marín hauria d’haver actuat. «L’esmentada inacció ha permès que els responsables poguessin articular mecanismes per desacreditar el denunciant», conclou l’informe. Que l’alcaldessa contestés amb un simple «OK» a missatges enviats per Graells suposa per als agents que Marín no mostrava un interès especial pel que aquest li explicava i per «aprofundir» en els fets sota sospita. «No s’observa així amb el denunciant, ni tan sols un com et trobes, fent-lo caure pràcticament en l’ostracisme», argumenten.
«Actitud empàtica»
Notícies relacionadesL’informe dedueix, en canvi, que en l’«iter comunicatiu» desplegat per l’alcaldessa amb «els responsables» de les suposades irregularitats (els investigats Alcázar i Plaza) i amb «l’entorn més pròxim», s’aprecia una «actitud empàtica i consensuada». I afegeix que les converses «posen de manifest» que Marín presta «la seva atenció i recolzament» als seus dos companys de partit imputats. La Policia va més enllà i argumenta que constaten «un interès entre els investigats i l’alcaldessa per minimitzar els riscos respecte a les seves actuacions i influir, d’alguna manera, en membres de la comissió directiva [del Consell] cap als seus interessos». L’atestat no només analitza els missatges trobats al telèfon mòbil de Marín, sinó en els dels altres imputats i el creua amb les seves declaracions.
L’informe revela que es va crear un grup de WhatsApp anomenat «Crisis» en què participaven membres del consistori, entre els quals l’alcaldessa, i en el qual els seus membres compartien comentaris i informacions publicades en la premsa sobre les irregularitats. Sobre el seu contingut, la Policia conclou que, «malgrat estar compost» per persones «rellevants» i «amb capacitat de decisió» del mateix ajuntament, no «s’observen converses que apuntin a cap interès per aclarir els fets» que van comportar «la detenció de persones del seu propi govern (Alcázar i Plaza).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi