Reobren les fronteres de Ceuta i Melilla: «És una alegria molt gran»

  • Després de més de dos anys de tancament fronterer a causa de la pandèmia, ciutadans espanyols i marroquins es retroben amb els seus familiars de l’altre costat

  • Aquest ha sigut un dels acords del nou «full de ruta» que han establert Espanya i el Marroc després del restabliment de les seves relacions

Reobren les fronteres de Ceuta i Melilla: «És una alegria molt gran»
2
Es llegeix en minuts

Una pandèmia i una crisi diplomàtica després, han reobert les fronteres de Ceuta i Melilla. A les dotze de la nit d’aquest dimarts han començat a creuar els primers ciutadans i vehicles. Ha sigut un moment molt esperat als dos costats: «És una alegria que no es pot explicar», ha manifestat Abdeselam, una dels primers que ha creuat de la Ceuta al Marroc. «No m’ho he pensat, tenia ganes de sortir», ha explicat.

En el pas del Tarajal, desenes de persones no han pogut esperar i, pocs minuts després de mitjanit, ja recorrien els pocs metres que hi ha entre els dos països. Algunes era la primera vegada que creuaven en dos anys. El tancament ha complicat, i sobretot encarit, poder viatjar entre les ciutats autònomes i el Marroc. Fins ara havien d’agafar primer un ferri fins a la península i després un avió fins al país magribí.

«Estem molt contents que la frontera hagi obert», explica un jove. «Venim a veure els nostres amics i familiars. Estem molt orgullosos de sortir ara mateix, passarem una nit agradable i aquesta mateixa nit tornarem», ha relatat un dels seus amics en el moment que han trepitjat territori marroquí.

La reobertura ha sigut parcial, perquè per ara només poden creuar els ciutadans de la Unió Europea i els que tenen un visat Schengen. Els treballadors transfronterers (que viuen al Marroc i creuaven diàriament per treballar a Ceuta o Melilla) no podran passar la frontera fins a finals d’aquest mes. A més, la gent de la zona, que abans no necessitaven visat per entrar a les ciutats autònomes, tampoc sap si en el futur poden tornar a creuar.

Espanya i el Marroc van acordar la setmana passada posar fi al tancament. Ha sigut un dels acords del nou «full de ruta» que han establert els dos països des que han reprès les relacions. Els llocs fronterers han tornat a obrir el mateix dia que, fa un any, unes 10.000 persones van accedir a Ceuta esquivant l’espigó, amb la permissivitat de la policia marroquina. Setmanes abans, el líder del Front Polisario, va viatjar a un hospital de La Rioja per ser tractat de covid, una cosa que va fer enfadar Rabat i va provocar que esclatés una de les pitjors crisis entre els dos països dels últims vint anys. 

Incertesa a la frontera

Notícies relacionades

Moltes de les persones que viuen a les regions marroquines pròximes a les fronteres de Ceuta i Melilla veuen amb incertesa aquesta reobertura. Especialment els treballadors transfronterers, el tancament ha provocat que molts d’ells hagin perdut els contractes de treball que els permetia accedir amb facilitat a les ciutats autònomes. Ara no saben si poden tornar a treballar com feien abans, alguns d’ells fa dos anys que no tenen ingressos i en una situació límit.

Una altra novetat de la reobertura és que Espanya i el Marroc han manifestat la seva intenció d’eliminar el contraban en aquestes dues fronteres. En el passat, molts marroquins vivien de l’activitat coneguda com a comerç atípic, que els dos països no volen que es repeteixi amb la reobertura.