A l’espera del ple
ERC dona suport al Govern i deixa la llei audiovisual a un pas de ser aprovada
El PSOE cola una esmena per considerar «productora independent» les grans plataformes que venguin a altres empreses

Si mirem enrere, la llei de comunicació audiovisual ha sigut un de les pedres amb les quals ha ensopegat la relació del Govern amb ERC durant els últims mesos. Els republicans catalans van arribar a amenaçar de tombar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) si la norma no incloïa l’obligació que les grans plataformes de ‘streaming’ incloguessin continguts en català. Ara, en plena polèmica per l’escàndol de Pegasus, ERC ha prioritzat tirar endavant el que havia negociat amb l’Executiu i ha recolzat el text que, previsiblement, serà aprovat la setmana vinent en el ple del Congrés.
PSOE, Unides Podem, el PNB i ERC han donat el vistiplau a la norma que obliga totes les plataformes, des de Netflix fins a Atresmedia (La Sexta, Antena 3) a destinar una part dels seus ingressos a produir en les llengües cooficials. Aquest punt, sumat a la creació d’un fons per doblar i subtitular sèries i pel·lícules, ha resultat indispensable perquè els republicans catalans hagin deixat de banda l’actual polèmica per l’espionatge a més de 60 dirigents i activistes de l’independentisme català i basc.
«Després d’unes negociacions complicades amb el Govern, hem aconseguit una llei pensada perquè les determinades multinacionals del sector es transformin», ha assegurat el diputat d’ERC Joan Margall. En aquest sentit, ha posat en relleu la importància que adquireixen les llengües cooficials: «Ens sembla un avenç molt important. Per llei, hi haurà d’haver producció audiovisual en català», ha sentenciat. Per al PNB resulta també un text positiu que defensa l’autogovern, preserva la independència de les televisions autonòmiques i garanteix la presència de l’eusquera.
Canvi d’última hora
La gran majoria dels portaveus parlamentaris han destacat que la llei és «bastant millor» que la que va presentar el Govern al principi. En total s’han presentat més de 1.000 esmenes. Dues d’aquestes modificacions, incloses a proposta del PSOE, són les que han fet dubtar en la recta final sobre si la llei tiraria endavant. Els socialistes han modificat la llei perquè es considerin «productores independents» les de les grans plataformes, com Atresmedia, sempre que venguin els seus productes a terceres empreses.
La gran majoria de productores audiovisuals han mostrat el seu «profund estupor» davant «un canvi tant important i de greus conseqüències, tant per a la producció independent com per al sector en general i per la diversitat i creativitat de producció europea». En aquest sentit, el dirigent d’Unides Podem, Txema Guijarro, ha assegurat que li hauria agradat «un text més compromès» amb la producció independent.
Amb el dictamen de la ponència aprovada, en el pròxim ple del Congrés haurà de rebre el primer vistiplau i queda a l’espera de la decisió final del Senat. Aquest primer pas ha coincidit amb la denúncia a Espanya, per part de la Comissió Europea, per no haver traslladat la directiva de serveis de comunicació audiovisual, revisada el 2018.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí